@Elma ısıran MacBook'un depolama tarafında yaratacağı sorunu bir insan neden 750-800TL ekstra masraf yapıp yanında ek depolama ile çözmek zorunda kalsın?
İkincisi çok küçük bir ekrana sahip, bu da onu dezavantajlı kılıyor. Attığımız modellerde ciddi bir panel ve ekran büyüklüğü avantajının yanı sıra depolama ve işlemci gücü farkı da var.
https://www.akakce.com/laptop-noteb...phics-16-wuxga-notebook-fiyati,465834714.html az evvel gördüm bunu da, işlemci ve depolamanın yanı sıra 16 GB'lık RAM ve WUXGA/IPS panele sahip. Daha iyisi olduğunu düşünmüyorum.
Ek depolamaya ihtiyaç yok. Annesi kullanacak cihazı. Advanced kullanıcı olmamakla birlikte sadece günlük işler için kullanacağı uygulamaların boyutları cihazın depolamasını doldurmaya yetmeyecektir. MacBook'ta oyun da oynanmadığına göre yüzlerce GB'lık oyunlar da yüklemeyecek. Eğer önemli dosyalar, yedekler vesaire söz konusuysa da onların yeri bilgisayar değil, harici diskler olmalıdır zaten.
Ekran boyutu eğer bilgisayarda edit gibi işlemler yapmıyorsan günlük işler için sorun yaratmaz. Tam aksine 13.3 inch ekran yüksek mobilite sağlar ve istediği gibi çantasına atıp istediği yere götürebilir. Tatil yaptığında çantasına ne zaman şarj ettiğini unuttuğu premium bir bilgisayarı götürme keyfi paha biçilemez örneğin. Akrabalarına gittiğinde de götürebilir. Evde odadan odaya taşıyıp mutfakta YouTube, film izleyebilir ve cihazın mobilitesi sayesinde bunu çok rahat yapabilir.
Ekran kalitesi konusunda bu fiyata hiçbir laptopun bir MacBook'a yaklaşabileceğini düşünmüyorum. Parlaklık, netlik, çözünürlük vs konularında her zaman bir MacBook üstün. Ayrıca ekran ne kadar iyi olursa olsun Windows arayüzünün köşeli ve piksel piksel tasarımı asla keyif vermiyor. Kesinlikle bir MacBook almak varken bu tarz ucuzluklara tahammül edilmesini tavsiye etmiyorum.
Bir MacBook aldığında yanında küçük bir fareye de ihtiyaç duymazsın. TrackPad gerek genişliği, gerek hassasiyeti ve her tarafına tıklanıp dokunabilme özelliğiyle son derece kullanışlı.
MacBook Air'de fan bulunmaz. Dolayısıyla sıfır sesle çalışır. Fan bulunmaması ısındığı anlamına da gelmez çünkü Apple Silicon işlemciler (M) ısınma sorunu yaşamazlar. İster mesajımı az önceki gibi eksilere boğun ama tekrar söyleyeceğim, Windows bilgisayar açılır açılmaz daha bismillah derken fan fullemeye başlar ve ne oluyor dersin. Sistem kendi bileşenlerini çalıştırmak için bile yüksek güç harcar.
MacBook'un pil ömrü günlük işlerde 16-18 saati bulur. Dolayısıyla pilim bitti mi diye düşünmezsin. Yanında cihazını götürdüğün zaman şarj cihazını almazsın. Odadan odaya taşırken şarja bağlamak zorunda kalmazsın. Mutfak tezgahına ya da masasına koyup da iş yaparken içerik izlemek istiyorsan masada koca bir şarj adaptörü bulundurmazsın ya da nereye taksam diye priz arama derdine düşmezsin.
İşte MacBook Air M1'in arkadaşımın annesine sağlayacağı avantajlar bunlardır. Oyun oynamayan herkes MacBook'la mutlu olur. iPhone'ları eleştirirsiniz, anlarım ama aynı fiyat bandında bir MacBook almak varken Windows PC önermek ancak MacBook deneyimlememiş birisinin yapacağı iştir, kusura bakmayın.