Gerçekten de öyle duruyor

konu sahibini uyarmanız farklı bir durum. Sadece tiz sevmeyen beğenmez, kullanamaz ifadesini kullandınız ki burası doğru. Doğru kullanmadığınız ifade mesajımda belirttiğim ifade: Düşük ses seviyelerinde çok tiz yok sözü ile " ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi çelişiyor.
Burada yaşanan olay kavram karmaşası ki iki kez anlattım, bu iki ifadeyi aynı anda savunamazsınız. Eğer hatalı biçimde aktarım yaparsanız kimse sizin bilip bilmediğinizi bilemez. Anlatmak istediğinizi yanlış ifadeler, kavram ile anlattınız (parlama olayı.) O yüzden sonradan varıldı bu olaya. Tekrar ediyorum, olay kavram karmaşası.
Ben matematiğe, fiziğe, bilime inanırım. Evet, herkesin bir alışkanlığı vardır. O yüzden bir ürün inceleyecekseniz algınızı tazelemeniz gerekir. Zira siz de olduğu gibi algınız körelebilir. Detaylar aşağıda.
Eğer yazdıklarımı doğru biçimde analiz etseydiniz neden inatla söylediğimi anlardınız. Siz 80-85 dB (%50-ki daha üstünü de dinliyordunuz.) Veya 60-65 dB (%35) aralıklarında NK1 ile bu cihazda o kadar çok tiz olmadığını savunuyorsunuz ki böyle bir şey mümkün değil. Hakeza ses seviyeleri düştükçe mid ve basslar daha az duyulur, tizler daha fazla ortaya çıkar. Nereden baksanız mümkün değil. Ek olarak kimse neden duyamaz biliyor musunuz? NK1 gibi DAC'lar o parlaklığı ve agresifliği pek törpülemez. Dolayısıyla 60-65 DB'de NK1 ile sunumda o kadar tiz olmadığını iddia ediyorsanız diğer deneyimlerinizede kimse güven duyamaz. Nasıl bir yaklaşım sergilediğinizi bilemiyorum: Bulduğunuz farklı bir ürünle karşılaştırın ve dinleyin (tizsiz.). Arada kabak gibi fark olacaktır.
Sevgili hocam,
Bende size temcit pilavını ısıtıp duruyorum. Benim başından beri yorumda bulunduğum hususlardan birisi bu %50 hususu zaten. Siz yukarıda bahsettiğim dinleme alışkanlıkları ile %50'den aşağıda tizlerin ne kadar az ne kadar çok olduğunu doğru analiz edemiyorsunuz ki böyle bir karşılaştırma yapmak zaten doğru değil: Kulaklık parlaktır der, geçilir. Ses seviyesi araya katılmaz. Ses seviyesi neden araya katılmaz biliyor musunuz?
Fletcher-munson eğrisi denen bir husus var. Sesi kıstıkça evet, sesi kıstığınız için tizleri de daha az duyarsınız fakat daha düşük ses seviyelerinde üçüncü defa dediğim gibi bass ve midler geride kalır, tizler öne çıkar. Yani dediğiniz hususun nereden baksanız geçerliliği yok. Evet, düşük ses seviyesinde agresif tizleri göremezsiniz -ki siz bundan bahsedip yine yanlış bir yönlendirmede bulunuyorsunuz- fakat tizlerin önde olduğu bir ses dinlersiniz. Bunu normal kullanıcının tercih edebileceğini nereden çıkardınız? Normal kullanıcı kim? Bakınız, tize duyarlı olmayan birisinin de sevememesi çok olağan.
Bingo! Çok duyarlılık ile hiçbir alakası yok. Kedi değil insan dinliyor. Tizin tavan cihaz yaptığı bir cihazda sunum kendini her türlü belli eder. Sadece bilmeyen insan adını koyamaz, anlamaz. Adam bakar, dinler; (%50 altı için de geçerli) bu nasıl bir ses der kenara koyar. İşte bu sebep dolayısıyla biz parlak der geçeriz, %50 altı dinlersin kardo demeyiz. Duyarlı olanı zaten geçelim, olmayan bir kişi de sorun yaşar bahsettiğmiz hususlar dolayısıyla. Ki önceki mesajımda da "tiz sevmeyen" demişim fark ettiyseniz. Kişinin sevdiği ses karakteri sorulur ve buna doğru bir yönlendirme yapılabilir, fakat görünüşe göre böyle bir olay da olmadı.
Böyle bir şeyin olmasının imkanı yok. Siz ve dinleyiciler bu konuda yeterli bir otorite misiniz? Tabii ki alakası da var azınlık çoğunluk ile. Sizlerin tiz sevip sevmediğini de kim biliyor? Açın head-fi'ye bakın, bir Allah kulu da tavan yapmış tizlere değinmeden geçmiş mi? Varsa da kendi şahsi zevki olduğunu belirtip geçmiştir, kimse %50 altı o kadar tiz yok demez, diyemez. Bilime, fiziğe, ne varsa hepsine aykırı. Açık ve net azınlıktasınız, kime güveneceğiz, şu ifadeyi kullanan size mi? "ve bass ve midin önüne geçtiğini duyan birinin çok duyarlı olması lazım."
Değerlendirme konusunda apaçık sorun yaşıyorsunuz. Tizleri tavan yapmış cihazda tiz yokmuş. Tiz tabii ki var fakat mesele şu: %50 muhabbeti ile gider ürünü tizlere duyarlı değil-çok alakası olmayan bir insana da aldırırsınız ve beğenmez. Çünkü o kadar tiz yok diye pazarlıyorsunuz, dinleme alışkanlığınız da cabası. "ses seviyesinden bağımsız tiz (fletche-munson'u da hesaba katın.) Var" "tiz sorunu çok yüksek seviyelerde başlıyor"
Gerçekten ilginç ifadeler. Ama tizlerle arası pek olmayan (duyarlı değil) insan da %50 altı dinleyebilir değil mi? Bilmem çelişkiyi gösterebildim mi? Nasıl değerlendirmeler yapıyorsunuz, ilginç.
O seviyede cihaz distorsiyona giriyor zaten. Siz 60 dB civarı dinleyip (%35-NK1 ile) o kadar tiz yok diyorsunuz-mümkün değil.
Şu an neden yazdığımı ciddi biçimde sorguladım. Hakeza bende aşırı rahatsız ifadesini kullandım. Evet, dinlemiyorsunuz fakat referans almak için kullandım zira NK1 ile %80'nin kaç DB'ye vardığını biliyorsunuz-insan kulağı için ne kadar zararlı olduğunu da. Başka bir insan olsa bu seviyede kullanamaz, ve bu da dinleme alışkanlıklarınızı, körlüğü anlatmak için iyi bir nokta. Zaten hesaplamalarımızda %50'i kullandım, dinlemediğinizi biliyoruz.
Çarpıtma'nın ç'si yok. Normal kullanıcıyı rahatsız etmeyeceğini iki arkadaşınıza bakarak mı çıkardınız, bahsettiğim tüm hesaplamaları ve durumları hiçe sayarak?
Tabii ki çok şey çıkar, buyurun okuyun (genel çapta bahsediyorum). Evet, o hususa ise yeni vardık. Neden yeni vardık biliyor musunuz? Birincisi normal kullanıcı diye bir tanım yok. O %50'den çıkıp bir yere varamazsınız. Sesi köklüyor, cihazı distorsiyona sokup burada tizler parlıyor diyorsunuz. Parlama mevzusunu geçiniz, kabak gibi tizler her ses seviyesinde karşınızda, hele de düşük ses seviyesinde-hani sizin bahsettiğiniz.
Bakın, aynısını önceki mesajlardan birinde de bahsetmişim:
Söylemiş olduğunuz "benim dediğim o çok tiz olayının düşük ses seviyelerinde olmaması." ifadesi ile "ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi bu bağlamda çelişiyor. Kabul ettiğimizi sanıp ortak noktaya geldiğimizi düşünmüştüm ancak tekrardan aynı ifadenize dönüş yaptınız. Bundan dolayı algınız körlenmiş diyorum.
Baştan uyarmanız ile bahsettiğiniz hususun farklı olduğunu önceki mesajlarımda zaten belirtmiştim. Hayır, böyle bir şeyi kimse düşünmüyor. Sadece dayandığınız deneyimler ve kendi deneyiminiz, bundan yaptığınız çıkarımlar yanlış.