Bütçe
3.000 TL
Evet hocam, şahsi deneyiminiz. %50 civarı çok tiz olmama durumu da dahil. Ses seviyesine değinelim: NK1 ile %50'de dinliyorsunuz. EW200 gibi sürülmesi kolay bir cihazda NK1 ile %50 nereden baksanız 80-85 desibele yaklaşır ki kulaklarımız için sınırdır. Ancak aynı şekerde olduğu gibi, ses konusunda da maruz kaldıkça eşik düşer. Arada hoparlörden sesi köklüyorum, bana normal geliyor. Ama kardeşim girer girmez kulaklarını kapatıyor :D

Diyebilirsiniz ki, ben günde bir saat bir buçuk saat müzik dinliyorum. 80-85 DB'de olsa sorun olmaz, güvenli bir alan. Evet, doğru. Fakat yapılan araştırmada (linkini bulunca eklerim.) Kulaklıklar arasındaki en "zararlı" türün IEM'ler olduğu tespit edilmiş. 80-85 DB'de hoparlör dinlemek ile kulağı tamamen kapatan IEM'i dinlemek arasında fark var. IEM kulak zarınız ile doğrudan münasebete giriyor. Dolayısıyla bu noktada bu dinleme alışkanlığı ve setup ile sizin tizler hakkındaki algınız da kırılmış oluyor ve %50'de çok tiz yok olayı geçersiz kalıyor-bizzat da söylüyorsunuz, alışkınsınız. Daha doğru bir yorum yapabilecek "kulak mentalinde" değilsiniz. Normal bir dinleyicinin EW200+NK1+%80 kombosunda aşırı rahatsız olmaması imkansız, alışkın olmayan bir insana %50 dahi fazla zira açık ve net, cihaz parlak. (tizler düşünüldüğünde-detaylar, kavram karmaşası aşağıda ele alındı.)

Hocam zaten sadece kendi deneyimim ile konuşmuyorum ki. Kullanan kişiler de arkadaşlarım da yüksek ses seviyesine çıkmadıkça herhangi bir tizden rahatsız olma durumu yaşamadılar. Gerçekten tize duyarlı biri yaşayabilir ancak.

Hocam zaten sadece kendi deneyimim ile konuşmuyorum ki. Kullanan kişiler de arkadaşlarım da yüksek ses seviyesine çıkmadıkça herhangi bir tizden rahatsız olma durumu yaşamadılar. Gerçekten tize duyarlı biri yaşayabilir ancak.
Evet, mesele de tam olarak o noktada hocam. Arkadaşlarınızın dinleme alışkanlığı da sizin alışkanlığınız gibi olabilir ve durum da bunu gösteriyor. Ayrıca bugün bu kulaklığın hangi incelemesine baksanız tizlerin sadece sesi köklediğinizde tavan yaptığını söyleyen bir açıklama bulamazsınız ki zaten mümkün de değil zira:

Tekrardan bahsediyorum:

Cihazı ister %50'de dinleyin ister %30, her türlü tizlerin önde olduğu bir sunumu vardır. Ve bunu bir avuç insanın sadece yüksek seste rahatsız ediyor tezi çürütemez: Dinleme alışkanlıkları, kişisel zevkler vesaire vesaire devreye giriyor, üstelik azınlıksınız ve böyle algılamanızın sebebi yüksek sese alışmış olmanız.

Kavram kısmı tamam ise, ses hesabına, yüksek ses mevzusuna gelelim.
Bahsettiğim gibi, (önceki mesajımı tekrarlayacağım bu hususta fakat-asıl kritik mevzu burası.) NK1 ile %50 civarında aşağı yukarı 80-85 dB'e ulaşıyorsunuz ki bu ses zaten güvenli eşiğin sonudur.

İnsan kulağı için son eşikte tizleri tavan yapmış bir cihazda tizler o kadar yok diyor, sadece %70-80'de rahatsız ediyor diyorsunuz. %70-80 ile 100 dB civarına ulaşırsınız ki sağır olmak için bilet alırsınız. Ve o seviyede siz salt "tizlerden" değil distorsiyondan da rahatsız oluyorsunuz. Normal şartlarda %50'de "tizlerden" rahatsız olmanız lazım.

Sözün özü, sizlerin bu konudaki algısı kırılmış.

Ve "Gerçekten" kısmını kaldıralım, tize duyarlı kısmı tamamıyla doğru ve gereken ifadeyi karşılıyor. Tize duyarlı birisi bu cihazı kullanamaz.

Evet, mesele de tam olarak o noktada hocam. Arkadaşlarınızın dinleme alışkanlığı da sizin alışkanlığınız gibi olabilir ve durum da bunu gösteriyor. Ayrıca bugün bu kulaklığın hangi incelemesine baksanız tizlerin sadece sesi köklediğinizde tavan yaptığını söyleyen bir açıklama bulamazsınız ki zaten mümkün de değil zira:

Tekrardan bahsediyorum:

Cihazı ister %50'de dinleyin ister %30, her türlü tizlerin önde olduğu bir sunumu vardır. Ve bunu bir avuç insanın sadece yüksek seste rahatsız ediyor tezi çürütemez: Dinleme alışkanlıkları, kişisel zevkler vesaire vesaire devreye giriyor, üstelik azınlıksınız ve böyle algılamanızın sebebi yüksek sese alışmış olmanız.

Kavram kısmı tamam ise, ses hesabına, yüksek ses mevzusuna gelelim.
Bahsettiğim gibi, (önceki mesajımı tekrarlayacağım bu hususta fakat-asıl kritik mevzu burası.) NK1 ile %50 civarında aşağı yukarı 80-85 DB'e ulaşıyorsunuz ki bu ses zaten güvenli eşiğin sonudur.

İnsan kulağı için son eşikte tizleri tavan yapmış bir cihazda tizler o kadar yok diyor, sadece %70-80'de rahatsız ediyor diyorsunuz. %70-80 ile 100 dB civarına ulaşırsınız ki sağır olmak için bilet alırsınız. Ve o seviyede siz salt "tizlerden" değil distorsiyondan da rahatsız oluyorsunuz. Normal şartlarda %50'de "tizlerden" rahatsız olmanız lazım.

Sözün özü, sizlerin bu konudaki algısı kırılmış.

Ve "gerçekten" kısmını kaldıralım, tize duyarlı kısmı tamamıyla doğru ve gereken ifadeyi karşılıyor. Tize duyarlı birisi bu cihazı kullanamaz.

Ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum. Fakat normal tizde bir problem göremiyorum ondan bahsediyorum, bu nokta kişinin zevkine değiniyor aslında. Rahatsız olma konusuna değil. Ve evet dediğim gibi tize duyarlı biri için EQ olmadan uygun değildir.

Basslı bir ürün hocam. Oyun için isteyen bir kişiye eksiye yazar.

Ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum.
Bu hususa konuştuktan sonra vardık hocam 😊:
Benim dediğim o çok tiz olayının düşük ses seviyelerinde olmaması.
Bu hususa tekrar değinelim: Evet doğru, daha düşük ses seviyelerinde tizler daha az duyulur (sesi kıstığımız için, normal olarak.). Fakat hesabımızı yapalım: Siz %80 gibi 100 dB'e varan bir seste dahi aşırı rahatsız olmuyordunuz. %50 ise 80 dB civarına denk geliyor. %50 ortası, 50'nin altı demiştiniz. Biraz kıstık %35'e getirdik diyelim. 65 dB civarı bir aralık oluşur ve bu aralık gayet duyulabilir bir aralıktır; tizlerde rahatça duyulur ve tiz sevmeyen birisi bu aralıkta da rahat bir dinleti gerçekleştiremez (NK1 ile.). Hatta kısık seste (tabii bu durumda kısık ses yok.) bass/mid'i tizlerden daha zor duyarsınız. Bass ve mid geriye çekildiğinde, daha az duyulduğunda ortada tiz kalır, bu da x2 sıkıntı demek. Sözün özü, sav geçerli değil.

Siz belli ki cihazı sevmiş, benimsemişsiniz; sizin profilinize uygun bir cihaz. Fakat dinleme alışkanlığınız sizi yanlış yöneltiyor, doğru bir yorum yapmanızı engelliyor. Algınız körlenmiş.
Fakat normal tizde bir problem göremiyorum ondan bahsediyorum, bu nokta kişinin zevkine değiniyor aslında. Rahatsız olma konusuna değil.
Evet, hem kişinin zevkine hem de rahatsız olma kısmına değiyor. Beğenirseniz ne ala fakat beğenmezseniz pek ala olmuyor malum :D

Başından beri değindimiz noktalar bunlar değildi zaten. Tiz sevmeyenin dinleyemeyeceği zaten yazılmıştı. Eartips kalitesi, durumu ve yukarıda bahsettiğim bu kısık seste tiz olayı asıl tartıştığım/tartışığımız hususlardan/dandı. Ki başlangıçta tiz sevmeyen birisi dinleyemez diye bizzat kendiniz bahsettiniz. Ardındansa ilginç olarak fiziğe aykırı biçimde %50'nin altında o kadar tiz olmadığını yine siz söylediniz. (NK1 ile.) Mesele burada.
Ve evet dediğim gibi tize duyarlı biri için EQ olmadan uygun değildir.
:thumbsup:

@Kriyus EPZ Q1 Pro'ya da bir göz atabilirsiniz hocam. Gaming için övülen ürünlerdendir. Genelde bu bütçedeki IEM'lerin mikrofonları pek ahım şahım olmaz ancak iyi kötü işinizi görebilir.

Kendi değerlendirmenizi, araştıramanızı yürütün; sonrasında tekrardan bir toparlama yaparız.

Son düzenleme:
Bu hususa konuştuktan sonra vardık hocam 😊:

Bu hususa tekrar değinelim: Evet doğru, daha düşük ses seviyelerinde tizler daha az duyulur (sesi kıstığımız için, normal olarak.). Fakat hesabımızı yapalım: Siz %80 gibi 100 DB'e varan bir seste dahi aşırı rahatsız olmuyordunuz. %50 ise 80 dB civarına denk geliyor. %50 ortası, 50'nin altı demiştiniz. Biraz kıstık %35'e getirdik diyelim. 65 dB civarı bir aralık oluşur ve bu aralık gayet duyulabilir bir aralıktır; tizlerde rahatça duyulur ve tiz sevmeyen birisi bu aralıkta da rahat bir dinleti gerçekleştiremez (NK1 ile.). Hatta kısık seste (tabii bu durumda kısık ses yok.) bass/mid'i tizlerden daha zor duyarsınız. Bass ve mid geriye çekildiğinde, daha az duyulduğunda ortada tiz kalır, bu da X2 sıkıntı demek. Sözün özü, sav geçerli değil.

Siz belli ki cihazı sevmiş, benimsemişsiniz; sizin profilinize uygun bir cihaz. Fakat dinleme alışkanlığınız sizi yanlış yöneltiyor, doğru bir yorum yapmanızı engelliyor. Algınız körlenmiş.

Evet, hem kişinin zevkine hem de rahatsız olma kısmına değiyor. Beğenirseniz ne ala fakat beğenmezseniz pek ala olmuyor malum :D

Başından beri değindimiz noktalar bunlar değildi zaten. Tiz sevmeyenin dinleyemeyeceği zaten yazılmıştı. Eartips kalitesi, durumu ve yukarıda bahsettiğim bu kısık seste tiz olayı asıl tartıştığım/tartışığımız hususlardan/dandı. ki başlangıçta tiz sevmeyen birisi dinleyemez diye bizzat kendiniz bahsettiniz. Ardındansa ilginç olarak fiziğe aykırı biçimde %50'nin altında o kadar tiz olmadığını yine siz söylediniz. (NK1 ile.) Mesele burada.

:thumbsup:

@Kriyus epz Q1 Pro'ya da bir göz atabilirsiniz hocam. Gaming için övülen ürünlerdendir. Genelde bu bütçedeki IEM'lerin mikrofonları pek ahım şahım olmaz ancak iyi kötü işinizi görebilir.

Kendi değerlendirmenizi, araştıramanızı yürütün; sonrasında tekrardan bir toparlama yaparız.

Konuştuktan sonra varmadık o hususa. Öyle olsa baştan ben konu sahibini uyarmazdım. Çoğu kişinin değindiği parlama ve rahatsız olma konusuna değindim ben. Herhangi bir algının köreldiği falan da yok, bu mantıkla herkesin alışkanlığı var. Herkesin algısı köreldi o zaman. Ve başında da değindim, NK1 ile denedim anakartta denedim başka DAC'lar ile denedim diye. Ama sen inatla NK1 ve 80dB falan diyorsun. Daha ilk mesajlarımda ben bunu özellikle belirttim, 50 ses seviyesinde tiz olmama durumu tüm denediğim cihazlarda geçerli. Sadece NK1 diyen yok, birçok cihazda denedim ben bu kulaklığı. Daha yüksek olan da var daha az seviye olan da ama sonuç hepsinde aynı.

Ve evet tiz sevmeyen duyarlı birisi dinleyemez, fakat bununla normal bir kullanıcı bir değil. Tize duyarlı birinin kullanamayacağını, duyarlı olmayan birinin de %50 seviyesinde rahatça tizlerden rahatsız olmadan kullanabileceğini söyledim. TAA ilk mesajımda bile demek istediğim normal bir kullanıcının düşük seviyede tizlerden rahatsızlık duyulmaması.

Ve bass ve midin önüne geçtiğini duyan birinin çok duyarlı olması lazım. Ki duyarlı olana önermiyorum dedim ama siz hala duyarlı birinin deneyiminde yaşayacaklarını söylüyorsunuz.

Ve azınlık veya çoğunluk olmasının bir önemi yok, tize duyarlı olmayan kime önerdiysem ve aldıysa. Ben hiç bu kulaklık tiz diye bir yorum almadım, çünkü bu kulaklığın tiz sorunu çok yüksek seviyelerde başlıyor. Kimse de o seviyelerde kullanmıyor. EQ gerektirecek kadar tize sahip değil, 50 seviyesinde EQ isteyen birisi varsa o duyarlı biridir. Ve başka kulaklık almalıdır.

Rahatsız olmuyorum da demedim, aşırı rahatsız olmuyorum dedim. Ve dinlemiyorum o şekilde dedim. Mesajda bolca çarpıtma var. Başından beri açıkça belirttiğim, orta ses seviyelerinde tizin parlamaması ve normal bir kullanıcıyı rahatsız etmemesi. Fakat bundan birçok şey çıkardınız, bu hususa yeni vardık falan diyorsunuz örneğin. Böyle olsa baştan neden uyarayım. O kadar dediğime rağmen siz hala tiz değil dediğimi falan düşünüyorsunuz.

Konuştuktan sonra varmadık o hususa. Öyle olsa baştan ben konu sahibini uyarmazdım. Çoğu kişinin değindiği parlama ve rahatsız olma konusuna değindim ben.
Gerçekten de öyle duruyor :) Konu sahibini uyarmanız farklı bir durum. Sadece tiz sevmeyen beğenmez, kullanamaz ifadesini kullandınız ki burası doğru. Doğru kullanmadığınız ifade mesajımda belirttiğim ifade: Düşük ses seviyelerinde çok tiz yok sözü ile " Ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi çelişiyor.

Burada yaşanan olay kavram karmaşası ki iki kez anlattım, bu iki ifadeyi aynı anda savunamazsınız. Eğer hatalı biçimde aktarım yaparsanız kimse sizin bilip bilmediğinizi bilemez. Anlatmak istediğinizi yanlış ifadeler, kavram ile anlattınız (parlama olayı-ki bu hususa da aşağıda değinildi.) O yüzden sonradan varıldı bu olaya. Tekrar ediyorum, olay Kavram Karmaşası.
Herhangi bir algının köreldiği falan da yok, bu mantıkla herkesin alışkanlığı var. Herkesin algısı köreldi o zaman.
Ben matematiğe, fiziğe, bilime inanırım. Evet, herkesin bir alışkanlığı vardır. O yüzden bir ürün inceleyecekseniz algınızı tazelemeniz gerekir. Zira siz de olduğu gibi algınız körelebilir. Detaylar aşağıda.
Ve başında da değindim, NK1 ile denedim anakartta denedim başka DAC'lar ile denedim diye. Ama sen inatla NK1 ve 80dB falan diyorsun. Daha ilk mesajlarımda ben bunu özellikle belirttim, 50 ses seviyesinde tiz olmama durumu tüm denediğim cihazlarda geçerli. Sadece NK1 diyen yok, birçok cihazda denedim ben bu kulaklığı. Daha yüksek olan da var daha az seviye olan da ama sonuç hepsinde aynı.
Eğer yazdıklarımı doğru biçimde analiz etseydiniz neden inatla söylediğimi anlardınız. Siz 80-85 dB (%50-ki daha üstünü de dinliyordunuz.) veya 60-65 dB (%35) aralıklarında NK1 ile bu cihazda o kadar çok tiz olmadığını savunuyorsunuz ki böyle bir şey mümkün değil. Hakeza ses seviyeleri düştükçe mid ve basslar daha az duyulur, tizler daha fazla ortaya çıkar. Nereden baksanız mümkün değil. Ek olarak kimse neden duyamaz biliyor musunuz? NK1 gibi DAC'lar o parlaklığı ve agresifliği pek törpülemez. Dolayısıyla 60-65 dB'de NK1 ile sunumda o kadar tiz olmadığını iddia ediyorsanız diğer deneyimlerinizede kimse güven duyamaz. Nasıl bir yaklaşım sergilediğinizi bilemiyorum: Bulduğunuz farklı bir ürünle karşılaştırın ve dinleyin (tizsiz.). Arada kabak gibi fark olacaktır.
Ve evet tiz sevmeyen duyarlı birisi dinleyemez, fakat bununla normal bir kullanıcı bir değil. Tize duyarlı birinin kullanamayacağını, duyarlı olmayan birinin de %50 seviyesinde rahatça tizlerden rahatsız olmadan kullanabileceğini söyledim. TAA ilk mesajımda bile demek istediğim normal bir kullanıcının düşük seviyede tizlerden rahatsızlık duyulmaması.
Sevgili hocam,

Bende size temcit pilavını ısıtıp duruyorum. Benim başından beri yorumda bulunduğum hususlardan birisi bu %50 hususu zaten. Siz yukarıda bahsettiğim dinleme alışkanlıkları ile %50'den aşağıda tizlerin ne kadar az ne kadar çok olduğunu doğru analiz edemiyorsunuz ki böyle bir karşılaştırma yapmak zaten doğru değil: Kulaklık parlaktır der, geçilir. Ses seviyesi araya katılmaz. Ses seviyesi neden araya katılmaz biliyor musunuz?

Fletcher-Munson eğrisi denen bir husus var. Sesi kıstıkça evet, sesi kıstığınız için tizleri de daha az duyarsınız fakat daha düşük ses seviyelerinde üçüncü defa dediğim gibi bass ve midler geride kalır, tizler öne çıkar. Yani dediğiniz hususun nereden baksanız geçerliliği yok. Bunu normal kullanıcının tercih edebileceğini nereden çıkardınız? Normal kullanıcı kim? Bakınız, tize duyarlı olmayan birisinin de sevememesi çok olağan.
Ve bass ve midin önüne geçtiğini duyan birinin çok duyarlı olması lazım. Ki duyarlı olana önermiyorum dedim ama siz hala duyarlı birinin deneyiminde yaşayacaklarını söylüyorsunuz.
Bingo! Çok duyarlılık ile hiçbir alakası yok. Kedi değil insan dinliyor. Tizin tavan cihaz yaptığı bir cihazda sunum kendini her türlü belli eder. Sadece bilmeyen insan adını koyamaz, anlamaz. Adam bakar, dinler; (%50 altı için de geçerli) bu nasıl bir ses der kenara koyar. İşte bu sebep dolayısıyla biz parlak der geçeriz, %50 altı dinlersin kardo demeyiz. Duyarlı olanı zaten geçelim, olmayan bir kişi de sorun yaşar bahsettiğmiz hususlar dolayısıyla. Ki önceki mesajımda da "tiz sevmeyen" demişim fark ettiyseniz. Kişinin sevdiği ses karakteri sorulur ve buna doğru bir yönlendirme yapılabilir, fakat görünüşe göre böyle bir olay da olmadı.
Ve azınlık veya çoğunluk olmasının bir önemi yok, tize duyarlı olmayan kime önerdiysem ve aldıysa. Ben hiç bu kulaklık tiz diye bir yorum almadım, çünkü bu kulaklığın tiz sorunu çok yüksek seviyelerde başlıyor.
Böyle bir şeyin olmasının imkanı yok. Siz ve dinleyiciler bu konuda yeterli bir otorite misiniz? Tabii ki alakası da var azınlık çoğunluk ile. Sizlerin tiz sevip sevmediğini de kim biliyor? Açın Head-Fi'ye bakın, bir allah kulu da tavan yapmış tizlere değinmeden geçmiş mi? Varsa da kendi şahsi zevki olduğunu belirtip geçmiştir, kimse %50 altı o kadar tiz yok demez, diyemez. Bilime, fiziğe, ne varsa hepsine aykırı. Açık ve net azınlıktasınız, kime güveneceğiz, şu ifadeyi kullanan size mi? "Ve bass ve midin önüne geçtiğini duyan birinin çok duyarlı olması lazım."

Değerlendirme konusunda apaçık sorun yaşıyorsunuz. Tizleri tavan yapmış cihazda tiz yokmuş. Tiz tabii ki var fakat mesele şu: %50 muhabbeti ile gider ürünü tizlere duyarlı değil-çok alakası olmayan bir insana da aldırırsınız ve beğenmez. Çünkü o kadar tiz yok diye pazarlıyorsunuz, dinleme alışkanlığınız da cabası. "Ses seviyesinden bağımsız tiz (fletche-munson'u da hesaba katın.) var" "Tiz sorunu çok yüksek seviyelerde başlıyor"

Gerçekten ilginç ifadeler. Ama tizlerle arası pek olmayan (duyarlı değil) insan da %50 altı dinleyebilir demi? Bilmem çelişkiyi gösterebildim mi? Nasıl değerlendirmeler yapıyorsunuz, ilginç.

O seviyede cihaz distorsiyona giriyor zaten. Siz 60 dB civarı dinleyip (%35-Nk1 ile) o kadar tiz yok diyorsunuz-mümkün değil.
Rahatsız olmuyorum da demedim, aşırı rahatsız olmuyorum dedim. Ve dinlemiyorum o şekilde dedim.
Şu an neden yazdığımı ciddi biçimde sorguladım. Hakeza bende aşırı rahatsız ifadesini kullandım. Evet, dinlemiyorsunuz fakat referans almak için kullandım zira NK1 ile %80'nin kaç dB'ye vardığını biliyorsunuz-insan kulağı için ne kadar zararlı olduğunu da. Başka bir insan olsa bu seviyede kullanamaz, ve bu da dinleme alışkanlıklarınızı, körlüğü anlatmak için iyi bir nokta. Zaten hesaplamalarımızda %50'i kullandım, dinlemediğinizi biliyoruz.
Mesajda bolca çarpıtma var. Başından beri açıkça belirttiğim, orta ses seviyelerinde tizin parlamaması ve normal bir kullanıcıyı rahatsız etmemesi. Fakat bundan birçok şey çıkardınız, bu hususa yeni vardık falan diyorsunuz örneğin.
Çarpıtma'nın Ç'si yok. Normal kullanıcıyı rahatsız etmeyeceğini iki arkadaşınıza bakarak mı çıkardınız, bahsettiğim tüm hesaplamaları ve durumları hiçe sayarak?
Tabii ki çok şey çıkar, buyrun okuyun (genel çapta bahsediyorum). Evet, o hususa ise yeni vardık. Neden yeni vardık biliyor musunuz? Birincisi normal kullanıcı diye bir tanım yok. O %50'den çıkıp bir yere varamazsınız. Sesi köklüyor, cihazı distorsiyona sokup burada tizler parlıyor diyorsunuz. Parlama mevzusunu geçiniz, kabak gibi tizler her ses seviyesinde karşınızda, hele de düşük ses seviyesinde-hani sizin bahsettiğiniz.

Bakın, aynısını önceki mesajlardan birinde de bahsetmişim:
Tizlerin parlamasından ziyade, bahsedilen yüksek ses seviyelerinde distorsiyona giriyordur, bilhassa da NK1 ile. Ew200 çok kolay sürülebilir bir IEM. Böyle bir durum olmadığını varsayalım (distorsiyon), aynı şekilde tizler parlamıyor, daha da keskinleşiyordur.

Söylemiş olduğunuz "Benim dediğim o çok tiz olayının düşük ses seviyelerinde olmaması." ifadesi ile "Ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi bu bağlamda çelişiyor. Kabul ettiğimizi sanıp ortak noktaya geldiğimizi düşünmüştüm ancak tekrardan aynı ifadenize dönüş yaptınız. Bundan dolayı algınız körlenmiş diyorum.
Böyle olsa baştan neden uyarayım. O kadar dediğime rağmen siz hala tiz değil dediğimi falan düşünüyorsunuz.
Baştan uyarmanız ile bahsettiğiniz hususun farklı olduğunu önceki mesajlarımda zaten belirtmiştim. Hayır, böyle bir şeyi kimse düşünmüyor. Sadece dayandığınız deneyimler ve kendi deneyiminiz, bundan yaptığınız çıkarımlar yanlış.

Diğer bir noktayı da hatırlatayım: NK1 ile %35 60-65 dB civarına varır. Yani tizler rahatlıkla duyulur. Deneyiminize bir eksi puan daha.

Son düzenleme:
Gerçekten de öyle duruyor :) konu sahibini uyarmanız farklı bir durum. Sadece tiz sevmeyen beğenmez, kullanamaz ifadesini kullandınız ki burası doğru. Doğru kullanmadığınız ifade mesajımda belirttiğim ifade: Düşük ses seviyelerinde çok tiz yok sözü ile " ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi çelişiyor.

Burada yaşanan olay kavram karmaşası ki iki kez anlattım, bu iki ifadeyi aynı anda savunamazsınız. Eğer hatalı biçimde aktarım yaparsanız kimse sizin bilip bilmediğinizi bilemez. Anlatmak istediğinizi yanlış ifadeler, kavram ile anlattınız (parlama olayı.) O yüzden sonradan varıldı bu olaya. Tekrar ediyorum, olay kavram karmaşası.

Ben matematiğe, fiziğe, bilime inanırım. Evet, herkesin bir alışkanlığı vardır. O yüzden bir ürün inceleyecekseniz algınızı tazelemeniz gerekir. Zira siz de olduğu gibi algınız körelebilir. Detaylar aşağıda.

Eğer yazdıklarımı doğru biçimde analiz etseydiniz neden inatla söylediğimi anlardınız. Siz 80-85 dB (%50-ki daha üstünü de dinliyordunuz.) Veya 60-65 dB (%35) aralıklarında NK1 ile bu cihazda o kadar çok tiz olmadığını savunuyorsunuz ki böyle bir şey mümkün değil. Hakeza ses seviyeleri düştükçe mid ve basslar daha az duyulur, tizler daha fazla ortaya çıkar. Nereden baksanız mümkün değil. Ek olarak kimse neden duyamaz biliyor musunuz? NK1 gibi DAC'lar o parlaklığı ve agresifliği pek törpülemez. Dolayısıyla 60-65 DB'de NK1 ile sunumda o kadar tiz olmadığını iddia ediyorsanız diğer deneyimlerinizede kimse güven duyamaz. Nasıl bir yaklaşım sergilediğinizi bilemiyorum: Bulduğunuz farklı bir ürünle karşılaştırın ve dinleyin (tizsiz.). Arada kabak gibi fark olacaktır.

Sevgili hocam,

Bende size temcit pilavını ısıtıp duruyorum. Benim başından beri yorumda bulunduğum hususlardan birisi bu %50 hususu zaten. Siz yukarıda bahsettiğim dinleme alışkanlıkları ile %50'den aşağıda tizlerin ne kadar az ne kadar çok olduğunu doğru analiz edemiyorsunuz ki böyle bir karşılaştırma yapmak zaten doğru değil: Kulaklık parlaktır der, geçilir. Ses seviyesi araya katılmaz. Ses seviyesi neden araya katılmaz biliyor musunuz?

Fletcher-munson eğrisi denen bir husus var. Sesi kıstıkça evet, sesi kıstığınız için tizleri de daha az duyarsınız fakat daha düşük ses seviyelerinde üçüncü defa dediğim gibi bass ve midler geride kalır, tizler öne çıkar. Yani dediğiniz hususun nereden baksanız geçerliliği yok. Evet, düşük ses seviyesinde agresif tizleri göremezsiniz -ki siz bundan bahsedip yine yanlış bir yönlendirmede bulunuyorsunuz- fakat tizlerin önde olduğu bir ses dinlersiniz. Bunu normal kullanıcının tercih edebileceğini nereden çıkardınız? Normal kullanıcı kim? Bakınız, tize duyarlı olmayan birisinin de sevememesi çok olağan.

Bingo! Çok duyarlılık ile hiçbir alakası yok. Kedi değil insan dinliyor. Tizin tavan cihaz yaptığı bir cihazda sunum kendini her türlü belli eder. Sadece bilmeyen insan adını koyamaz, anlamaz. Adam bakar, dinler; (%50 altı için de geçerli) bu nasıl bir ses der kenara koyar. İşte bu sebep dolayısıyla biz parlak der geçeriz, %50 altı dinlersin kardo demeyiz. Duyarlı olanı zaten geçelim, olmayan bir kişi de sorun yaşar bahsettiğmiz hususlar dolayısıyla. Ki önceki mesajımda da "tiz sevmeyen" demişim fark ettiyseniz. Kişinin sevdiği ses karakteri sorulur ve buna doğru bir yönlendirme yapılabilir, fakat görünüşe göre böyle bir olay da olmadı.

Böyle bir şeyin olmasının imkanı yok. Siz ve dinleyiciler bu konuda yeterli bir otorite misiniz? Tabii ki alakası da var azınlık çoğunluk ile. Sizlerin tiz sevip sevmediğini de kim biliyor? Açın head-fi'ye bakın, bir Allah kulu da tavan yapmış tizlere değinmeden geçmiş mi? Varsa da kendi şahsi zevki olduğunu belirtip geçmiştir, kimse %50 altı o kadar tiz yok demez, diyemez. Bilime, fiziğe, ne varsa hepsine aykırı. Açık ve net azınlıktasınız, kime güveneceğiz, şu ifadeyi kullanan size mi? "ve bass ve midin önüne geçtiğini duyan birinin çok duyarlı olması lazım."

Değerlendirme konusunda apaçık sorun yaşıyorsunuz. Tizleri tavan yapmış cihazda tiz yokmuş. Tiz tabii ki var fakat mesele şu: %50 muhabbeti ile gider ürünü tizlere duyarlı değil-çok alakası olmayan bir insana da aldırırsınız ve beğenmez. Çünkü o kadar tiz yok diye pazarlıyorsunuz, dinleme alışkanlığınız da cabası. "ses seviyesinden bağımsız tiz (fletche-munson'u da hesaba katın.) Var" "tiz sorunu çok yüksek seviyelerde başlıyor"

Gerçekten ilginç ifadeler. Ama tizlerle arası pek olmayan (duyarlı değil) insan da %50 altı dinleyebilir değil mi? Bilmem çelişkiyi gösterebildim mi? Nasıl değerlendirmeler yapıyorsunuz, ilginç.

O seviyede cihaz distorsiyona giriyor zaten. Siz 60 dB civarı dinleyip (%35-NK1 ile) o kadar tiz yok diyorsunuz-mümkün değil.

Şu an neden yazdığımı ciddi biçimde sorguladım. Hakeza bende aşırı rahatsız ifadesini kullandım. Evet, dinlemiyorsunuz fakat referans almak için kullandım zira NK1 ile %80'nin kaç DB'ye vardığını biliyorsunuz-insan kulağı için ne kadar zararlı olduğunu da. Başka bir insan olsa bu seviyede kullanamaz, ve bu da dinleme alışkanlıklarınızı, körlüğü anlatmak için iyi bir nokta. Zaten hesaplamalarımızda %50'i kullandım, dinlemediğinizi biliyoruz.

Çarpıtma'nın ç'si yok. Normal kullanıcıyı rahatsız etmeyeceğini iki arkadaşınıza bakarak mı çıkardınız, bahsettiğim tüm hesaplamaları ve durumları hiçe sayarak?
Tabii ki çok şey çıkar, buyurun okuyun (genel çapta bahsediyorum). Evet, o hususa ise yeni vardık. Neden yeni vardık biliyor musunuz? Birincisi normal kullanıcı diye bir tanım yok. O %50'den çıkıp bir yere varamazsınız. Sesi köklüyor, cihazı distorsiyona sokup burada tizler parlıyor diyorsunuz. Parlama mevzusunu geçiniz, kabak gibi tizler her ses seviyesinde karşınızda, hele de düşük ses seviyesinde-hani sizin bahsettiğiniz.

Bakın, aynısını önceki mesajlardan birinde de bahsetmişim:

Söylemiş olduğunuz "benim dediğim o çok tiz olayının düşük ses seviyelerinde olmaması." ifadesi ile "ses seviyesinden alakasız tizlerin önde olduğunu biliyorum zaten ona bir şey demiyorum." ifadesi bu bağlamda çelişiyor. Kabul ettiğimizi sanıp ortak noktaya geldiğimizi düşünmüştüm ancak tekrardan aynı ifadenize dönüş yaptınız. Bundan dolayı algınız körlenmiş diyorum.

Baştan uyarmanız ile bahsettiğiniz hususun farklı olduğunu önceki mesajlarımda zaten belirtmiştim. Hayır, böyle bir şeyi kimse düşünmüyor. Sadece dayandığınız deneyimler ve kendi deneyiminiz, bundan yaptığınız çıkarımlar yanlış.

Düşük ses seviyesinde tiz yok demiyorum, parlamıyor diyorum, bunu daha ne kadar söylemem gerekiyor. Ve head fi dekiler robot da benim mi haberim yok. 2 tane arkadaş diyorsun head fiye bakıyorsun. Türklere güvenmeyip yabancılara mı güveniyorsun ırkçı mısın yoksa. Ve 2 tane arkadaş dediğin kaç tane kullanıcı ama sen bilirsin. Tekniğe bilime inanırım diyorsun head fiye bakıyorsun. Dediklerimi ya anlamıyorsun ya da taşkınlık çıkarmak için anlamamış gibi davranıyorsun. Normal kullanıcı tizden rahatsız olmaz diyorum, herhangi bir sese duyarlı olmayana normal kullanıcı diyorum. Dalga geçer gibi sevmemesi olağan diyorsun, ulan sevmek ne alaka? Hani bu kadar da çarpıtma veya yanlış anlama olamaz. Tizler önde olmaz diyen kim, herkes sever diyen kim. Siz farklı birisiyle konuşuyorsunuz, benim dediklerimle alakası bile yok yazdıklarının. Ve oyun için isteyen birisine ses karakteri sormanın da bir anlamı yok. Egonu tatmin etmek için boş tartışma yaratıyorsunuz bence, sonra da karşıdaki kişinin dediklerini evirip çevirip cevaplıyorsunuz. Sonucunda da manipüle etmiş sayılıyorsunuz. Ben yemem maalesef, siz başka birine cevap veriyorsunuz ve konuşuyorsunuz. Artık o hangi hayal ürünü ise onunla konuşmaya devam edebilirsiniz. Ben daha fazla cevap vermeyeceğim.

Düşük ses seviyesinde tiz yok demiyorum, parlamıyor diyorum, bunu daha ne kadar söylemem gerekiyor. Ve head fi dekiler robot da benim mi haberim yok. 2 tane arkadaş diyorsun head fiye bakıyorsun. Türklere güvenmeyip yabancılara mı güveniyorsun ırkçı mısın yoksa. Ve 2 tane arkadaş dediğin kaç tane kullanıcı ama sen bilirsin. Tekniğe bilime inanırım diyorsun head fiye bakıyorsun. Dediklerimi ya anlamıyorsun ya da taşkınlık çıkarmak için anlamamış gibi davranıyorsun. Normal kullanıcı tizden rahatsız olmaz diyorum, herhangi bir sese duyarlı olmayana normal kullanıcı diyorum. Dalga geçer gibi sevmemesi olağan diyorsun, ulan sevmek ne alaka? Hani bu kadar da çarpıtma veya yanlış anlama olamaz. Tizler önde olmaz diyen kim, herkes sever diyen kim. Siz farklı birisiyle konuşuyorsunuz, benim dediklerimle alakası bile yok yazdıklarının. Ve oyun için isteyen birisine ses karakteri sormanın da bir anlamı yok. Egonu tatmin etmek için boş tartışma yaratıyorsunuz bence, sonra da karşıdaki kişinin dediklerini evirip çevirip cevaplıyorsunuz. Sonucunda da manipüle etmiş sayılıyorsunuz. Ben yemem maalesef, siz başka birine cevap veriyorsunuz ve konuşuyorsunuz. Artık o hangi hayal ürünü ise onunla konuşmaya devam edebilirsiniz. Ben daha fazla cevap vermeyeceğim.

Güncellediğin mesaj bile komedi ya ahahahaha. Hala tizler duyulur diyor, gerçekten farklı birisiyle konuşuyorsunuz.