Coffee Lake

Uzman
Merhaba, n11'den 6 TB WD Purple WD60PURZ model hard diski satın aldım. Ürünü bilgisayara taktığımda hemen Hard Disk Sentinel uygulamasını açıp diske baktım. Biçimlendirilmiş halde gelen diskte 1 adet zayıf sektör vardı ve sağlığı %99 olarak gözüküyordu. Power on hours 1 saatti ve start/stop count 1 veya 2 olması lazım.

Her neyse, diski bilgisayara taktıktan sonra geçen 1 saat içerisinde bilgisayarım iki kez çöktü (mavi ekran verdi) ve zayıf sektör sayısı 3'e yükseldi. İkinci çökmeden sonra diskin sağlığı %98'e düşmüştü.

Sorum şu: Bu diski kurtarmak ve kullanmak mümkün mü?

Hayır değil. Direkt iade edin. Bad sektörler artıp kullanılmaz hale getiriyor. Bad sektör kapatmanın yolu vardı ama çok sancılı bir süreç. Hiç gereği yok. Direkt iade.

Yalnız şu an bad sektör değil zayıf sektör var, bu ileride bad sektöre mi dönüşür?

Hayır değil. Direkt iade edin. Bad sektörler artıp kullanılmaz hale getiriyor. Bad sektör kapatmanın yolu vardı ama çok sancılı bir süreç. Hiç gereği yok. Direkt iade.
Yalnız şu an bad sektör değil zayıf sektör var, bu ileride bad sektöre mi dönüşür?

Her neyse, diski bilgisayara taktıktan sonra geçen 1 saat içerisinde bilgisayarım iki kez çöktü (mavi ekran verdi) ve zayıf sektör sayısı 3'e yükseldi.
Bu mavi ekranlar HDD'yi sisteme taktiktan sonra mi olmaya basladi? Bunu bilmemiz kritik.

Bunun disinda ''zayif'' ile ''kotu'' sektorler ayni seyler degildir.

Bu makale guzelce acikliyor farklarini.

Hocam kendi deneyimim altında söyleyeyim. 10 zayıf sektörü olan WD Blue kullanıyordum. 2 kez çöktükten sonra 1 bad sektör oldu. Ve sonra sürekli hata yedim derken en son bad sektörler çökmeler nedeniyle hard diski atmak zorunda kaldım.
Sonuçta 0 ürün alıyorsunuz ve 1 hata bile can sıkıcı.
Ancak sizde farklı olur belki bilmiyorum. Benimki sadece deneyim.

Evet mavi ekran taktıktan sonra oldu.
Muhtemelen elinizde DOA disk var. Takinca mavi ekran verdirten ya da bilgisayari yavaslatan HDD'lerin genelde kontrolculeri bozuk ya da sorunlu oluyor.
Biçimlendirilmiş halde gelen diskte 1 adet zayıf sektör vardı ve sağlığı %99 olarak gözüküyordu
Bunun disinda su kisim da supheli. Power on hour ve count degerleri normal, bu yuzden en azindan kullanilmis disk geldigini dusunmuyorum. Direkt olu gelmis gibi.

Gec kalmadan iade edin derim. Normalde bu seri HDD'ler surveillance klasmani olarak gecerler ve tas gibi olurlar, ozellikle ani elektrik kesintileri vs. gibi konularda. Sizinki hic boyle gelmemis...

Screenshot 2026-02-20 212406.webp
Screenshot 2026-02-20 212442.webp

IMG_20260220_203904.webp

Ekran görüntüleri bunlar. Bilgisayara geçince paylaşayım dedim.

Hocam kendi deneyimim altında söyleyeyim. 10 zayıf sektörü olan WD Blue kullanıyordum. 2 kez çöktükten sonra 1 bad sektör oldu. Ve sonra sürekli hata yedim derken en son bad sektörler çökmeler nedeniyle hard diski atmak zorunda kaldım.
Sonuçta 0 ürün alıyorsunuz ve 1 hata bile can sıkıcı.
Ancak sizde farklı olur belki bilmiyorum. Benimki sadece deneyim.
Hocam belki low level formatla falan kurtarılabilir mi onu merak etmiştim.

Muhtemelen elinizde DOA disk var. Takinca mavi ekran verdirten ya da bilgisayari yavaslatan HDD'lerin genelde kontrolculeri bozuk ya da sorunlu oluyor.

Bunun disinda su kisim da supheli. Power on hour ve count degerleri normal, bu yuzden en azindan kullanilmis disk geldigini dusunmuyorum. Direkt olu gelmis gibi.

Gec kalmadan iade edin derim. Normalde bu seri HDD'ler surveillance klasmani olarak gecerler ve tas gibi olurlar, ozellikle ani elektrik kesintileri vs. gibi konularda. Sizinki hic boyle gelmemis...
Evet disk kullanılmamış ama hem bilgisayar yavaşlamıştı hem de 2 kez çökertti, iade etmeden önce acaba kurtarılabilir mi diye sormak istedim. Bir yolu var mı?

HDD'yi sisteme taktiktan sonra 2 kere mavi ekran aldiginizi belirtmissiniz ki aldiginiz mavi ekranin kodu da genelde kotu diske isaret eden bir kod. Normalde bu seri HDD'lerin oldukca saglam olmasi gerektigini de belirtmistim.

Bozuk urun geldigi oldukca belli gibi. Sifir ve sorunsuz diye urunu gorup almissiniz ve bozuk (veya muhtemel bozulma evresinde) geliyor, iade hakkiniz varken iade etmemek icin bir sebep goremiyorum. Sure gecmeden iade edin derim. WD60PURZ'un ustune WD64PURZ geldi, yeni revize surumu gibi bir sey. O da CMR bir disk, eksi tarafi bildigim kadariyla yok. Isterseniz onu dusunursunuz bu diskin parasi yattiktan sonra. Fiyatlari neredeyse ayni.

Zayif sektorler LLF ile bazen gecebiliyor ancak 6 TB bir diskte LLF yapmak korkunc uzun surecektir ve deneyimlerime gore kesin cozum oldugunu da acikcasi pek soyleyemem.