Bütçe
30.000 TL
NZXT hoşuma gitti fakat siyahı stokta kalmamış maalesef.
B850M Force alın. 55ADrMOS barındırıyor. Ne idüğü belli bir mosfet. B850M-K geleceğe dönük değil. 190W' da 90-91 derece olan B850M-K' yı alana kadar 200W' da 79 Celcius olan B850M Force' u alın. Forumda sürekli öneriliyor ama en düşük fiyatlı 1 DPC anakart. Bunun dışında VRM soğutması, heatsinkleri rezil. Söylemedim bugüne kadar ama bu konuda kendimi tutamadım.

Mesele bu değil. 160W çekerken ki bu 9800X3D package Power trackingi 160W'ı görüyor. Şimdi benim anlatmak istediğim bu değil. Bakın mesela ben elimdei anakart ile AM5 soketi kapatırım. Bağımsız testlerde var gidip araştırın 160W güç civarında 83-84 celciuc VRM sıcaklığı görüyor bu kadar. 1 DPC evet ama bunun dışında bir avantajı yok. B850M Force aynı 160W güçte ise 70 celcius.

Yarın bir gün zen7 geldiğinde mesela tek ccd 14 çekirdek bir X3D'yi taktığında Cort'lar B850M-K. Olay burada yatıyor.

Yeni mimari de çalışma mantığı değişebilir ki burada hedefi belirlemek lazım. X3D işlemciler dahil hiçbir oyunda Extreme watt tukenmez o yüzden bahsettiğin testler sonuçlar render için geçerli ama oyun sistemi için baz alınacak bir şey değil. Tabii şu da var gidip 9950 alan adam bir zahmet bunu almasın ama daha çok oyuncu odaklı sistemler de 7800 9800'lerde takılıp kullanılmasında bır sorun olacağını düşünmüyorum.

B850M Force alın. 55adrmos barındırıyor. Ne idüğü belli bir MOSFET. B850M-K geleceğe dönük değil. 190W'da 90-91 derece olan B850M-K'yı alana kadar 200W'da 79 celcius olan B850M Force'u alın. Forumda sürekli öneriliyor ama en düşük fiyatlı 1 DPC anakart. Bunun dışında VRM soğutması, heatsinkleri rezil. Söylemedim bugüne kadar ama bu konuda kendimi tutamadım.

Yok söylemende sorun yokta hangi oyun 200W çekecek onu söylersen netleşsin :) yani sen dağ evinde yaşıyorsun ve gidip Ferrari mi alırsın? Ne diyeceksin bu daha hızlı basıyor e ama işine orada yaramaz ki boşuna para baydın. İhtiyaca göre hareket hersey den önce gelir.

Not: Bu yazdıklarım bütçe odaklı yüksek performans arayanlar içindir. Aralarında zaten Force ile fiyat farkı var geçen alacaktım 1. 800 TL fazlaydı aldığım an fiyat farkı az olsaydı onu alırdım. Fiyat birbirine yakınsa 800-900 Force tercih edilebilir...

Son düzenleme:
Yarın bir gün Zen7 geldiğinde mesela tek CCD 14 çekirdek bir X3D'yi taktığında cortlar B850M-K. Olay burada yatıyor.

Uzun vade düşünülecek kartlar değil... 5K'lık bir kartı gidip de 10 yıl boyunca hiç değişmeden AM5 sokette ne çıkarsa tüm işlemcileri takayım kafasında kullanamazsın... Tek CCD 8-10 çekirdek üzeri yemez, 2 CCD yine sağlıksız olur bu kartlara. Force da uygun değil 2 CCD için. 9700X için sorun değil ama B850M-K olması. A620M-K ile sorunsuz kullananlar var yıllardır X3D ve 9700X'i. Hedefe yönelik tercih etmek lazım...

Bendeki anakart mesela B650M DS3H anakartı aynı testte 61 Celcius.

Voltajı by pass edemedi, gözümden düştü Gigabyte... Yazılımı tırt olmasına karşın donanımı iyi, Gigabyte'ın kusuru çok yok o konuda...

Uzun süreli 7-24 render ve tam yükte kullanım ile normal gaming senaryosu karıştırmamak lazım. VRM throttling de kolay kolay girmez yine. Budget kartlarda ASUS daha çok kırpar, Gigabyte da mecburen kırpmış. Bunlar kırpık kartlar, haliyle Force'a sonrasında Q-Code, POST Code lehimleyebiliyorsun...

@ShadowLegion Gaming sistemlere mecbur bu kartlar önerilecek yani, B650 Eagle vs. dönemleri bitti maalesef. Render kartı değil bunlar, tek CCD gaming için uygun.

Son düzenleme:
Render kartı değil bunlar, tek CCD gaming için uygun.
Hocam dediklerinizin çoğuna katılmakla birlikte katılmadığım noktalar da var. Evet benim RAM konusunda voltaj sorunu oldu ama muhtemelen RAM kendi güç yönetim yongası ile ilgili.

Şimdi mesela benim karta 7950x de taksam VRM 80 derece altında kalıyor. Ben de Mosfet VRM işini severim araştırırım. Çok detaya girmeye gerek yok ama B850M-K ile mesela 10900x3D sıkıntı çıkartabilirlen B850M Force ya da benimkiyşe sıkıntı çıkartmaz. 1 saat ağır 7950x yükünde 80 derece ve altı.

Yani artık her şey pahalı. Şimdi benim A620 gibi bir kart olsaydı sıkıntı çekebilirdim. Yani evet benim anakartla mesela AM5 soket çok rahat kapatılır. Sadece buna katılmıyorum hocam. Bir de mesela forumda siz değil tabii sözüm meclisten dışarı olacak şekilde söylüyorum bunu: nitelik nicelikten önce geliyor. Yani ne idüğü belirsiz 10 mosfet yerine rüştünü ispatlamış 6-8 tercih edilir. Test ve inceleme var. Benim kart giriş seviyesi olmasına rağmen mesela iyi bir VRM mimarisi var. Harika SSD soğutma bloğu var. Ben buna çift CCD' de takabileceğimi biliyorum. Ama gaming için tabii mesela alıp çift CCD takma ihtimali yoksa 850M-K olabilir.

Arkadaşlar overclock yapmayla çok uğraşacağımı düşünmüyorum. Benim için anakartın estetiği de önemli. R7 7800X3D takmayı da düşünmeye başladım. B850 Eagle eğer sıkıntı yaşatmayacaksa onu satın alabilirim.
ASUS TUF gaming tercih ederdim bu fiyat bandına çıkıyorsam.
B850-E gibi mi?

Hocam dediklerinizin çoğuna katılmakla birlikte katılmadığım noktalar da var. Evet benim RAM konusunda voltaj sorunu oldu ama muhtemelen RAM kendi güç yönetim yongası ile ilgili.

Şimdi mesela benim karta 7950x de taksam VRM 80 derece altında kalıyor. Ben de Mosfet VRM işini severim araştırırım. Çok detaya girmeye gerek yok ama B850M-K ile mesela 10900x3D sıkıntı çıkartabilirlen B850M Force ya da benimkiyşe sıkıntı çıkartmaz. 1 saat ağır 7950x yükünde 80 derece ve altı.

Yani artık her şey pahalı. Şimdi benim A620 gibi bir kart olsaydı sıkıntı çekebilirdim. Yani evet benim anakartla mesela AM5 soket çok rahat kapatılır. Sadece buna katılmıyorum hocam. Bir de mesela forumda siz değil tabii sözüm meclisten dışarı olacak şekilde söylüyorum bunu: nitelik nicelikten önce geliyor. Yani ne idüğü belirsiz 10 mosfet yerine rüştünü ispatlamış 6-8 tercih edilir. Test ve inceleme var. Benim kart giriş seviyesi olmasına rağmen mesela iyi bir VRM mimarisi var. Harika SSD soğutma bloğu var. Ben buna çift CCD' de takabileceğimi biliyorum. Ama gaming için tabii mesela alıp çift CCD takma ihtimali yoksa 850M-K olabilir.

Katılıyorum. Bütçe artıyorsa TUF mantıklı.

Sadece gaming düşündüğümüzden A620M-K taksa bile konu sahibi sıkıntı çekmez, fiyata göre karar vermek lazım. Force faz yapısı ve soğutması daha başarılı zaten, ona şüphe yok ama senin kart dahil olmak üzere 7-24 render için uygun kartlar değil. Minimum 12 faz CPU VCORE lazım, VRM throttling 100 dereceye kadar yolu var, kolay kolay girip performans kısmaz ama uzun vade render düşünüldüğünde birtakım parametrelere bakılır. Yeri geldiğinde anakartın baseplate'i bile iş yapıyor, tepe modellerde var.

Gaming için zaten tek CCD düşündüğümüzden anakart faktörü ortadan kalkıyor ama tabii 5K'ya B850M-K alayım, sonrasında 10950X3D2 takayım diyemezsin, absürt olur. Ben PC işinde uzun vadeye karşıyım, 3-5 yıl işini görüp 2. elden paslayacaksın. Üst segmente geçeceksin.

AM konusunda voltaj sorunu oldu ama muhtemelen RAM kendi güç yönetim yongası ile ilgili.

Bu kesin değil, farklı kartta bakmadan bilemeyiz. Yazılımsal sorunlar var bu tarzda.