Olay çok basit. Bu oyunun bir kitlesi var ve yükselse bile hala alıma devam ediyor. Koyun postayı, 1 ay boyunca alışveriş yapmayın. Bunu sizin iyiliğiniz için diyorum. 1 ay sonra bu firma seve seve geri indirecek fiyatları. En fazla alım bile Türkiye'dedir kesin. LoL için boykot yapıldı nasıl geri adım attılar. Bedava oyunun geliri oyun içi satışlardan sağlanır tabii.

Olay para yatırmak değil. Mesela yemediğin yemeğe zam geldiğinde "a zaten bu yemeği yemiyorum umurumda değil" demek saçma geliyor açıkçası.
Yok, olay tamamen para yatirmak. 2 konu birbirinden farkli. Bu direkt arz-talep. Arz maliyeti artiyorken talep de dogru orantili artiyorsa adamlar da boyle zam yapar, yuz veren sizsiniz. Boykot yapip almayacaksaniz.

Yok, olay tamamen para yatirmak. 2 konu birbirinden farkli. Bu direkt arz-talep. Arz maliyeti artiyorken talep de dogru orantili artiyorsa adamlar da boyle zam yapar, yuz veren sizsiniz. Boykot yapip almayacaksaniz.

Ben o anlamda demek istemedim hocam. Arkadaş "para yatırmıyorum umurumda değil" diyor. Ben de olay para yatırmak değil diyorum. Siz yanlış anlamışsınız. Ve TAA aylar yıllar önce boykot meselesini demiştim. Umursamadılar. @CanPatrioTic arkadaşın da dediği gibi. Her şeye zam geliyor. Ve boykot başarılı olur mu? Orası da tartışmalı diyelim.

Her şeye zincirleme zam geliyor bu aralar. Öyle basit zamlar da değil, her şey %50 ile %200 arası zamlandı. Kötü günler geride kaldı, sırada daha kötü günler var.

Eki Görüntüle 192837

Bir de 2X bonus geliyor yarından itibaren. Yani şöyle söyleyeyim: Bonus olarak 1475 VP veriyordu, X2 2950 olacak. Bu durumda da 9525+2950 = 12.475 oluyor. Eski fiyattan alabiliyorsunuz. 30 Ekim'e kadar geçerli. (e-pinler için de geçerli.)

Eki Görüntüle 192838

Yaptıkları kampanyaya bak :D Eski fiyattan alabiliyorsunuz diyor. Şu oyunda 3.100 TL yatırıp 50 pixel falan alıyorsunuz ama silah falan her şey aynı. Bunu 1990'larda birine anlatsan küfür ederdi muhtemelen.

Çözüm: Oyunu bırakacaksınız, oyun da o VP'nin 1 tanesini 1 kuruş yapacak. İnanın bana.

Son düzenleyen: Moderatör:
eski fiyattan alabiliyorsunuz diyor
Riot diyor.

Çözüm: Oyunu bırakacaksınız oyun da o VP'nin 1 tanesini 1 kuruş yapacak inanın bana.

Sanmıyorum çözüm olacağını. O zaman Türkiye'de ki fiyatları biliyorsunuz. Hiçbir şey almayı bırakalım. Eski haline düzelecek mi? Game Pass zamlandı Spotify zamlandı. Bu aralar her şeye bir zam geliyor. Ki Valorant çoğunluk olarak nefret duyuluyor görmüşsünüzdür sizde. Ama buna rağmen yine bir şey değişmiyor. Riot her halükarda kazanıyor. Reklamlardan sponsorlardan, cart curt. Tek Türkiye'de değil. Yabancı tarafında da oynanıyor.

Son düzenleme:
Ben o anlamda demek istemedim hocam. Arkadaş "para yatırmıyorum umurumda değil" diyor. Ben de olay para yatırmak değil diyorum. Siz yanlış anlamışsınız. Ve TAA aylar yıllar önce boykot meselesini demiştim. Umursamadılar. @CanPatrioTic arkadaşın da dediği gibi. Her şeye zam geliyor. Ve boykot başarılı olur mu? Orası da tartışmalı diyelim.
Dediklerini anladim, arkadasin "genel" bakis acisinin dogru olmadiginin da farkindayim fakat spesifik olarak bu konu icin arkadasa katilmak durumunda kaliyorum. Konu yarin bir gun onun sevdigi seye zam gelmesi degil, zaten bu cok daha kompleks bir konu ve bunu tartismanin yeri burasi degil. Bu kapsamli konuyu VP zamina indirgedigimizde sadece kullanici hatasindan ibaret ve arkadasin bu konu bazinda takindigi tavirda bir sorun gormuyorum.

Dediklerini anladim, arkadasin "genel" bakis acisinin dogru olmadiginin da farkindayim fakat spesifik olarak bu konu icin arkadasa katilmak durumunda kalıyorum. Konu yarin bir gun onun sevdigi seye zam gelmesi degil, zaten bu cok daha kompleks bir konu ve bunu tartismanin yeri burasi degil. Bu kapsamli konuyu VP zamina indirgedigimizde sadece kullanici hatasindan ibaret ve arkadasin bu konu bazinda takindigi tavirda bir sorun gormuyorum.

Yani evet, eğer biz bir konuyu, çevresindeki tüm diğer etkenlerden soyutlayıp sadece kendi küçük evreni içinde değerlendirirsek, vardığın sonuç kaçınılmaz oluyor. Bu daraltılmış perspektiften bakınca, ortada bir ürün var (VP), bu ürünü satan bir şirket var (Riot) ve bu ürünü fahiş fiyata rağmen almaya devam eden bir kitle var (oyuncular). Bu denklemde, fiyatın artmasına rağmen talebin düşmemesi, şirkete daha fazla zam yapma cesareti veriyor. Bu açıdan baktığında, arkadaşın "bu sadece kullanıcı hatasıdır" tezine neden katıldığını tamamen anlıyorum.

Bence bu "indirgeme" eylemi, bizi resmin bütününü görmekten alıkoyuyor. Bir orman yangını düşünelim. Yangının sebebi nedir? Onu başlatan bir kıvılcım mıdır, yoksa onu yayan rüzgar mıdır?

Bizim olayımızdaki o ilk kıvılcım, ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik durumdur. Riot Games, bu zammı keyfi olarak yapmıyor. Global gelirlerini korumak için, TL'nin değer kaybına karşı bir önlem olarak yapıyor. Bu, zammın asıl tetikleyicisi.

"Kullanıcı hatası" ise o yangını körükleyen şiddetli rüzgar. Oyuncuların yüksek ve devamlı talebi, Riot'un bu ekonomik zorunluluğu rahatça ve kar ederek hayata geçirmesini sağlıyor. Eğer bu rüzgar olmasaydı, o kıvılcım belki de küçük bir ateş olarak kalıp sönecekti.

Diyelim ki biz oyuncular olarak o 'rüzgar' olmayı bıraktık. İnanılmaz bir birlik gösterip Türkiye'deki tüm oyuncular olarak bir ay boyunca boykot yaptık ve tek bir VP bile almadık. Ne olur? Muhtemelen hiçbir şey. Peki neden?

Riot'un gelirinin çok büyük bir kısmı Avrupa, kuzey Amerika ve Asya'dan geliyor. Türkiye pazarı, toplam pastanın sadece küçük bir dilimi. Türkiye'den bir ay boyunca hiç para kazanmamak, onlar için yönetilebilir bir kayıp olur. Tüm fiyat politikalarını değiştirecek bir kriz yaratmaz.

Şirket sadece VP satarak para kazanmıyor. Vct gibi turnuvaların yayın hakları, Mercedes-Benz, Red Bull gibi dev markalardan aldıkları sponsorluklar onlara yüz milyonlarca dolar kazandırıyor. Bu gelirlerin bizim VP alıp almamamızla hiçbir ilgisi yok.

Riot artık bir oyun şirketi olmanın ötesinde. Arcane gibi diziler, k/da gibi müzik grupları, marka iş birlikleri gibi sayısız farklı yerden de gelir elde ediyorlar.

Tüm bu parçaları birleştirdiğimizde ortaya şöyle bir şey çıkıyor. Ekonomi (kıvılcım), zammı bir gereklilik haline getiriyor. Türkiye'deki oyuncu talebi (rüzgar), bu zammın risksiz ve başarılı olacağını garanti ediyor. Riot'un global gücü ve alternatif gelirleri ise bizim bu rüzgarı durdurma çabamızı, yani boykotu tamamen anlamsız ve etkisiz kılıyor.

Bu yüzden evet, arkadaşın tüketici davranışının etkili olduğu konusunda haklı ama bu, denklemin sadece bir parçası. Ve ne yazık ki denklemin diğer parçaları, bizim etki edebileceğimiz her şeyi boşa çıkarıyor.

@creazy Tartismaya devam etmek isterdim ama AI ile tartismak istemiyorum maalesef. AI'nin dediklerinin cogu dogru da olsa fazla teorik, "boykot tamamen anlamsiz" gibi tabirlerin fazla abarti oldugunu dusunuyorum. Tartismada fikir belirtmek istiyorsan kendi dusuncelerini belirt lutfen, fikri olmayanin zikri olmaz🙏