Yazılıma yeni başlayacak kişi için alınır mı? Premiere Pro için.
Alınır. Hele ki amacınız yazılım ve Premiere Pro ise M4 Air şu an fiyat/performans olarak en dengeli cihazlardan biri.
Yazılım tarafında yeni başlayan birini havada karada götürür, hatta ileri seviye web projelerinde bile çok rahat iş görür. Ben aktif olarak Next.js ve TypeScript yazıyorum; arkada VS Code, bir sürü tarayıcı sekmesi, terminal falan açıkken cihaz bana mısın demiyor. Sadece işin içine Android Studio, emülatörler veya ağır Docker container'ları girerse o zaman RAM miktarı biraz daha kritik bir hâl alıyor.
İşin kurgu boyutunda M4'ün barındırdığı medya motoru ciddi fark yaratıyor. H.264, HEVC, ProRes gibi formatlarda timeline akıcılığı ve render hızları çok iyi. Ben de aktif olarak Premiere Pro ve DaVinci Resolve kullanıyorum, kendi 4K projelerimde yağ gibi akıyor resmen. Tabii "dünyadaki her 4K projeyi sıfır takılmayla açar" demek yalan olur; kullandığınız efektlere, renklere ve projenin ağırlığına göre değişir bu durum. Sürekli ağır render alacaksanız veya profesyonel uzun metraj işler yapacaksanız fanlı MacBook Pro'lara bakmak daha mantıklı.
Benim asıl tavsiyem bütçeniz yetiyorsa kesinlikle 16 GB RAM'li versiyona yönelmeniz. Apple'ın "birleşik bellek" mimarisinde ekran kartı ve işlemci aynı belleği ortak kullanıyor. Yani Premiere, VS Code ve tarayıcı aynı anda açıkken hepsi aynı havuzdan yiyor. Haliyle uzun ömürlü olması için 16 GB çok daha güvenli bir liman.
Cihazın fansız olması günlük kullanımda sıfır ses demek, odaklanırken harika oluyor. Ama dediğim gibi, cihazı saatlerce aralıksız tam yükte çalıştırırsanız aktif soğutma (fan) olmadığı için performansını Pro modellere kıyasla bir tık kısabilir.
Toparlamak gerekirse; yazılıma yeni girecek ve Premiere kullanacak biri için M4 Air on numara tercih. Bütçeyi 16 GB'a zorlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Ben kendi M4 Air'imle bu saydıklarınızı yapıyorum ve gayet memnunum, pişman etmez.