Yeni sistemimde AM5'e geçeceğim için şu anki RAM'lerimi değiştirmek istiyorum. Fakat şu anki RAM'lerim 32 GB. Yeni sisteme 6000 MHz CL30 RAM alacağım. Almışken 64 mü almalıyım sizce yoksa yine 32 ile devam mı etmeliyim? Uzun yıllar RAM derdim olsun istemiyorum.
Detaylar
Kim cevapladı?Düşük CL 48 GB modüller de mevcut. 32'den 32'ye geçmek bana aşırı saçma geliyor.
Kullanımına bağlı. Şimdilik gündelik ve oyun için 32 GB yeterli. Bütçeni aşmıyorsa 64 GB'da alabilirsin. Veya yerine depolama vb. boyutunu artırırsın. Bence CL30 aşağısındaki mesela CL28 belleklere verdiğin fiyat aralığı bir tık açılıyor. Bu oran farkı yerine direkt olarak CL30 almak daha mantıklı. Recep beyin bahsettiği 48 GB olanlar GSkill olması lazım ve pahalılar diye hatırlıyorum.
farketmez1234
Uzman
Düşük CL 48 GB modüller de mevcut. 32'den 32'ye geçmek bana aşırı saçma geliyor.
Frekansları eşit olmak şartıyla, CL 48 RAM ile CL 30 arasında oyun anlamında performans farkı olur mu? Sonuç olarak birisi diğerinden 1.5 kat daha hızlı iletiyor.
Bellek boyutundan bahsetmiş gecikme değerlerinden değil. En düşük 2x24 olarak şu belleği bulabildim. Ama dediğim gibi CL30 2x16 GB belleği 3.5-5K arasına bulabiliyorsunuz.
Ağır iş uygulamalarında kullanılmayacaksa açıkcası şu anlık 32 GB yeterli.
Ağır iş uygulamalarında kullanılmayacaksa açıkcası şu anlık 32 GB yeterli.
farketmez1234
Uzman
Ben de bellek boyutundan bahsetmedim zaten. CL değerinin oyun performansına etkisi olup olmadığını sordum.
Gecikme daha önemli ama ben CL28 bir 2x24 kit bulamadım. Belki 48x48 düşünmüş olabilir ama o zaman da fiyatlar 15-20K gibi uçuk seviyelere fırlıyor. GSkill o taraftaki eksikliği bir tık abartı fiyat ile sömürüyor gibi duruyor.
Şu an bakınca CL28 32 GB şu kit var.
En uyguna alınabilecek olarak da şu bellke var. Aradaki fiyat farkına değer mi size kalmış. Bana soracak olursanız CL30'da gayet yeterli ve aradaki fiyat farkına değecek bir performans olduğunu düşünmüyorum.
Videoda benden daha bilgili bir şekilde konuya değinilmiş. Ayrıca kanalda bellekler hakkındaki diğer videolara da bakmanızı öneririm. @farketmez1234
En uyguna alınabilecek olarak da şu bellke var. Aradaki fiyat farkına değer mi size kalmış. Bana soracak olursanız CL30'da gayet yeterli ve aradaki fiyat farkına değecek bir performans olduğunu düşünmüyorum.
Videoda benden daha bilgili bir şekilde konuya değinilmiş. Ayrıca kanalda bellekler hakkındaki diğer videolara da bakmanızı öneririm. @farketmez1234
Son düzenleme:
Gecikme daha önemli ama ben CL28 bir 2x24 kit bulamadım. Belki 48x48 düşünmüş olabilir ama o zaman da fiyatlar 15-20K gibi uçuk seviyelere fırlıyor. GSkill o taraftaki eksikliği bir tık abartı fiyat ile sömürüyor gibi duruyor.
Bu cl28 olanlar da qvl listesinde olmuyor hocam o yüzden kafam karışık.
Cl30 banko zaten fakat GB olarak karar veremedim.Ben yerinizde olsam CL30 alır geçerdim. Aradaki gecikme çok uçuk değil. Ayrıca GSkill bu işi biraz pazarlama taktiği olarak ve maksimum kâr ile yapıyor. Diğer firmalar girişmediği sürece hiç gerek yok.