Bu rehberde 3D yazıcılarla olan deneyimlerimden edindiğim bilgileri olabildiğince aktarmaya çalışacağım. O zaman başlayalım.
Papyrus'u hiçbir şeyde deneyememiştim. Denediğime göre başlayabiliriz
Yazıcı seçimi
Markalar
Fiyat
Performans (hız, baskı kalitesi vs.)
Ekosistem
Bambu Lab
Orta (popüler A ve P serileri)
İyi
Çok iyi
Creality
Ucuz (modele göre değişebilir)
İyi
Orta
FlashForge
Ucuz
İyi
Orta-düşük
Prusa
Pahalı (AB'de üretim)
İyi
İyi
Temel markalar bunlar. Tabii 3D yazıcı üreten onlarca marka var, o yüzden sadece pazarda en çok bulunan temel dört markayı yazdım. Ayrıca şu markalara da bakmakta fayda var: Snapmaker, Qidi.
Öncelikle kendimizi kandırmayalım; otomatik tabla kalibrasyonu vs. neredeyse artık her yazıcıda var ve neredeyse hepsinin baskı kalitesi aynı. Sadece hızları farklı. Ayrıca genelde "600 mm/s'ye çıkan hız" gibi pazarlamalarda doğrudan 600 mm/s hızda baskı alamıyorsunuz. İyi sonuç almak için hızı biraz düşürmek gerekiyor.
Ayrıca hangi markayı alırsanız alın (Bambu hariç) pek bir şey değişmiyor. Bambu'da ne değişiyor derseniz: Harcadığınız emek. Bambu'nun MakerWorld adlı ekosisteminde sizin için iyi hazırlanmış ve dilimlenmiş binlerce model var. Bu sayede parayla konfor satın alabiliyorsunuz ve bazı yerlerde "Keşke Bambu alsaymışım." dedirtebiliyor.
Mimari
Eğer alabiliyorsanız CoreXY alın. CoreXY genel olarak daha hızlı ve daha "sorunsuz" oluyor.
Kapalı mı, açık mı kısmına gelirsek; kapatılabilir açık modeller bana göre daha mantıklı. AD5X gibi kapalı modeller genelde pahalı oluyor ve neredeyse hiç ABS veya ASA'ya ihtiyacınız olmayabilir. PLA, dendiği kadar kırılgan değil. Ayrıca çoğu ABS gerektiren şey PETG ile de halloluyor.
Renkli sistemler
Öncelikle PLA ile basılan modeller akrilikle iyi düzeyde boyanabiliyor, onu söyleyeyim. Ama konfor için alınabilir. Toolchanger'lar hariç baskı süresini çok artırıyor.
Genel olarak toparlayacak olursam, 3D yazıcı seçiminde tek bir "en iyi yazıcı" yok. Bütçenize, ne basacağınıza ve ne kadar uğraşmak istediğinize göre seçim yapmak daha mantıklı. Çok yüksek hız değerlerine, marka isimlerine veya renkli baskı sistemlerine bakıp direkt karar vermek yerine kullanım amacınızı düşünmek gerekiyor.
Benim tavsiyem, mümkünse CoreXY, otomatik kalibrasyonu olan ve yedek parça/aksesuar konusunda rahat ulaşılabilen bir model seçmeniz. Kapalı kasa güzel bir özellik ama çoğu kullanıcı için şart değil. Aynı şekilde çok renkli sistemler de zorunlu değil. Özellikle Toolchanger gibi daha gelişmiş çözümler dışında baskı süresini ve filament tüketimini ciddi şekilde artırabiliyor.
Kısacası ilk yazıcınız olacaksa sorunsuz çalışan, hızlı ve yaygın destek gören bir model almak, kâğıt üzerindeki en yüksek özelliklere sahip yazıcıyı almaktan genelde daha mantıklı. Bir de yazıcıyı aldıktan sonra işin büyük kısmının aslında yazıcıdan çok filament, tabla ayarı, dilimleme ve doğru baskı ayarlarını öğrenmekte olduğunu unutmayın.