Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Talha Yiğit

Yetkin
Yer
Konya
İşlemcim Ryzen 5 2600X
Anakartım Colorful X570M Gaming frozen V14
4x8 32 GB RAM düşünüyorum. Eski bilgiseyarimdada 4x4 16 GB DDR3 bellekler vardı. Birçok kişi 4 slotun kullanılması gereksiz diyor henüz RAM almadim ve 4 kanalmı 2 kanalmı konusunuda anlayamadım. Arasındaki farklar nedir? 2x8 4000 MHz 4x8 3600 MHz gibi mi kullanabiliyoruz?

Çözüm
Evet o konuda öyle 2x16 yapıp 64'e çevirebiliyoruz ama anlamadığim konu frekans. Özellille DDR5 sistemlerde daha düşük hızlar alırsınız diyorlar.
Geçen yıl topladığım DDR5 oyun sisteminde önceki DDR4 sistemde olduğu gibi 4 bellek modülü kullanmak istedim, aldığım 6000 MHz bellekler 4 modül takılınca 4800 MHz hızda kaldı, daha üstüne çıkamadım. Gidip 2 tane 32 GB bellek modülü almak zorunda kaldım, 2 modül ile şu anda sorunsuz 6000 MHz hızında kullanıyorum.

DDR4 sistemde bu sorunu yaşamamıştım, 2018 yılında topladığım sistemde 4 tane 3200 MHz modülü rahatlıkla tam performansında kullanabildim ama DDR5 için 4 slotu doldurmak yüksek bellek hızlarında soruna davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor.
İşlemcim Ryzen 5 2600X
4x8 32 GB RAM düşünüyorum. Eski bilgiseyarimdada 4x4 16 GB DDR3 bellekler vardı. Birçok kişi 4 slotun kullanılması gereksiz diyor henüz RAM almadim ve 4 kanalmı 2 kanalmı konusunuda anlayamadım. Arasındaki farklar nedir? 2x8 4000 MHz 4x8 3600 MHz gibi mi kullanabiliyoruz?
Mümkünse evet.

İşlemcim Ryzen 5 2600X
Kurumsal işlemciler harici 4 kanal desteği yok zaten, 4 ram taksan bile 2 kanal üstünden çalışıyorlar. 4 Kanalın olayı biraz ömürlük sistem alanlar için. Bir sistem alırken 2 kanalı doldurursun, ileride 2 ram daha alıp takviye yaparsın. Direkt alırken 4 kanalı doldurmanın bir manası yok. 2x16 daha mantıklı.

Kurumsal işlemciler harici 4 kanal desteği yok zaten, 4 RAM taksan bile 2 kanal üstünden çalışıyorlar. 4 kanalın olayı biraz ömürlük sistem alanlar için. Bir sistem alırken 2 kanalı doldurursun, ileride 2 RAM daha alıp takviye yaparsın. Direkt alırken 4 kanalı doldurmanın bir manası yok. 2x16 daha mantıklı.

Evet o konuda öyle 2x16 yapıp 64'e çevirebiliyoruz ama anlamadığim konu frekans. Özellille DDR5 sistemlerde daha düşük hızlar alırsınız diyorlar.

Sadece 2600x değil. Günümüzde en üst düzey işlemciyi alsanda 2 kanal var. Xeon, EPYC gibi seriler 4 kanal kullanıyor. Tabii 4 adet ram takılamaz değil.

Frekans konusunda bir sınırlama olduğunu ilk kez duyuyorum. Yok diye biliyorum fakat yanılıyor olabilirim. Zaten sen 0'dan ram alıyorsun, 2 kanal al. 4 Kanalın bir faydası yok ilk başta alırken. Boşuna doldurma yuvalarını, ileride 64 yapmak istersin tüm RAM'leri satmak zorunda kalırsın :)

Senin anakartında 4 kanal yok zaten, çift kanallı. 4 tane RAM taksan çift kanal, 2 tane taksan da çift kanal çalışır. 4 tane RAM takmak daha iyi performans sağlıyor görünüyor videoda ama az bir fark var. 32GB RAM sana ilerde yeterli gelecekse 4x8 takabilirsin.

Sadece 2600X değil. Günümüzde en üst düzey işlemciyi alsanda 2 kanal var. Xeon, EPYC gibi seriler 4 kanal kullanıyor. Tabii 4 adet RAM takılamaz değil.

2 kanal evet ben, 4 kanal derken 4 RAM slotundan bahsediyordum. 4 RAM slotunun 4 üde kullanılabilir yani herhangi frekans/hız düşmesi gibi olayları merak ediyordum.

Kullanılması taraftarıyım 4 kanal ram slotu varsa bunu mühendis süs için yapmadı elbette, anakart üzerinde DDR5 Slotta kötü bir bellek kontolü yazılımı kullanıldı zamanla düzeleceğini sanıyorum..