ali09183

Çalışkan
  • Ryzen9 9950X
  • ASUS 4070SUPEr
  • Crucial DDR5 Pro 32 GB RAM
  • ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi
Sistem daha yeni sayılır alalı 1 ay oldu. 2 3 gündür Last of Us oynuyorum ve FPS değerlerim çok iyi olmasına rağmen oyun ara sıra takılıyor. Bir mekanda hızlıca sağa sola koşarken ve yeni bir mekana girdiğim zaman(ara sıra) oyun takılıyor ve akıcılık kayboluyor.

Oyun ayarlarında dolayı mı diye baktım fakat zaten oyunun önerdiği ayarlarda oynuyorum. Aynı problemin bir benzeri de Cyberpunk 2077'de oto-save alırken oluyor. Oyun oto-save alırken anlık donuyor. Ekran kartının sürücüsünü silip tekrar yükledim fakat problem yine devam ediyor. Yardımcı olabilecek birisi varsa çok sevinirim. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekranı çerçevesiz moda almayı denediniz mi, veya V-Sync açmayı?

Hocam Last of Us oynarken zaten çerçevesiz modda oynatıyor. Tam ekran seçeneğini göremedim. Cyberpunk'ta tam ekran oynuyorum onda denerim fakat dediğim gibi Last of Us oynarken halihazırda çerçevesiz modda oynuyorum fakat dediğim sorunlar oluyor. Monitörümde G-Sync özelliği var ve onu kullanıyorum. Fakat monitör 165Hz. Ben de bahsettiğim bu iki oyunda (Cyberpunk ve TLOU) yaklaşık 90 100 FPS civarı alıyorum. Takılma probleminde de oyunun FPS'i birden yere çakılmıyor. Mesela TLOU oynarken genelde 90 FPS alıyorsam bu anlık olarak 80'lere düşüyor. 80 FPS bu oyun için az olmasa bile anlık düştüğü in can sıkıyor maalesef.

Özellikle Auto-save alırken oluyorsa depolama kaynaklı olabilir mi?

Hocam depolama olarak Kioxia Exceria Plus G3 1TB kullanıyorum. Depolama kaynaklı olabilir mi diye okuma ve yazma hızlarını kontrol ettim fakat SSD zaten belirtilen hızlarda çalışıyor (kutu üzerinde "Max sequential read Speed 5000Mb/s2" yazıyor) Testi CMD kullanarak yaptım. Eğer sizin önereceğiniz ve sorun depolama kaynaklı mı diye kontrol edebilrceğimiz bir yöntem varsa merakla bekliyorum.

Depolama birimi kaynaklı olması muhtemel.

Hocam dediğim gibi kendimce bir test yaptım fakat ne kadar doğru ve yeterli siz karar verin diye aşağı görseli bırakıyorum.

Video atarsan daha iyi anlaşılır.

Eve geçtiğim zaman video çekip atayım. SSD sıcaklıklarına bakmak hiç aklıma gelmedi. Onu kontrol edebileceğim bir uygulama önerebilir misiniz?

Dosya Ekleri

• 20250125_165157.webp
    20250125_165157.webp
    3,7 MB · Görüntüleme: 76
Son düzenleyen: Moderatör:
Bununla bir bakar mısınız?

Tabii ki. Fakat nasil kullanacagim uygulamayi bilmiyorum ilk defa gordum sizden. Nasil test edip gondermemi istersiniz?
Bir de bilgisayarımı açarken normal şekilde açma tuşuna basıyorum fakat anakart üzerinde "0d" yazıyor ve bilgisayarı açabilmek için kasa üzerinde bulunan yeniden başlatma tuşuna(en azında ben o tuşun öyle olduğunu düşünüyorum) basıyorum ve anakart üzerindeki "0d" yazısı gidiyor. Fakat bu yazı gittikten sonra anakartın üzerinde 15 sayısı yazıyor ve beni bir süre bekletip ondan sonra açılıyor. Ben bu anakartı ilk aldığım zaman bios güncel değildi ve biosu güncellemeye başladım. Fakat ne olduğunu bilmediğim bir sebepten ötürü ekrandan görüntü alamadım ve servise verdim. Servis kartı düzeltti ve biosu son sürüme güncelleyerek bana iletti. Fakat anakartın görüntü vermemesinden ve servise gitmesinden sonra bahsettiğim olay yaşanmaya başladı(anakartın üzerinde "0d" yazması, yeniden başlat tuşuna basmam ve sonrasında yaklaşık 1 dakika bekleyerek sisteme girmem) Net anlaşılabilmesi için aşağı video linki bırakacağım oradan dediğim şeyi daha net anlayabilirsiniz. Ayrıca kullandığım güç kaynağının fotoğrafını da ekleyeceğim belki onunla ilgili bir yorumunuz olur. Attığınız uygulamayı kullanırken de nasıl kullanacağım maalesef bilmiyorum.. Neler yapmam gerektiğini söylerseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 20250127_174828.webp
    20250127_174828.webp
    3 MB · Görüntüleme: 69
Eve geçtiğim zaman video çekip atayım. SSD sıcaklıklarına bakmak hiç aklıma gelmedi. Onu kontrol edebileceğim bir uygulama önerebilir misiniz?

CrystalDiskMark'tan SSD'ye test yaparken HWiNFO ile izleyebilirsiniz. Sıcaklıklar 70 dereceye yakın ise M.2 SSD'yi ekran kartından uzak olan bir yuvaya veya altında ise üstündeki bir yuvaya takın hocam. Kolay bir işlem zaten. İşlemden sonra drop sorunu çözüldü mü diye denersiniz.