pecer şatlab

Yetkin
Bir yerde 4 çekirdek işlemci fiyatı ne olursa olsun alınmaz diye bir şey okumuştum, düşük çekirdeğin dezavantajı veya yüksek çekirdeğin avantajı nedir? Meraktan soruyorum.

Fiyat göz önünde bulundurulmadan o alınmaz bu alınmaz diyenler şımarık zengin çocukları oluyor genellikle. 4c 8t niye alınmasın? İhtiyaç doğrultusunda hâlen tercih edilebilir aynı bütçede daha iyi alternatifler yoksa.

Güçlü bir işlemciyse alınır bence. Günümüz oyunlarının hala birçoğu tek çekirdek için uygun, çok çekirdeğe geçtiğiniz zaman zaten bütçenin de artması lazım ki doğrudan daha fazla çekirdekli işlemci alırsınız. 4 çekirdekli toplayacağınız bir sistemle çok güncel olan UE5 oyunlarını ağız tadıyla zaten oynayamazsınız. Gelişmiş PS3 gibi konsolların öykünülmesinde fazladan çekirdekler performans getiriyor.

Güçlü bir işlemciyse alınır bence. Günümüz oyunlarının hala birçoğu tek çekirdek için uygun, çok çekirdeğe geçtiğiniz zaman zaten bütçenin de artması lazım ki doğrudan daha fazla çekirdekli işlemci alırsınız. Gelişmiş PS3 gibi konsolların emülasyonunda fazladan çekirdekler performans getiriyor.
Çoğu oyun çift çekirdek ile açılmıyor maalesef. 10 yıl önce piyasaya çıkan Far Cry 4 bunlardan biri mesela. Yama gerekiyordu.

Çoğu oyun çift çekirdek ile açılmıyor maalesef. 10 yıl önce piyasaya çıkan Far Cry 4 bunlardan biri mesela. Yama gerekiyordu.
Çift çekirdek işlemciyi zaten artık bulmak için aramanız lazım. 4 çekirdek bence bütçe çıkılamıyorsa alınabilir, 6 çekirdek ideal günümüzde. Çok daha fazla çekirdekte zaten fiyatta artıyor, ona göre oynayabileceğiniz oyun da iyileşiyor. Çok spesifik işlerde daha fazla çekirdek işe yarayacaktır, oyun oynayacak birisi için 16 çekirdek veya 8 çekirdek çok fark yaratmayacaktır.

Kendi deneyimlerimi yazayım zira 10100F kullanıyorum. Yazdıklarım da ilk kullanımdan beri gördüğüm şeyler. Steam'de oyun indirirken aynı anda 2 işlem yapılıyor. Sıkıştırılan paketin çıkartılması ve paketin yüklenmesi. Bu sırada %90-100 kullanıma ulaşıyorsunuz.

1Gbps bağlantınız varsa bir noktada sabitleniyorsunuz. İşlem gücünüz yetersiz kalıyor. Benim değerlerim şu sıralar 70-80 MB/sn'de tıkalı kalıyor. Oyuna girmeden çile başladı. Linux kullanırken 114MB/sn görüyorum. Buradan bile gol gediniz.

2. sorun oyuna girince başlıyor. BF2024 veya Valorant gibi işlemci gücünü seven oyunlarda direkt 1-0 geriden geliyorsunuz. Normal şartlarda tam besleceği ekran kartını bile beslemediğini görebilirsiniz. Özellikle kalabalık savaş sırasında azıcık patlama çatla olsun. Hemen fark ediliyor. Biraz spesifik bir örnek oldu. İleride yaşama sıklığı katalanacaktır. FX-6300'den tecrübeliyim :D

3. sorunsa yükseltme maaliyeti. Benim derdimi çözecek şey 10. nesil i7'ye geçmem. 0 almaya kalksanız 7K civarına satılıyor. 14. nesil varken verilmez veya aynı paraya Ryzen 7600 bulunuyor. Durum böyle olunca direkt yeni platforma geçmek ucuza geliyor. Hem DDR5'e geçmiş oluyorum hem de performansın en kötü durumda 2-3 katı artıyor.

Bence düşük bütçe veya uygun kullanım senaryorsu hariç önerilmemeli. FX 6300'den kurtulmak için hamle yapmıştım. Benim ihtiyaçlarımı fazlasıyla karışladı. Önümüzdeki kış emekli ederim.

Son düzenleme:
1714847431969.webp

Amacın neyse gayetle alınır. Dizi film editlemişliğim var bu işlemcide.