18932

Gelişen
Arkadaşlar 3080'li bir sistemim ve PS5'im var. Normalde bunları ASUS'un 1080p bir monitörüyle kullanıyorum ama tatmin olmamaya başladım. 4K bir monitör almayı düşünüyorum fakat araştırdığım kadarıyla şunu anladım ki 4K bir monitörde 2K oynamak pek iyi performans vermiyor.

2K aslında 1080P'nin 2 katı veya 4K'nın yarısı değil ara bir çözünürlük o yüzden 4K monitörde 2K oynatınca bulanıklık oluştuğu söyleniyor. 3080'nin yeni çıkan oyunlarda 4K oynatmak için pek yeterli değil ama PS5'te 4K oynamak istiyorum ve film vs. izliyorum bunları da 4K'da izlemek istiyorum. Bilgisayarda rekabetçi oyun çok az oynuyorum çoğunlukla singleplayer oynuyorum. Bu handikap benim deneyimimi nasıl etkiler?

Şu iki monitörden birini almayı düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam 2 modlu monitörlerden sanırım bu model bende zaten 1080p monitör var benim ihtiyacım bu değil.

Tamam işte sizin için daha iyi. 4K kaldıran oyunlarda 4K açarsınız aksi halde 1080p açarsınız. Tam olarak ne istiyorsunuz?

Bunun dışında alabileceğiniz monitör olarak bu var. İkisinin ortası 1440p çözünürlük ve OLED.

Tamam işte sizin için daha iyi. 4K kaldıran oyunlarda 4K açarsınız aksi halde 1080p açarsınız. Tam olarak ne istiyorsunuz?

Bunun dışında alabileceğiniz monitör olarak bu var. İkisinin ortası 1440p çözünürlük ve OLED.
Hocam sanırım en başta yazdıklarımı okumadığınızı düşünüyorum.4k monitör almak istiyorum ama ekran kartım bazı oyunlarda 4k'da iyi performans vermiyor.O yüzden 2k oynamak istiyorum ama 4k monitörde 2k görüntü oynatmak araştırdığım kadarıyla kötü ve bulanık bir görüntü oluştuğu söyleniyor ara bir çözünürlük olduğu için.Bu handikap benim gibi bir oyuncuyu nasıl etkiler.

Hocam sanırım en başta yazdıklarımı okumadığınızı düşünüyorum. 4K monitör almak istiyorum ama ekran kartım bazı oyunlarda 4K'da iyi performans vermiyor. O yüzden 2K oynamak istiyorum ama 4K monitörde 2K görüntü oynatmak araştırdığım kadarıyla kötü ve bulanık bir görüntü oluştuğu söyleniyor ara bir çözünürlük olduğu için. Bu handikap benim gibi bir oyuncuyu nasıl etkiler.

Aşırı bir sorun olacağını düşünmüyorum. 2K monitörde 1080p açmak görüntüyü evet çok rahatsız eder ama, 4K monitörde 2K açmak çok fazla rahatsız etmez. Çünkü 1080P'nin kendisi zaten çok düşük bir çözünürlük olduğu için 27 inç ekranda 1080p açınca rahatsız ediyor. Çünkü 1080p için ana boyut 24 inç, bundan daha büyük boyutlu bir monitör alırsanız PPI düşük olduğu için yakın mesafede pikselleri saymaya başlarsınız. Ama 4K 27 inç bir monitör alırsanız yine 27 inç çözünürlükte 2K açmış olacaksınız. Yani 1080p açmak kadar kötü olmaz. Düz 1080p ekrandan yine iyi gözükür. Bence 1080p üstü her şey kullanılabilir yani sorun teşkil etmez. Kaldı ki 32inç bile alsanız 1080p 24 inç ile 32inç 2K aynı PPI değerine sahip. Yani bu sefer de 1080p ayarında bir görüntüye sahip olursunuz. O yüzden tercih yaparken 27 inç almanızı öneririm.

Aşırı bir sorun olacağını düşünmüyorum. 2K monitörde 1080p açmak görüntüyü evet çok rahatsız eder ama, 4K monitörde 2K açmak çok fazla rahatsız etmez. Çünkü 1080P'nin kendisi zaten çok düşük bir çözünürlük olduğu için 27 inç ekranda 1080p açınca rahatsız ediyor. Çünkü 1080p için ana boyut 24 inç, bundan daha büyük boyutlu bir monitör alırsanız PPI düşük olduğu için yakın mesafede pikselleri saymaya başlarsınız. Ama 4K 27 inç bir monitör alırsanız yine 27 inç çözünürlükte 2K açmış olacaksınız. Yani 1080p açmak kadar kötü olmaz. Düz 1080p ekrandan yine iyi gözükür. Bence 1080p üstü her şey kullanılabilir yani sorun teşkil etmez. Kaldı ki 32inç bile alsanız 1080p 24 inç ile 32inç 2K aynı PPI değerine sahip. Yani bu sefer de 1080p ayarında bir görüntüye sahip olursunuz. O yüzden tercih yaparken 27 inç almanızı öneririm.
Şu videoda bahsedilen aslında 4k bir monitördeki piksel sayısı 1080p nin pikseline tam bölünüyor ama 1440p deki piksel sayısı 4kdakine tam bölünmüyor 2.25 çıkıyor o yüzden 2k da 1080pden daha bulanık ve kötü bir görüntü oluştuğunu söylüyor.Bunu kendim görmek istiyorum acaba istanbul avrupa yakasında bunu deneyebileceğim bir mağaza var mıdır biliyor musunuz?

Son düzenleme:
Bunu bende merak ediyorum 2k 500 hz monitor yerine 4k 240 hz alsam ekran kartim yillar sonra gucu 4k ya yetmediği zaman dusurur oynarim diyordum ama 4k 27 inch de full hd ya da 2k cok mu kotu olur