4x8 Crucial CT8G48C40U5 RAM için MSI B840-P vs B650 Eagle AX vs B840 Gaming Plus

Silco

Yetkin
Merhabalar,

Yeni bir AM5 sistem topluyorum ve anakart seçiminde son bir kontrole ihtiyacım var.

İşlemci: Ryzen 5 7600X
RAM: Elimde 4 adet (toplam 32GB) Crucial CT8G48C40U5 (4800 MHz) modülü var.

Şu üç anakart modeli arasında kaldım:
  1. Gigabyte B650 Eagle AX
  2. MSI PRO B840-P Wi-Fi
  3. MSI B840 Gaming Plus Wi-Fi
Bu üç anakartın da resmi QVL (Bellek Destek Listesi) belgelerini inceledim ve hepsinin bu spesifik Crucial CT8G48C40U5 kodlu RAM'i 4x (4'lü) kullanım için resmi olarak desteklediğini gördüm.

Sorum şu: QVL onayı olmasına rağmen, bu anakartlardan herhangi biriyle 4 adet 4800 MHz RAM kullanmak pratikte bir kararsızlık, açılış (boot) sorunu veya performans düşüklüğü yaratır mı?
Özellikle bu yeni B840 serisi anakartları 4 adet RAM ile kullananların gerçek tecrübelerini merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
B840 PBO-CO-OC hiçbirini desteklemeyen bir çipset, çok yanlış yoldasın. Sadece EXPO açabiliyorsun onda da timing değiştirtmeye falan bile müsade etmiyor, saçma sapan bir BIOS'u var. AMD limitasyonu mevcut A620-B840'larda o yüzden uzak durmalısın.

@Silco 4x RAM takmak uygun olmaz 4800 MT muhtemelen açarsın da, onun yerine 2x16 6000-6400 aralığında açmak varken 4x8 4800 MT/s + olarak Micron oluşu ile hiç uygun olmayacaktır. Teoride ama çalışması lazım, pratikte çalışmasa daha iyi. @LH44

Ben zaten bu RAM'lerin aynısını 4'lü kit olarak 2 yıl önce kullandım ve istikrarsızlık yüzünden bırakıp 2x16'ya geçtim. Bunlar benim o zaman kenara ayırdığım eski RAM'lerim.
RAM'ler şuan aşırı pahalı olduğu için, yeni sistem toplayan arkadaşım için bu eldeki RAM'leri kullanıp maliyeti düşürebilir miyiz diye araştırıyorduk.
Hem buradaki hem de Reddit'teki tüm uzman yorumlarına bakılırsa, hem performans kaybı (yüksek gecikme) hem de benim bizzat tecrübe ettiğim kararsızlık riskine girmeye değmez.
Anlaşılan en temiz çözüm, arkadaşımın bütçesini zorlayıp 2x16GB 6000MHz CL30 EXPO kit alması ve bunu güncel bir B850 kartla kullanması. Teşekkürler.

Satın diyeceğim ama alan kişiye yazık, direkt çöpe atıp imha edin. Dediğimi yanlış anlamayın, daha açık nası anlatabilirim bilmiyorum. DDR5 olan hiçbir platforma uygun değil, 4800 CL40, heatsink yok + olarak Micron üretimi. Çöp oğlu çöp yani. Hynix harici DDR5'te kabul gören yok şu anda, Hynix çip içeren almak zorundasınız. 6000 CL30 alırsan garanti olur.

Arkadaşım 2x16GB 6000'lik kit için bütçe toparlayana kadar idareten 2x8GB (16GB) olarak kullansa? En azından 4'lü kitin o meşhur kararsızlık sorunu olmaz, değil mi?
Veya satarken de 4'lü kit olarak değil de 2x8GB olarak satmak daha mantıklı olur sanırım. En azından 2'li kitte kararlı çalışacağını biliriz.

4x8 4800 muhtemelen kullanır sorun olursa 2x8 kullansın ıdareten, BIOS guncel kalsın.

B840 = süslü A620, uzak dur.
Aynen öyle ben b650 anakarta son güncelemeyi yaptım biosta b850 chipset gözüküyor, b840 a para vereceğine 620 almak daha mantıklı bu cihsete bulaşmamak daha mantıklı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…