Yer
Zonguldak/Kdz Ereğli
Şu anda Ryzen 5 2600 kullanıyorum. Bilgisayarımın belleğini 2x8 GB’tan 4x8 GB’a yükselttim. Şu anda 2933 MHz’de kullanıyorum fakat ara sıra masaüstünde drop yaşıyorum. Bellekleri 3200 MHz’e ayarladığımda ise bazı uygulamalar kendi kendine açılıp kapanıyor ve simgeleri görünmüyor veya açılmıyor. 4x8 GB 3600 MHz CL18 bellekleri sorunsuz çalıştırabilecek minimum işlemci hangisidir?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-25 100220.webp
    Ekran görüntüsü 2025-08-25 100220.webp
    32,4 KB · Görüntüleme: 44
  • Ekran görüntüsü 2025-08-25 100228.webp
    Ekran görüntüsü 2025-08-25 100228.webp
    29,8 KB · Görüntüleme: 45
Şu anda Ryzen 5 2600 kullanıyorum. Bilgisayarımın belleğini 2x8 GB'tan 4x8 GB'a yükselttim. Şu anda 2933 MHz'de kullanıyorum fakat ara sıra masaüstünde drop yaşıyorum. Bellekleri 3200 MHz'e ayarladığımda ise bazı uygulamalar kendi kendine açılıp kapanıyor ve simgeleri görünmüyor veya açılmıyor. 4x8 GB 3600 MHz CL18 bellekleri sorunsuz çalıştırabilecek minimum işlemci hangisidir?

Belleklerin hangi marka model? Bir de anakartın nedir?

Ryzen 5 2600'un 4x8 kullanimda 2933 MHz'de sorun yasatmamasi gerek ama ondan once RAM kaynakli oldugundan emin misin? RAM'leri JEDEC haliyle kullandiginda bir problem yasiyor musun?
Hayır hocam yaşamıyorum. Belleklerim 3600 MHz CL18 değerlerinde çalıştığı için (kutu üzerindeki değer) doğal olarak o hızları almak istiyorum ama işlemciden dolayı darboğaz yaşıyorum. Anakartım MSI X470 GAMING PLUS MAX, anakarttan kaynaklı bir darboğaz ihtimali de yok.

Belleklerin hangi marka model? Bir de anakartın nedir?
MSI X470 GAMING PLUS MAX, bellekler ise XPG D41 3600 MHz CL18 değerlerine sahip bellekler.

Selamlar, @Yücel Efe Solmaz

4x8 GB RAM ( DR ) - ( SR ) 3600 MT/s bir bellek kiti 4 slotta kararsız çalışır yüksek MT/s değerlerinde eğer (SR) Single Rank ise 2666 / 2667 denemelisin. Eğer RAM (DR) ise yani Dual Rank 2133 MT/s değerlerinde bırak.

3600 MT/s 4x kit çalışır mı çalışır ama çökmeler kaçınılmaz olur. Bu yüzden her zaman 2x bellek kitlerine yönelmen daha iyi olur.
  • 2x kit kararlı
  • 4x kit karasız
4x8 GB yerine 2x16 GB kullanman senin için daha iyi olur.

1756107796590.webp

Son düzenleme:
Zen+'nın bellek kontrolcüsü hiç iyi değil, işlemcinin bellek kontrolcüsü tarafından limitleniyorsun. Zen 3 serisinden bir işlemci olsaydı rahatlıkla 3200-3600 bandında çalıştırabilirsin.

4x8GB RAM ( DR ) - ( SR ) 3600 MT/s bir bellek kiti 4 kanalda kararsız çalışır yüksek MT/s değerlerinde eğer ( SR ) Single Rank ise 2666 / 2667 denemelisin eğer RAM ( DR ) ise yani Dual Rank 2133 MT/s değerlerinde bırak.

3600 MT/s 4x Kit çalışırmı çalışır ama çökmeler kaçınılmaz olur bu yüzden her zaman 2x bellek kitlerine yönelmen daha iyi olur.
  • 2x kit kararlı
  • 4x kit karasız
4x8GB yerine 2x16GB Kullanman senin için daha iyi olur.
Teşekkürler @UNTETHERED

Bellekleri daha yeni aldım(önceden 2x8 vardı, aynı bellek kitinden 1 adet daha aldım). Şuan da belleklere ayırabileceğim bir bütçem yok. Bu belleklerin daha kararlı çalışabilmesi için bana pahalı olmayan ve işimi görebilecek bir işlemci önerebilir misiniz?

Zen+'nın bellek kontrolcüsü hiç iyi değil, işlemcinin bellek kontrolcüsü tarafından limitleniyorsun. Zen 3 serisinden bir işlemci olsaydı rahatlıkla 3200-3600 bandında çalıştırabilirsin.
Önerebileceğiniz uygun fiyatlı bir işlemci var mı hocam?

Hayır hocam yaşamıyorum. Belleklerim 3600 MHz CL18 değerlerinde çalıştığı için (kutu üzerindeki değer) doğal olarak o hızları almak istiyorum ama işlemciden dolayı darboğaz yaşıyorum. Anakartım MSI X470 GAMING PLUS MAX, anakarttan kaynaklı bir darboğaz ihtimali de yok.
RAM'ler 2x8 ve 2x8 seklinde ayri ayri mi yoksa 4x8 mi? Sonradan ilave ettigin RAM'ler ile mevcut RAM'ler de sorun yasatiyor olabilir.

Bunun disinda islemci, anakart ve RAM uclusu zaten birbirine uyumlu olacak sekilde secilmeli. Islemcilerin bellek kontrolcusu kapasitesine gore RAM secimi yapilmadigi takdirde ve anakartlarin RAM topolojisine uygun RAM konfigurasyonu secilmedigi takdirde bu tur problemlerin yasanmasi mumkun.

X470 GAMING PLUS MAX'in RAM topolojisi Daisy Chain, bu da 2 modul RAM kullanimina yatkin bir RAM topolojisi. 4 modul de yine kullanilir fakat maksimum frekansa cikarken 2 module kiyasla daha dusuk kapasitede olur. Tabii burada bir husus var, Ryzen islemcilerin bellek kontrolcusu kotu oldugu icin anakartin RAM topolojisini zorlayacak kadar yuksek frekanslara cikamayacagindan oturu 4x8 ile 2x16 kullanimini %99 ihtimalle Ryzen islemci ve Daisy Chain topolojili AMD anakartlarda fark edemezsin.

Ryzen 5 2600'un bellek kontrolcusu, Zen+ mimarisi tasiyan bir islemci olmasindan oturu 2x8 kullanimda bile 3600 MHz'i silikon sansina bagli olarak %99 goremiyor. Yani 2x8'de bile 3600 MHz goremeyen bir islemciden, ekstra zorlu bir senaryo olan 4x8'de 3600 MHz almayi bekleyemezsin. Boyle bir beklentide 3600 MHz RAM secimi yaptiysan hatali bir satin alim gerceklestirmissin.

Ilk sordugum soruya gore cevap verecegim, onu cevaplarsaniz sevinirim oncelikle.

4x8 GB RAM ( DR ) - ( SR ) 3600 MT/s bir bellek kiti 4 kanalda kararsız çalışır yüksek MT/s değerlerinde eğer (SR) Single Rank ise 2666 / 2667 denemelisin. Eğer RAM (DR) ise yani Dual Rank 2133 MT/s değerlerinde bırak.

3600 MT/s 4x kit çalışır mı çalışır ama çökmeler kaçınılmaz olur. Bu yüzden her zaman 2x bellek kitlerine yönelmen daha iyi olur.
  • 2x kit kararlı
  • 4x kit karasız
4x8 GB yerine 2x16 GB kullanman senin için daha iyi olur.
Ryzen 5 2600'un quad channel destegi yok. Ayrica 4x8 kararsizdir, 2x16 kararlidir diye bir durum da yok. Dogru yapilmayan islemci, anakart ve RAM seciminden oturu yasanilan problemler, 4 modul RAM kullanimini kararsiz, 2 modul RAM kullanimini kararli yapmaz.

Ek olarak 4 modul RAM takmak, quad channel calistigi anlamina gelmez. Quad channel icin hem anakartin, hem islemcinin quad channel destegi olmasi gerekir. Threadripper gibi spesifik seriler haricinde gunluk kullaniciya hitap eden desktop islemcilerde quad channel destegi bulunmaz.