ShadowLegion

Üstün
Makaleler
1
Herkese merhabalar.

Uzun yıllardır PC sektörünün içerisinde olsam da ağ donanımlarına hiç ilgi duymadığım için bilgisizim. Şimdi ben VDSL2 standartında 100 megabit internet kullanıyorum. Tabii sözde 100 Mbit, 60 Mbit kadar anca veriyor ve arıza kaydı oluşturdum Vodafone'a. Modem Vodafone'un verdiği standart bir Huawei modem. İnternet evde sürekli aktif olarak kullanıldığından dolayı ısınıyor ve yeni bir modem alma arayışına girdim.

Şimdi ben bu evden de taşınabilirim ve taşındığım yerde fiber olacak 2-3 yıl içerisinde. Hem VDSL2 hem de yüksek hızlı fiberi destekleyen bir cihaz var mı? Benim endişem şu: VDSL2 aldım diyelim ve 1 yıl sonra evden taşındım, gittiğim yer VDSL2 değil de fiber; o zaman ben bu VDSL2 modemi veya routeri kullanabilecek miyim? (Router ve modem farkını da hiç bilmiyorum. Ağ donanımları konusunda sıfır bilgim var dediğim gibi.)

Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Bütçe 5.000 TL diyorum, ancak "Değer ve ömürlük cihaz alırsın." derseniz 6.000 TL'yi gözden çıkartabilirim. Bilgisayara zaten ethernet ile kablo çekiyorum ama mobilden Wi-Fi ile bağlanınca maalesef hiç stabilite alamıyorum. YouTube'da video vs. izlerken aniden donuyor ve modem yetersizliğini hissettiriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Keenetic Hopper DSL (Keenetic Hopper değil, özellikle "Keenetic Hopper DSL" sonunda DSL olmayan model modem değil router) gibi bir şey hem VDSL için hem fiber için işini görür.
Modem/Router farkı kısaca; modemlerde yeterli özellikler varsa (aslında yoksa da) hem fiber hem DSL bağlantı alabilirsin ama routerin amacı temelde bağlantı almak olmadığı, sadece bağlantıyı dağıtmak olduğu için sadece fiberde kullanılabiliyor. DSL bağlantı alamıyorsun yani routerde.

Herkese merhaba.

Uzun yıllardır PC sektörünün içerisinde olsam da ağ donanımlarına hiç ilgi duymadığım için bilgisizim. Şimdi ben VDSL2 standartında 100 megabit internet kullanıyorum. Tabii sözde 100 Mbit, 60 Mbit kadar anca veriyor ve arıza kaydı oluşturdum Vodafone'a. Modem Vodafone'un verdiği standart bir Huawei modem. İnternet evde sürekli aktif olarak kullanıldığından dolayı ısınıyor ve yeni bir modem alma arayışına girdim.

Şimdi ben bu evden de taşınabilirim ve taşındığım yerde fiber olacak 2-3 yıl içerisinde. Hem VDSL2 hem de yüksek hızlı fiberi destekleyen bir cihaz var mı? Benim endişem şu: VDSL2 aldım diyelim ve 1 yıl sonra evden taşındım, gittiğim yer VDSL2 değil de fiber; o zaman ben bu VDSL2 modemi veya routeri kullanabilecek miyim? (router ve modem farkını da hiç bilmiyorum. Ağ donanımları konusunda sıfır bilgim var dediğim gibi.)

Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Bütçe 5.000 TL diyorum, ancak "değer ve ömürlük cihaz alırsın." derseniz 6.000 TL'yi gözden çıkartabilirim. Bilgisayara zaten Ethernet ile kablo çekiyorum ama mobilden Wi-Fi ile bağlanınca maalesef hiç stabilite alamıyorum. YouTube'da video vs. izlerken aniden donuyor ve modem yetersizliğini hissettiriyor.

Evin kaç m² ve modemin evin ortasında mı yoksa uç bir köşesinde mi konumlanıyor?
Elindeki cihaz kablolu olarak sorun yaratmıyorsa yani sadece kablosuz bağlantısından şikayetçiysen yanına modeme Ethernet kablosu ile bağlayacağın bir router alıp interneti router üzerinden kullanabilirsin.

Evin kaç m² ve modemin evin ortasında mı yoksa uç bir köşesinde mi konumlanıyor?
Elindeki cihaz kablolu olarak sorun yaratmıyorsa yani sadece kablosuz bağlantısından şikayetçiysen yanına modeme Ethernet kablosu ile bağlayacağın bir router alıp interneti router üzerinden kullanabilirsin.
Ev 120 metrekare 3+1. Modem ise uzakta kalıyor uyuduğum ve oyun oynadığım odaya. Pcde sıkıntı yok ama telefonda sıkıntı var.

Keenetic Hopper DSL (Keenetic Hopper değil, özellikle "Keenetic Hopper DSL" sonunda DSL olmayan model modem değil router) gibi bir şey hem VDSL için hem fiber için işini görür.
Modem/Router farkı kısaca; modemlerde yeterli özellikler varsa (aslında yoksa da) hem fiber hem DSL bağlantı alabilirsin ama routerin amacı temelde bağlantı almak olmadığı, sadece bağlantıyı dağıtmak olduğu için sadece fiberde kullanılabiliyor. DSL bağlantı alamıyorsun yani routerde.
Teşekkürler hocam bakacağım. Link varsa alabilirim, wifi 7 olursa sevinirim.

Ev 120 metrekare 3+1. modem ise uzakta kalıyor uyuduğum ve oyun oynadığım odaya. PC'de sıkıntı yok ama telefonda sıkıntı var.

Teşekkürler hocam bakacağım. Link varsa alabilirim, Wi-Fi 7 olursa sevinirim.

Senin 2 seçeneğin var ya mesh sistemi alıp evin her yerine kablosuz olarak interneti dağıtmak ve cihazın Ethernet portu ile kablolu olarak PC'ye bağlanmak ya da PowerLine alıp elektrik kablolarını Ethernet kablosu kullanıp odandak PC'ye internet sağlamak.

Senin 2 seçeneğin var ya mesh sistemi alıp evin her yerine kablosuz olarak interneti dağıtmak ve cihazın Ethernet portu ile kablolu olarak PC'ye bağlanmak ya da PowerLine alıp elektrik kablolarını Ethernet kablosu kullanıp odandak PC'ye internet sağlamak.
Hocam şuanda benim PC'de internet sorunu yok. Kablo çektim zaten ve kablo estetik olarak da güzel gözüküyor kablo gizleyici ile yaklaşık 10 metrelik bir kablo. Yani mevcut modemin ethernet portundan kendi masaüstü bilgisayarıma kablo çektim zaten.

Benim istediğim uzun yıllar götürecek bir modem.

Bu arada yine bilgim olmadığı için soruyorum mesh sistemi tam olarak nedir? açıklayabilir misiniz acaba?

Mesela şu Mercusys HALO dediğimiz cihaz ne işe yarıyor? @NYTMARE
Diğer TP Link olan sanırım dümdüz menzil genişletici değil mi?

Hocam şu anda benim PC'de internet sorunu yok. Kablo çektim zaten ve kablo estetik olarak da güzel gözüküyor kablo gizleyici ile yaklaşık 10 metrelik bir kablo. Yani mevcut modemin Ethernet portundan kendi masaüstü bilgisayarıma kablo çektim zaten.

Benim istediğim uzun yıllar götürecek bir modem.

Bu arada yine bilgim olmadığı için soruyorum mesh sistemi tam olarak nedir? Açıklayabilir misiniz acaba?

Mesela şu mercusys Halo dediğimiz cihaz ne işe yarıyor? @NYTMARE
Diğer TP-Link olan sanırım dümdüz menzil genişletici değil mi?

Halo cihazı bir routerdır modemini köprü moduna alarak Halo'ya da herhangi başka bir routerı bağlayarak router üzerinden internete erişim sağlayıp ağ ayarlarını yapabilirsin bu durumda modem sadece router cihazına interneti aktaran bir kablo görevi görür DNS değiştirmekten Wi-Fi kullanımına kadar internet router üzerinden yönetilir.

Son düzenleme:
Halo cihazı bir routerdır modemini köprü moduna alarak Halo'ya da herhangi başka bir routerı bağlayarak router üzerinden internete erişim sağlayıp ağ ayarlarını yapabilirsin bu durumda modem sadece router cihazına interneti aktaran bir kablo görevi görür DNS değiştirmekten Wi-Fi kullanımına kadar internet router üzerinden yönetilir.
Peki bu Halo router WiFi 7 destekliyor mu?

DSL internette kesinlikle Wi-Fi 7 bağlamtıya ihtiyacın yok ayrıca ucuzları Wi-Fi 6 ile aynı hızdalar ama 2 kat fiyatları var.
Hocam işte mesele şu ki dediğim gibi kısa süre sonra taşınabilirim. Kaliteli bir WiFi 6 ya da 7 HALO mesh öneriniz varsa alabilirim.

Yani bu HALO meshler 5ghz bir modemden interneti çekip WiFi 7 olarak verebilir mi?