Bütçe
5.000 TL

GodWatchingUs

Çalışkan
Merhaba,

Sistemimde en iyi performansı verecek ve sorun çıkarmadan çalışacak, yani sistemimle uyumlu NVMe M.2 SSD önerisi istiyorum.

Öncelikle sistemim şu:

Ekran kartı: INNO3D RTX 2060
İşlemci: i5 10400F
Anakart: MSI B460M-A Pro
SSD: Kingston A2000 500 GB (Ömrü tükendi)
RAM: Crucial Ballistix 16 GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Siyah
PSU: XPG Pylon 750W 80+ PSU

Sistemi piyasadaki alabileceğim en iyi M.2 SSD'de bana yardımcı olmanız için paylaştım.

1) 5.000 TL civarında bütçem var.
2) Bu SSD'yi almayı düşünüyorum. Bundan daha iyi önerileriniz var mı yoksa bunu mu almalıyım?
3) SSD'min ömrü bitti. Kingston A200 500GB

Yardımcı olursanız sevinirim. :)

Attığın Corsair fena değil, tercih edilebilir. Bütçe sınırında WD Blue SN5100 de var, alternatif olarak ona da bakabilirsin.

Aralarında ne gibi farklar var hocam?
Ayrıca, DRAM olup olmaması beni ne kadar etkiler?
Örneğin biz Valorant, League of Legends gibi işlemci tabanlı oyunlar oynuyoruz.
DRAM'in etkisi olur mu böyle oyunlarda? Etkisi var ise tam olarak ne gibi etki ediyor?
Söylediğinize şimdi bir bakıp kıyaslama yapmaya çalışacağım.
Bu işlerden pek anlamadığımdan YZ soracağım.

EDİT: Okuma ve yazma hızı gibi değerlerde sizin öneriniz daha iyi ama bunun benim sistemim için önemi yok çünkü okuma ve yazma hızlarını maximum 3500MB/s alacağım. Ayrıca benim şu an ömrü biten SSD'de sanırım DRAM varmış ama yeni alacaklarımdan birisinde DRAM olmaması acaba beni kötü etkiler mi bilmiyorum.

Ek olarak, 3-4 farklı Technopat konularına baktım bu SSD alınır mı diye sormuşlar ama almayın demiş herkes. Üstelik Corsair daha iyi, bilindik bir marka. Bu ikisi arasında sanırım Corsair'de kaldım hocam fakat demek istediğiniz şeyler varsa dikkate alırım.

Son düzenleme:
Öncelikle mevcut anakartının M.2 yuvası PCIe 3.0 x4 destekli. Bu da demek oluyor ki maksimum 4 GB/sn hız sağlayabilir. Pratikte de ~3.600 MB/sn gibi düzeyde kalıyor tabii ki.

WD Blue SN5100, daha iyi kontrolcüden dolayı daha yüksek hızlara çıkabilen bir disk ancak bahsettiğim gibi anakartından ötürü kısıtlanacak hız, o yüzden pek bir artısı olmayacak sana.

DRAM bu bütçede pek mümkün değil. Her iki diskte de DRAM bulunmuyor. DRAM olunca disk uçup kaçmıyor elbette ama fiziksel bir önbelleğin olması daha iyi tabii ki. Günlük kullanım ve oyun senaryolarında da HMB yeterli oluyor.

Corsair'in bir diğer kağıt üstünde artı sayılabilecek özelliği TLC NAND olması. Genel anlamda QLC'ye göre (WD'de QLC var) özellikle büyük boyutlu dosya yazma işlemlerinde daha performanslı oluyor, pSLC Cache dolumu sonrası daha yüksek hızlarda kalabiliyorlar. Aynı zamanda hücre başına daha az yük bindiği için genellikle daha uzun ömürlü olabiliyorlar.

Çok terimlerle kafanı bulandırmana gerek yok bence. İkisi de iyidir, kullanamayacağın hıza para vermektense ucuzu alabilirsin. Her ikisi de 5 sene üretici garantili disk. Performans konusunda uçurum fark edecek bir durum olmaz.

Öncelikle mevcut anakartının M.2 yuvası PCIe 3.0 x4 destekli. Bu da demek oluyor ki maksimum 4 GB/sn hız sağlayabilir. Pratikte de ~3.600 MB/sn gibi düzeyde kalıyor tabii ki.

WD Blue SN5100, daha iyi kontrolcüden dolayı daha yüksek hızlara çıkabilen bir disk ancak bahsettiğim gibi anakartından ötürü kısıtlanacak hız, o yüzden pek bir artısı olmayacak sana.

DRAM bu bütçede pek mümkün değil. Her iki diskte de DRAM bulunmuyor. DRAM olunca disk uçup kaçmıyor elbette ama fiziksel bir önbelleğin olması daha iyi tabii ki. Günlük kullanım ve oyun senaryolarında da HMB yeterli oluyor.

Corsair'in bir diğer kağıt üstünde artı sayılabilecek özelliği TLC NAND olması. Genel anlamda QLC'ye göre (WD'de QLC var) özellikle büyük boyutlu dosya yazma işlemlerinde daha performanslı oluyor, pSLC Cache dolumu sonrası daha yüksek hızlarda kalabiliyorlar. Aynı zamanda hücre başına daha az yük bindiği için genellikle daha uzun ömürlü olabiliyorlar.

Çok terimlerle kafanı bulandırmana gerek yok bence. İkisi de iyidir, kullanamayacağın hıza para vermektense ucuzu alabilirsin. Her ikisi de 5 sene üretici garantili disk. Performans konusunda uçurum fark edecek bir durum olmaz.
İlginiz için çok teşekkür ederim.

Aklımda bir soru işareti var..
Attığınız metni daha okumadım sadece sizin yazdıklarınızı okudum.

Ben Valorant, League of Legends oynuyorum. İşlemci tabanlı oyunlar, işlemciyi baz alan, işlemciye yük bindiren oyunlar.
Onun dışında internette takılıyorum.

DRAM'ın burada bir önemi hiç yok mu? Eğer yok ise DRAM konusunu kafadan çıkarabilirim rahatlıkla.

ÖNEMLİ SORU: Benim sistemim eğer sizin olsaydı, bu iki SSD arasından hangisini seçerdiniz?

DRAM'ın burada bir önemi hiç yok mu? Eğer yok ise DRAM konusunu kafadan çıkarabilirim rahatlıkla.
Hiç yok denemez, illaki etkisi var ancak atıyorum DRAM'li diskte 10 saniyede açılan oyun DRAM'siz diskte 30 saniyede açılır gibi bir fark söz konusu değil. O kadar çok büyük etkisi yok.

Zaten bütçe dahilinde DRAM'li disk yok. Hem DRAM'li hem de DRAM'siz diski tecrübe ettim, ne kullandığımı bilmesem farkı anlamazdım yani. İkisini karşılaştırmalı teste almıyorsanız çok fark yaratmıyor oyun konusunda.

ÖNEMLİ SORU: Benim sistemim eğer sizin olsaydı, bu iki SSD arasından hangisini seçerdiniz?
Anakart sınırlamasından kaynaklı Corsair seçerdim. TLC olması da avantaj sayılabilir bir bakımdan. Ek olarak her iki diskin de yazılımı gayet kaliteli. Satış sonrası ulaşılabilirlik konusunda da problem olacağını düşünmüyorum, her ikisi de büyük markalar.

Hiç yok denemez, illaki etkisi var ancak atıyorum DRAM'li diskte 10 saniyede açılan oyun DRAM'siz diskte 30 saniyede açılır gibi bir fark söz konusu değil. O kadar çok büyük etkisi yok.

Zaten bütçe dahilinde DRAM'li disk yok. Hem DRAM'li hem de DRAM'siz diski tecrübe ettim, ne kullandığımı bilmesem farkı anlamazdım yani. İkisini karşılaştırmalı teste almıyorsanız çok fark yaratmıyor oyun konusunda.

Anakart sınırlamasından kaynaklı Corsair seçerdim. TLC olması da avantaj sayılabilir bir bakımdan. Ek olarak her iki diskin de yazılımı gayet kaliteli. Satış sonrası ulaşılabilirlik konusunda da problem olacağını düşünmüyorum, her ikisi de büyük markalar.
İlginize çok teşekkür ederim.

Bütçe yükseltemezsem eğer, Corsair olan SSD'yi yakında sipariş vereceğim.
Bütçe yükseltmeye karar verirsem, tekrar sizden yardım isterim hocam.