Anakart olarak ben şunları öneririm

B850 chipset istersen B850'i al. B850'i alırsan Atx kasada kötü durur mAtx anakart. Aerocool'un P300C kasası da var mAtx kasalar için onu öneririm.

B650 faz sayısı olarak daha fazla, sanırım Gen5 özelliği de B650'lerde çok yok ama bunda var. İkisi de üzmez bu kartların.

15-16-17 fazlı Colorful'un kartları var ama Colorful marka sonuçta. Sıkıntı yaşayabilirsin, yaşamayadabilirsin ama Gigabyte gibi köklü bir marka değil zaten ilk çıkış noktaları anakart da değil. En böyle giriş segment öner diyorsan da; Biostar B650M X3D anakartları var onlara bakabilirsin. Birkaç yerde Asrock'un da B650 ve B850'leri fena değil tam olarak hatırlamıyorum son kodlarını.

Atx anakart kullanacaksan bu senin seçtiğin kasa Atx olması lazım. O estetik olarak hoşuna gidiyorsa da o da güzel kasa, fena değil.

Psu konusunda çok fazla yardımcı olamayacağım. Çünkü şu anki piyasaya o kadar hakim değilim. Ben bir dönemler 2000 liralık MSI MAG 600 Bronz sertifikalı PSU kullanmıştım. Çok iyi bir ürün değil ama üzmez seni, güvenilir. Olsa olsa şu an 2.500 vs. olmuştur herhalde. NZXT'nin, Corsair'in fiyat/performans PSU'ları bulunuyor. Yine de konuya daha hakim arkadaşlara sormanda fayda var.
ATX kasada kötü dursun, neyi değiştirecek? İleride ATX anakarta geçince bir daha mı kasa değiştirsin? Gereksiz.

Faz sayısı AMD'de Intel kadar önemli değil. B650M-R, 9800X3D'yi bile rahat besliyor.

Colorful'un yazılımı kötü sadece. Kartları güzel.

Alt segmentin en minumum kartı B650M-R. BIOSTAR şahsen Colorful gibi yazılım tarafında bana pek güven vermiyor.

ASRock'a hiç girmeyin. Taichi altı alınması büyük risk. Eski BIOS'ları başta X3D çipler olmak üzere çoğu işlemciyi yaktı.

PSU'ya yatırım yapmak yanlış bir şey değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediklerinizi dikkate alarak bu şekilde revize ettim. GPU ve anakart daha iyi. RAM ile birlikte 57 bin TL'ye geliyor. Biliyorum bu sistemin OEM versiyonunu 50 bin gibi bir fiyata almak mümkün ama vade farkları 7 binden çok daha fazla oluyor. Ayriyeten kendim toplamak istediğimi fark ettim. Kasanın içerisinde güzel durma/durmama mevzusuna pek takılmıyorum zira kasayı masanın altına koyuyorum, koymasam bile benim için pek önemli değil. Parçalar birbirine değmesin ve kablolamasını rahat yapabileyim bana yeterli.

1762935672601.webp

Dediklerinizi dikkate alarak bu şekilde revize ettim. GPU ve anakart daha iyi. RAM ile birlikte 57 bin TL'ye geliyor. Biliyorum bu sistemin OEM versiyonunu 50 bin gibi bir fiyata almak mümkün ama vade farkları 7 binden çok daha fazla oluyor. Ayriyeten kendim toplamak istediğimi fark ettim. Kasanın içerisinde güzel durma/durmama mevzusuna pek takılmıyorum zira kasayı masanın altına koyuyorum, koymasam bile benim için pek önemli değil. Parçalar birbirine değmesin ve kablolamasını rahat yapabileyim bana yeterli.

Eki Görüntüle 201158
B850M-K yerine şu daha iyi olur: https://amzn.eu/d/3QuUTo9

Çoğu karta 6 taksit imkanı var.

ATX kasada kötü dursun, neyi değiştirecek? İleride ATX anakarta geçince bir daha mı kasa değiştirsin? Gereksiz.

Faz sayısı AMD'de Intel kadar önemli değil. B650M-R, 9800X3D'yi bile rahat besliyor.

Colorful'un yazılımı kötü sadece. Kartları güzel.

Alt segmentin en minumum kartı B650M-R. BIOSTAR şahsen Colorful gibi yazılım tarafında bana pek güven vermiyor.

ASRock'a hiç girmeyin. Taichi altı alınması büyük risk. Eski BIOS'ları başta X3D çipler olmak üzere çoğu işlemciyi yaktı.

PSU'ya yatırım yapmak yanlış bir şey değil.

Kullanım senaryolarına bağlı. Ben mesela hayatımda 1 kez ATX anakart ve kasa kullandım. Kasamı hep masanın üstünde tutarım, mATX olunca hem az yer kaplıyor, hem de daha kompakt bir görünüm benim hoşuma gidiyor. Kişinin zevkine bağlı.

X3D işlemcileri bağlarsın tabii ya da 7700X, 9700X gibi işlemcileri de kullanırsın ama PBO'dan yaptığın, Curve Optimizer'dan yaptığın ayarı tam karşılamaz faz sayısı az olduğunda. Stabiliten düşer. Tam tersi OC'da da sıkıntı yaşayabilirsin. Sanırsım ASUS'un bu B650M-R kartının faz sayısı bile yazmıyor sitesinde.

Yazılım olarak ASUS'un üstüne yoktur ama tabii ki de. Colorful'dan da bahsederken donanım olarak bahsettim. Donanımı güçlü ama BIOS sıkıntıları çok. O yüzden tedbirli yaklaştım. ASRrock'un sadece X3D pinleri yaktığını duydum. Tek CCD'li işlemcilerde böyle bir problem varsa eğer, bilmiyorum.

BIOSTAR'ı da zaten giriş segment olarak en son önerdim, kullanmadım da. YouTube'dan ve kullanıcı yorumlarından duyduğumuz kadar işte. Birçok YouTube kanalında X3D modellerini bayağı beğenerek önermişlerdi.

PSU konusunda haklısın, lakin arada büyük bir bütçe farkı var. 4 bin liraya başka yerlerde özelleştirme yapılabilir. Bu yüzden 300 watt çekecek sisteme 850 watt yapılmasını doğru bulmuyorum. Arkadaş çok fazla sistemle oynayacağım, sürekli upgrade edeceğim derse tabii ki 850 watt daha iyi olur. Hatta seçtiği modeli ben bizzat kullanıyorum, gayet iyi bir PSU.

X3D işlemcileri bağlarsın tabi ya da 7700x, 9700x gibi işlemcileri de kullanırsın ama PBO'dan yaptığın, Curve optimizer'dan yaptığın ayarı tam karşılamaz faz sayısı az olduğunda. Stabiliten düşer. Tam tersi OC'de de sıkıntı yaşayabilirsin. Sanırsım Asus'un bu B650M-R kartının faz sayısı bile yazmıyor sitesinde.

Giriş seviye kart alınıyorsa sen onu yüke bindirmeyeceksin zaten, çünkü bayılır.

PBO, CO kaldırırlar sorun çıkartmaz onlar. 6-8 VRM yetiyor günlük kullanım için.
B650M-R'a 9950X takanı gördüm ilk çıktığında. 😀

VRM soğutması olan bir kart aldığınızda daha rahat olursunuz zaten.
B650M-R ile yağtığınız işleri B650M-B vey E ile yapamayabilirsiniz.

Giriş seviye kart alınıyorsa sen onu yüke bindirmeyeceksin zaten, çünkü bayılır.

PBO, CO kaldırırlar sorun çıkartmaz onlar. 6-8 VRM yetiyor günlük kullanım için.
B650M-R'a 9950X takanı gördüm ilk çıktığında. 😀

VRM soğutması olan bir kart aldığınızda daha rahat olursunuz zaten.
B650M-R ile yağtığınız işleri B650M-B vey E ile yapamayabilirsiniz.

Hocam o zaman bu mantıkla A serisi anakart alalım. Dediğinde haklısın çalıştırır çalıştırmasına da işte sence o işlemcilere o anakart uygun mu mesela?

Anakart, Türkiye'de en çok hakkı yenen bileşen. En çok mobbing uygulanan bileşen. Kullanım senaryosu yine işte. Ne beklediğine bağlı pek. 7500F, B650M-R al geç tabii ki de ama böyle sistem topluyorsan da o zaman 850 watt iyi seviyede bir PSU da gereksiz. 850 wattı alacaksan da o zaman yük bindireceğin, daha rahat upgrade edebileceğin bir anakart alman gerekli o zaman mantık olarak da. Ben segment skalası olarak önerdim. Arkadaş tabii ki de ne almak istiyorsa onu alsın. Ben daha dandik bi' anakart kullanıyorum mesela. 4.600 liraya 9 fazlı, Wi-Fi / BT modülü yüzünden X8 PCI-e slotlu Gigabyte B650M Gaming Wi-Fi anakartını kullanıyorum. Bunu ben bozmak için aldım mesela. Kendimce biraz overclock deniyorum, ayarları kurcalıyorum. Dediğim gibi senaryo tamamen. Bütün bileşenleri aynı segmente koymaya çalıştım arkadaş için.

Hocam o zaman bu mantıkla A serisi anakart alalım. Dediğinde haklısın çalıştırır çalıştırmasına da işte sence o işlemcilere o anakart uygun mu mesela?

Anakart, Türkiye'de en çok hakkı yenen bileşen. En çok mobbing uygulanan bileşen. Kullanım senaryosu yine işte. Ne beklediğine bağlı pek. 7500F, B650M-R al geç tabii ki de ama böyle sistem topluyorsan da o zaman 850 watt iyi seviyede bir PSU da gereksiz. 850 wattı alacaksan da o zaman yük bindireceğin, daha rahat upgrade edebileceğin bir anakart alman gerekli o zaman mantık olarak da. Ben segment skalası olarak önerdim. Arkadaş tabii ki de ne almak istiyorsa onu alsın. Ben daha dandik bi' anakart kullanıyorum mesela. 4.600 liraya 9 fazlı, Wi-Fi / BT modülü yüzünden X8 PCI-e slotlu Gigabyte B650M Gaming Wi-Fi anakartını kullanıyorum. Bunu ben bozmak için aldım mesela. Kendimce biraz overclock deniyorum, ayarları kurcalıyorum. Dediğim gibi senaryo tamamen. Bütün bileşenleri aynı segmente koymaya çalıştım arkadaş için.
Ben A(620)-B(840) serisi ve VRM soğutmasız B serisi önermiyorum zaten.
İlla R9 9950X ile B650M-R de kullanın demiyorum.

Anlatmaya çalıltığım durum şu; VRM kapasitesi en kötü 6-8 olmalı. Bunlar ve üstü AMD işlemcileri besliyor.

Sizin ilk yazınızda yazdığınız kısıma hitaben yazdım bunları.
"B650 faz sayısı olarak daha fazla"

Ben A(620)-B(840) serisi ve VRM soğutmasız B serisi önermiyorum zaten.
İlla 9950X ile B650M-R'da kullanın demiyorum.

Anlatmaya çalıltığım durum şu; VRM kapasitesi en kötü 6-8 olmalı. Bunlar ve üstü AMD işlemcileri besliyor.

Sizin ilk yazınızda yazdığınız kısma hitaben yazdım bunları.
"B650 faz sayısı olarak daha fazla"

Yani hocam orada iki anakart önerdim. Birisi sizin önerdiğinizin Wi-Fi'siz hali, diğeri de B650 chipsetli ATX bir anakart. Hem Gen 5 slotu bulanan bir B650 chipset 6.300 liraya. İleride işlemciyi de yükseltmek isterse yeterli olacaktır diye yaptım o öneriyi. Açıkçası bana 4.500 miydi tam hatırlamıyorum B650M-R almak yerine; Gigabyte'ın bu B650 Eagle modelini daha mantıklı geliyor. Faz sayısını özellik olarak söyledim. Onun için hatta akabinde Colorful'un fazlarından bahsedip önermediğimi de belirttim.

Gigabyte'ın bu B650 Eagle modeli daha mantıklı geliyor. Faz sayısını özellik olarak söyledim.

Faz sayısının fazla olması direkt olarak daha iyi olduğu anlamına gelmez. Mesela B650 Eagle 16 faz, B650 Gaming X 12 faz, TUF B650-E 10 faz; normalde Eagle iyi dersiniz ama değil. Gaming X ve TUF'un MOSFET’leri daha serin çalışıyor, Eagle daha fazla ısınıyor. Olaya model olarak bakmak lazım.