Bütçe
5000 - 6000 TL
Stutter'ın sebeplerinden olabilir. Donanım olarak sorun çıkarmasının alt başlıklarından birisi stuttering diyebiliriz.

Çok kötü PSU = GPU'ya kararsız güç iletimi = Yeterli gücü alamayan GPU'nun milisaniyelik frekans kısmak zorunda kalması = milisaniyelik performans kaybı (stuttering). Doğrudan FPS kaybı olarak nitelendiremeyiz bunu ama o microstuttering denen lanetli şeye sebep olur. Hele ki bu aralıklar aşırı küçükse, siz programla bakarken güç iletiminde sıkıntı göremezsiniz çünkü program tespit edemez.

Şöyle düşün, PSU zaten içeride ripple filtrelemesini yapar ama bu yeterince yapılmazsa, ekran kartındaki kapasitörler de filtreleme yapabilmek için daha yoğun stres altına girmek zorunda kalır. O yüzden işin çok büyük bir kısmının PSU içinde yapılması gerekir.

Olayı anlıyorum, bu önemli bir konu eğer gerçekten PSU voltaj dalgalanmaları ekran kartına direkt yansıyorsa stutter sorununda başka bir evreye geçilir, çözmesi çok zor bir sorun çünkü.

PSU voltaj grafiği ile GPU güç grafiğini incelediğimde bir tutarlılık yok, senkron değil yani, aynı şekilde stuttering sorunlarını incelediğimde onda da PSU voltajında düşüş olmasa bile GPU kullanımında düşüş oluyor ve Frametime anlık yükseliyor.

Bu olay ms hızında gerçekleşiyor ve grafik olarak bunu göremiyorsak belki olabilir, mantıksız değil ama bunu tespit etmek lazım.

Olayı anlıyorum, bu önemli bir konu eğer gerçekten PSU voltaj dalgalanmaları ekran kartına direkt yansıyorsa stutter sorununda başka bir evreye geçilir, çözmesi çok zor bir sorun çünkü.

PSU voltaj grafiği ile GPU güç grafiğini incelediğimde bir tutarlılık yok, senkron değil yani, aynı şekilde stuttering sorunlarını incelediğimde onda da PSU voltajında düşüş olmasa bile GPU kullanımında düşüş oluyor ve frametime anlık yükseliyor.

Bu olay ms hızında gerçekleşiyor ve grafik olarak bunu göremiyorsak belki olabilir, mantıksız değil ama bunu tespit etmek lazım.

GPU spike atıyorsa programlarla incelenemez. Bu da shutter a dolaylı yoldan sebep olabilir. Ekipman gerek incelenmesi için.

PSU voltaj grafiği ile GPU güç grafiğini incelediğimde bir tutarlılık yok, senkron değil yani, aynı şekilde stuttering sorunlarını incelediğimde onda da PSU voltajında düşüş olmasa bile GPU kullanımında düşüş oluyor ve Frametime anlık yükseliyor.

TPU'nun falan ekipmanları yapabiliyor bunu işte. Çok hassas düzeyde ölçüm yapabiliyorlar.

Evet spike tespiti gibi, keşke kanıtlanmış bir testi olsa.

A bak geçen ofis bilgisayarında başıma gelen olayı anlatayım. Daha 1-2 hafta önce yaşadım nasıl anlatmayı unuttum ben de bilmiyorum.

Sistemi açtım, baktım bilgisayar belirli bir kullanımdan sonra abuk subuk takılmaya başladı. Yani bir süre normal işlem yapabilirken ara ara saniyelik donuyordu. Kapatıp tekrar açayım dedim, PSU'nun içinden çat diye bir ses geldi ve kapasitörü patlamıştı belli.

1754480711987.webp

İşaretlediğim yer. Hemen yanındaki aynı marka ve model olan kapasitör de şişmeye başlamış fark ettiysen. Dandik bir modeldi zaten VX350 Plus, forumlarda çok önerildiğini görüyordum ve anlam veremiyordum sırf Aerocool olduğu için mi öneriliyor acaba diye.

Sonra gittim şunu aldım:

Kökünden çözüldü.

650W olanı duruyormuş, CX650 bittiğinde önereceğim ilk modellerden birisi olacak. Zaten elimde bilgileri de var.