sinxgo

Gelişen
  • Ekran kartı - MSI 4070 Ti
  • İşlemci - AMD Ryzen 9 5900x
  • Anakart - MSI MAG X570 Tomahawk
  • Güç kaynağı - MSI MAG A1000GL PCIE5 1000W 80 PLUS GOLD
  • Bellek - XPG 32GB (2x16GB) Spectrix D50 3200 MHz
  • Soğutucu - CoolerMaster MasterLiquid ML240L v2
  • SSD - Samsung 980Pro M.2 500 GB (windowsun kurulu olduğu)

3 aydır sistem boştayken ya da oyundayken farketmeksizin mavi ekran hatası alıyorum. Bilgisayarı açıp 10 dk sonra geldiğimde, Chrome da gezinirken, Cs2 ve Call of Duty oynarken ,League of Legends oynarken, Rainbow 6 oynarken veya sadece arkadaşlarımla konuşurken bile yediğim oldu. Ram,ekran kartı ve güç kaynağını değiştirdim birden çok kez format attım, herhangi bir overclock veya biosta değiştirdiğim bir ayar yok ve güncel bios, chipset ve ekran kartı sürücülerini birden çok kez değiştirdim, DDU ile silip kurdum, format attım değişen bir şey olmadı. Sıcaklık değerlerim normal gözüküyor oyunda da. Önceki yediğim mavi ekran hatalarında sistem minidump dosyası oluşturamıyordu, minidump klasörünü değiştirip başka sabit disk seçince hem C/Windows/minidump klasörüne hem de seçtiğim diğer sürücüye minidump dosyası oluştu biri 2.9 mb diğeri 2.5 gb olmak üzere 2 minidump dosyası oluşturdu. İkisinin de indirme bağlantılarını aşağıya bırakıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

• Ekran kartı - MSI 4070 Ti.
  • İşlemci - AMD Ryzen 9 5900X.
  • Anakart - MSI MAG X570 Tomahawk.
  • Güç kaynağı - MSI MAG A1000GL PCI-E5 1000W 80 Plus Gold.
  • Bellek - XPG 32 GB (2x16 GB) Spectrix D50 3200 MHz.
  • Soğutucu - Cooler Master Masterliquid ML240L V2.
  • SSD - Samsung 980Pro M.2 500 GB (Windows'un kurulu olduğu)

3 aydır sistem boştayken ya da oyundayken fark etmeksizin mavi ekran hatası alıyorum. Bilgisayarı açıp 10 dk sonra geldiğimde, Chrome da gezinirken, CS2 ve Call of Duty oynarken, League of Legends oynarken, Rainbow 6 oynarken veya sadece arkadaşlarımla konuşurken bile yediğim oldu. RAM, ekran kartı ve güç kaynağını değiştirdim birden çok kez format attım, herhangi bir overclock veya BIOS'ta değiştirdiğim bir ayar yok ve güncel BIOS, chipset ve ekran kartı sürücülerini birden çok kez değiştirdim, DDU ile silip kurdum, format attım değişen bir şey olmadı. Sıcaklık değerlerim normal gözüküyor oyunda da. Önceki yediğim mavi ekran hatalarında sistem minidump dosyası oluşturamıyordu, minidump klasörünü değiştirip başka sabit disk seçince hem C/Windows/minidump klasörüne hem de seçtiğim diğer sürücüye minidump dosyası oluştu biri 2.9 MB diğeri 2.5 GB olmak üzere 2 minidump dosyası oluşturdu. İkisinin de indirme bağlantılarını aşağıya bırakıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

İşlemcin sorunlu olabilir Prime95 testi yap işlemcine.

Prime95, Memtest, OCCT'deki tüm testleri, AIDA64 de yaptım hiçbirinde hata almadım onu eklemeyi unutmuşum kusura bakmayın.

Tamam, hatalar ilk ne zaman başlamıştı? Hatadan önce bilgisayarda ne gibi değişiklikler olmuştu? Özellikle hatadan önce bir donanım değişikliği hatta basit USB takma, donanım bağlama, sürücü kurma veya güncelleme yaptın'mı?

Hata yaklaşık 6 ay önce başladı, sonrasında ilk olarak ekran kartı sonra bellek sonra güç kaynağı değiştirdim son 3 aydır da sistemdeki parçalarda başka değişiklik yapmadım zaten işlemci de yenilemeye gidersem tekrardan anakart, işlemci ve bellek almam gerekecek 9000 serisi için o da ciddi maliyet istiyor maalesef. İlk başlardan beri minidump dosyası oluşturmadığı için mecbur körü körüne değiştirmiştim ama çok şükür bu sefer oluşturuldu o yüzden sebebini bulabilirsem çok faydalı olacak en azından bilmeden parça değiştirmemiş olurum.

Tamam, hatalar ilk ne zaman başlamıştı? Hatadan önce bilgisayarda ne gibi değişiklikler olmuştu?

Hata yaklaşık 6 ay önce başladı, sonrasında ilk olarak ekran kartı sonra bellek sonra güç kaynağı değiştirdim son 3 aydır da sistemdeki parçalarda başka değişiklik yapmadım zaten işlemci de yenilemeye gidersem tekrardan anakart, işlemci ve bellek almam gerekecek 9000 serisi için o da ciddi maliyet istiyor maalesef.
Bundan önceki mesajı güncelledim ona tekrar bir bakın hatadan önce neler yaptığınız ile ilgili.

Bundan önceki mesajı güncelledim ona tekrar bir bakın hatadan önce neler yaptığınız ile ilgili.

6 ay öncesi olduğu için hatanın tam olarak ne zaman başladığını bilmiyorum ama şöyle bir şey var ki hata durmaksızın da olmuyor, bazen 2-3 hafta hatasız sıkıntısız geçiyor bazen art arda oluyor o yüzden tam olarak hangi güncellemeden sonra oldu ya da güncellemeye bağlı mı oldu bilemiyorum ama USB takma ve farklı bir donanım bağlama yapmadım hep aynı şeyleri kullanıyorum, sürücü olarak eskiden ekran kartında 1070 Ti vardı onun 2 ay öncesindeki sürücüsünü de yüklemiştim DDU ile silip yine olmamıştı, format attığım zaman eskiden attığım ISO dosyasının aynısıyla attığımda da oldu sonra güncel ISO ile de denedim yine çözüm olmadı, sonra 4070 Ti aldım baktım düzelmiyor acaba güç kaynağı mı dedim 1000'lik güç kaynağı aldım, hala geçmeyince yeni bellek aldım özellikle araştırıp AMD ile ve 5900X ile uyumlu olsun diye bu belleği aldım ki sitesinde de tam uyumlu gösteriyordu. Ve her donanım değişikliğinde baştan formatlayarak kurulum yaptım. Kurulu olduğu nvm için de Samsung Magician indirip Firmware'i güncelledim ve HD Tune ile test yaptım.

6 ay öncesi olduğu için hatanın tam olarak ne zaman başladığını bilmiyorum ama şöyle bir şey var ki hata durmaksızın da olmuyor, bazen 2-3 hafta hatasız sıkıntısız geçiyor bazen art arda oluyor o yüzden tam olarak hangi güncellemeden sonra oldu ya da güncellemeye bağlı mı oldu bilemiyorum ama USB takma ve farklı bir donanım bağlama yapmadım hep aynı şeyleri kullanıyorum, sürücü olarak eskiden ekran kartında 1070 Ti vardı onun 2 ay öncesindeki sürücüsünü de yüklemiştim DDU ile silip yine olmamıştı, format attığım zaman eskiden attığım ISO dosyasının aynısıyla attığımda da oldu sonra güncel ISO ile de denedim yine çözüm olmadı, sonra 4070 Ti aldım baktım düzelmiyor acaba güç kaynağı mı dedim 1000'lik güç kaynağı aldım, hala geçmeyince yeni bellek aldım özellikle araştırıp AMD ile ve 5900X ile uyumlu olsun diye bu belleği aldım ki sitesinde de tam uyumlu gösteriyordu. Ve her donanım değişikliğinde baştan formatlayarak kurulum yaptım. Kurulu olduğu nvm için de Samsung Magician indirip Firmware'i güncelledim ve HD Tune ile test yaptım.

Anakartın sorunlu bir teknik servise baktır.

Anakartın sorunlu bir teknik servise baktır.

Yani kusura bakmayın ama acaba o iki dump dosyasına hiç baktınız mı? Çünkü anakartta sıkıntı olsa çok daha düzenli bir sorun olması lazım değil mi ve minidump dosyasının klasörünü değiştirdiğimde minidump oluşmaya başlaması bana acaba sabit diskte mi diye düşündürmüştü. Yani eğer buradaki minidump dosyasına bakmayacak olsaydık zaten giderdim rastgele küçük bir bilgisayarcıya sorardım burada yazmazdım ve minidump dosyasını da eklemezdim burada daha profesyonel bir cevap için konu açtım. Ve yukarıdaki testlerde bir sorun olmaması o parçalarda bir sorun olamayacağı anlamına gelmez, eskiden Memtest testini kaç kere yapmama rağmen bir şey çıkmadığı halde başka bir forumda bellekte sorunum olabileceği dile getirilince arkadaşımın belleğini takınca direkt sorunum çözülmüştü yani testler bize cevap verebilir ama vermezse de tamam o zaman sorun yok moduna girilmemesi lazım diye düşünüyorum iyi geceler.