Bütçe
6500-7500 TL
O zaman Renegade almaya karar verdim :)

Yalnız Samsung gibi dev bir firmanın da bu kadar pahalı bir üründe bu kadar çuvallaması bana garip geldi. Resmen ADATA SU630/650 gibi bir SSD yapmış Samsung :(
O kadar da değil aslında. Güncel olarak sorun çıkartacağını düşünmüyorum, yeni FW sürümleri yayınlandı. Fiyat konusu biraz tuzlu, Kingston'lar genellikle daha F/P.

Şimdi aklıma başka bir fikir geldi. PCIe x4 M.2 adaptörü almak yerine USB tabanlı M.2 NVMe disk kutusu alırsam eski SSD'mi harici SSD olarak kullanabilirim. Ayrıca eski SSD'den yeni SSD'ye aktarım da çok daha pratik olur. Tekrar tekrar SSD'lerin slotunu değiştirmekle uğraşmam en azından.

Ancak Türkiye pazarında hangi USB M.2 NVMe disk kutusu alınabilir bilmiyorum. USB tabanlı M.2 NVMe disk kutusu önerebilir misiniz?

Şimdi aklıma başka bir fikir geldi. PCI-e X4 M.2 adaptörü almak yerine USB tabanlı M.2 NVMe disk kutusu alırsam eski SSD'mi harici SSD olarak kullanabilirim. Ayrıca eski SSD'den yeni SSD'ye aktarım da çok daha pratik olur. Tekrar tekrar SSD'lerin slotunu değiştirmekle uğraşmam en azından.

Ancak Türkiye pazarında hangi USB M.2 NVMe disk kutusu alınabilir bilmiyorum. USB tabanlı M.2 NVMe disk kutusu önerebilir misiniz?

X4 slot hızını alamazsınız kutu ile, 1000 MB anca.

X4 slot hızını alamazsınız kutu ile, 1000 MB anca.
Anakartımın PCIe x4 slotu da zaten o kadar hızlı değil ki :) PCIe 2.0 x4 hızında, yani 1700-1800 MB/s hızı geçemez.

Yani ha 1800 MB almışım ha 1000 MB almışım, açıkçası sürekli büyük boyutlu sıralı yazma yapmadığım için fark etmez benim için. Zaten Kingston A2000 SSD'min doğal yazma hızı da 490 MB/s civarında. 2000 MB/s yazma hızını vermek için pSLC önbellek kullanıyor, önbellek dolunca hız 490 MB'a düşüyor. Bu da USB 3.2 Gen 2x1 (USB 3.1) hız limitinin epey altında kalıyor.

Ben şahsen harici SSD olarak kullanmak istiyorum. Hem bu sayede ileride başka M.2 NVMe SSD'leri de kutuma takıp harici SSD olarak kullanabilirim. :)

Hangi ürünü önerirsiniz Türkiye içerisinde? Yurt dışı kaynaklı olmamalı.

Dark markası Teknobiyotik'e ait ve markasız Çin ürünlerine marka basan bir marka değil miydi? Ben şahsen daha kaliteli bir ürün almak istiyorum.

Eskiden Ugreen'in NVMe kutuları Türkiye'de çatır çatır satılıyordu. Nasıl olduysa bir anda satışı durdu. Sonra Orico'nun NVMe kutularına göz kestiriyordum, bir anda Orico'nun da birçok NVMe kutusu Türkiye'de bulunamaz hale geldi. Amazon.com.tr'de yurt dışı ürünü olarak satılıyor fakat almak istediğimde "Bu ürün seçtiğiniz adrese gönderilemez" hatası verdi. Yani alamadım.

O yüzden Türkiye'den Ugreen ve Orico kalitesinde (veya o ayarda) bir NVMe kutusu almak istiyorum.

Bu kutuyu bende kullandım, gayet güzel çalışıyor, önerdiğim kişilerden de olumsuz bir yorum almadım.
Neyse, vazgeçtim. Düzgün bir USB tabanlı kutu bulamadım, olan kutular içime sinmedi.

Bu yüzden direkt PCIe x4 aparat almak istiyorum. Şu aparatı düşünüyorum:

Bu aparatın yorumlarına baktım, NVMe SSD üzerinden boot edebilen anakart sahipleri hiçbir BIOS modifikasyonu yapmadan direkt bu aparata taktıkları SSD üzerinden boot edebilmişler. Dediğim gibi MSI'ın destek sayfasında zaten boot edilebileceği yazıyor.

Zaten geçici olarak aparattan boot edip verilerimi yeni SSD'ye aktarmak istiyorum. Sonra ise hem eski SSD'yi hem de sistemimdeki tüm SATA SSD'leri geçici olarak söküp yeni SSD'ye Windows 11'in ya 24H2 sürümünü ya da en güncel Canary sürümünü kuracağım.
B460 anakartın markası ve modeli neydi?

@Toby Fox Renegade ile KC3000 arasında ne fark var? Her ikisi de E18 kontrolcüye ve Micron B47R (Rev 1) veya Kioxia BICS5 (Rev 2) NAND yongaya sahip.

Çünkü Renegade'i Amazon satmıyor, Tebilon ve Sinerji satıyor. Sinerji rezil Sürat Kargo ile çalışıyor (kargomu yanlış adrese teslim etti), Tebilon ise ürünleri kargoya geç veriyor. Amazon birinci tercihim.

KC3000 Amazon.com.tr'de Amazon Türkiye tarafından satılıyor. Amazon'da hediye kartı bakiyem var, onu kullanmam iyi olur. Hem Amazon ürünleri kargoya hızlı veriyor ve iyi firmalarla çalışıyor.

Ayrıca KC3000'in 48 GB (2048 GB vs 2000 GB) kapasite avantajı var.

Renegade yerine KC3000 tercih edilir mi? Zaten anakartım PCIe 4.0 desteklemiyor, 3.0 destekliyor.

@Toby Fox

Palavra değil, NVMe desteği olsa bile boot etmeyen kartlar var, B450 bir anakartta boot ettiremedik.

DRAM olan model.

Dün Kingston Renegade 2 TB SSD'm gelmişti, bugün de Ugreen PCIe x4 M.2 NVMe SSD adaptörüm geldi. Sırf bu durumu merak ettiğim için adaptöre Kingston Renegade'i takar takmaz Arch Linux üzerinden diskte bir EFI bölüntüsü oluşturup içerisine UEFI Shell'i attım. UEFI Shell tam olarak /EFI/BOOT/BOOTX64.EFI konumunda yer alıyordu.

Daha sonra bilgisayarımı yeniden başlattığımda adaptöre taktığım SSD hem BIOS boot ayarlarında hem de boot menüsünde gözüktü ve UEFI OS göründü. Seçip Enter'a bastığım anda UEFI Shell açıldı.

Sonrasında ise diski temizleyip eski Kingston A2000 1 TB SSD'min D sürücüsünü yeni SSD'ye klonladım. Sonra yeni SSD hariç tüm SSD'leri söktüm (yeni SSD'yi de anakartın M.2 yuvasına taktım) ve Windows 11 Enterprise 24H2 x64 kurulumu yaptım. Bazı kurulum sonrası işlemlerden sonra tüm SSD'leri tekrar taktım ve PCIe adaptörüne de Kingston A2000 SSD'mi taktım.

Bilgisayarı açtığımda hem BIOS'ta hem de boot menüsünde Windows Boot Manager (KINGSTON SA2000M81000G) göründü. Bu girdi adaptöre takılı olan eski SSD'mdeki Windows'a ait.

Yani sizin yaşadığınız sorunun adaptörünüzle alakalı olduğuna inanıyorum. Bununla ilgili bir konu açtınız mı?

Son düzenleme: