Bütçe
60.000 TL
@LH44 ve @29105 manuel tuning desteğinizi bekliyorum. (Ne olduğunu hala kavrayamadım ama olsun :D)

Bu arada aslında masaüstü kullanma fikri aklımda hiç yoktu. Dizüstü almayı düşünüyordum. 80 bin civarına MSI Vector alacaktım. Core Ultra 7 255HX ve RTX 5070 Ti var. Fakat masaüstü RTX 5070 Ti ile mobil versiyonu arasında devasa bir performans uçurumu vardı. Bu aynı zamanda RX 9070 XT'nin de mobil RTX 5070 Ti'ye aynı farkı atacağı anlamına geliyordu. Bu yüzden de bu kadar parayı bu dizüstüne harcamak yerine çok daha performanslı masaüstü sistem düzme fikri oluştu birden kafamda. Sizce bu cihaza göre işlemcim ve ekran kartım nasıl?

Şu an sendeki masaüstünü hiçbir dizüstü ile kıyaslaman uygun olmaz, bir kere şartlar koşullar tamamen farklı, şu anda 1440p oyunculuk için üst düzey bir sistem dizmiş oldun, direkt high end yani, bunun üzeri RTX 5080 zaten.

@TechMad Manuel Tuning'den kasıt 6000 CL30 kiti, 6200 CL28 ya da 6400 CL28 vesaire kullanacaksın demek manuel timing'ler ile, düz EXPO açıp geçmemen gerekiyor, BIOS update yapacaksın ilk son sürüme sonrasında @prime ve @Haluk Albayrak gibi manuel ayarlayacaksın, kendileri müsait olunca ayarlarını paylaşır seninle.

Şu an sendeki masaüstünü hiçbir dizüstü ile kıyaslaman uygun olmaz, bir kere şartlar koşullar tamamen farklı, şu anda 1440p oyunculuk için üst düzey bir sistem dizmiş oldun, direkt high end yani, bunun üzeri RTX 5080 zaten.

@TechMad Manuel Tuning'den kasıt 6000 CL30 kiti, 6200 CL28 ya da 6400 CL28 vesaire kullanacaksın demek manuel timing'ler ile, düz EXPO açıp geçmemen gerekiyor, BIOS update yapacaksın ilk son sürüme sonrasında @prime ve @Haluk Albayrak gibi manuel ayarlayacaksın, kendileri müsait olunca ayarlarını paylaşır seninle.
Peki şöyle sorayım hocam. Eğer bahsettiğim dizüstünü almış olsaydım performans olarak masaüstünde karşılığı ne olurdu? Daha doğrusu Core Ultra 7 255HX ve mobil RTX 5070 Ti’nin masaüstündeki işlemci ve ekran kartı karşılığı nedir?

O halde çok daha iyi olacaktır sanırım. 6000 CL28 baya baya fark ettrir diye düşünüyorum.

Peki şöyle sorayım hocam. Eğer bahsettiğim dizüstünü almış olsaydım performans olarak masaüstünde karşılığı ne olurdu? Daha doğrusu Core Ultra 7 255HX ve mobil RTX 5070 Ti’nin masaüstündeki işlemci ve ekran kartı karşılığı nedir?
Belki 7500F+9060 XT/5060 Ti civarı performans alırdın, kestirmek güç, tek tek bileşenleri kıyas etmek lazım, TDP değerleri ve dizaynları başlı başına farklı, base boost clocklar başlı başına farklı, masaüstü ayrı bir dünya dizüstü ayrı, kıyas edilmeleri yanlış olur birebir.

@TechMad TDP'si 60w diyor bak, belki de 5050 performansı alacaksın, o kısmı net bir şey demek doğru olmaz, 9060 XT ya da 5060 Ti boş kartlar değil, mobil dümdüz ayrı bir platform. Üniteler de farklı zaten, TDP çok düşük masaüstüne göre.

Belki 7500F+9060 XT/5060 Ti civarı performans alırdın, kestirmek güç, tek tek bileşenleri kıyas etmek lazım, TDP değerleri ve dizaynları başlı başına farklı, base boost clocklar başlı başına farklı, masaüstü ayrı bir dünya dizüstü ayrı, kıyas edilmeleri yanlış olur birebir.

@TechMad TDP'si 60w diyor bak, belki de 5050 performansı alacaksın, o kısmı net bir şey demek doğru olmaz, 9060 XT ya da 5060 Ti boş kartlar değil, mobil dümdüz ayrı bir platform. Üniteler de farklı zaten, TDP çok düşük masaüstüne göre.
MSI Vector’daki RTX 5070 Ti mi 60W? Burada 140W olduğu yazıyordu.

@LH44 @Ayhan Dönmez

Hocam bu kart beni biraz korkuttu. Daha doğrusu güç tüketimiyle. RTX 5080 ile kıyaslamasını izledim. Arada çok ciddi güç tüketim farkı var. Hatta 100 watt civarlarına kadar çıkıyor ki çok büyük bir fark. RTX 5080 daha düşük güçle daha fazla performans veriyor. RX 9070 XT bu haliyle sanki fazla verimsiz bir kart gibi geldi. Ekseriyetle 70-80W arası fark var. Günün sonunda bu fatulara ciddi bir yansıma yapar.

@LH44 @Ayhan Dönmez

Hocam bu kart beni biraz korkuttu. Daha doğrusu güç tüketimiyle. RTX 5080 ile kıyaslamasını izledim. Arada çok ciddi güç tüketim farkı var. Hatta 100 watt civarlarına kadar çıkıyor ki çok büyük bir fark. RTX 5080 daha düşük güçle daha fazla performans veriyor. RX 9070 XT bu haliyle sanki fazla verimsiz bir kart gibi geldi. Ekseriyetle 70-80W arası fark var. Günün sonunda bu fatulara ciddi bir yansıma yapar.

Örnek olması adına; 1000W'ı 30 gün, günde 10 saat şeklinde kullanırsanız aşağı yukarı 750-800 TL gibi bi' şey çıkıyor.

Ki sistemin 1000W çekmiyeceğini düşünürsek bu tutar çok daha az.

@TechMad, sizin sistem aşağı yukarı 550W tüketir %100 yükte.

Aşağı yukarı 400-450 TL tutuyor aylık, günde 10 saatten.

Örnek olması adına; 1000W'ı 30 gün, günde 10 saat şeklinde kullanırsanız aşağı yukarı 750-800 TL gibi bi' şey çıkıyor.

Ki sistemin 1000W çekmiyeceğini düşünürsek bu tutar çok daha az.

@TechMad, sizin sistem aşağı yukarı 550W tüketir %100 yükte.

Aşağı yukarı 400-450 TL tutuyor aylık, günde 10 saatten.
O zaman iyiymiş hocam. Ben sanıyorum ki normal kullanımda da hep 300W çekiyor. :inanılırgibideğil: Bu konuda hiç bilgim yoktu. Mesela günlük kullanımda ne kadar olur hocam tüketim ve masrafı? YouTube, forum siteleri gibi günlük kullanım senaryosunda.

O zaman iyiymiş hocam. Ben sanıyorum ki normal kullanımda da hep 300W çekiyor. Bu konuda hiç bilgim yoktu. Mesela günlük kullanımda ne kadar olur hocam tüketim ve masrafı? YouTube, forum siteleri gibi günlük kullanım senaryosunda.
O senaryolarda çok daha az tüketir, 200W'ı geçmesi zor tüm sistemin.
O da günlük 5 TL filan yapıyor.

O senaryolarda çok daha az tüketir, 200W'ı geçmesi zor tüm sistemin.
O da günlük 5 TL filan yapıyor.
Süpermiş hocam günlük olarak da kullanabilirmişim. Benim kafaya bak yahu günlük kullanımda bile bütün gün 300W çekecek sanıyorum. :inanılırgibideğil: Hocam Sapphire Nitro+ siparişini geçtim. Sanırım artık her şey tamam. Dün PCH'nin ekran kartları uçuşa geçecek haberiyle iyice panik oldum. RAM krizinin ekran kartlarına da sıçrayağı söyleniyor. Sanırım 2026'dan sonra bu fiyatlar hayal olacak.

Son düzenleme: