İyi sosyaller.
Zotac AMP Holo RTX 3080 ekran kartım var. Bunu ikinci el olarak daha yaklaşık 2 hafta önce satın aldım. Bakımları yapılmamış. Sıcaklık değerleri GPU temp 85'leri görürken Hotspot ise 105-107 dereceleri görüyordu FurMark'ta.
Bu ekran kartı soğutucu şeylerinden hiç anlamam. Buna ne almalıyım bakımı için? Termal ped gibi bir şeyler var mış sanırım. Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum ve ne almam gerektiği hakkında öneri de yaparsanız ekstra iyi olur. Yalnız şu anlık bütçem 550-600 TL civarı, onun üstü fiyatında bir şey önermezseniz çok iyi olur. Şimdiden herkese teşekkürler.
Ekran kartınızın sıcaklık değerleri yüksek olması, soğutma sisteminde bir sorun olduğunu gösteriyor. Termal ped değiştirmek ve termal macunu yenilemek, sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olabilir. İşte adım adım ne yapmanız gerektiği ve neler almanız gerektiği:
Gerekli Malzemeler
1.
Termal Ped Seti:
- 1 mm ve 0.5 mm kalınlığında termal pedler tercih edin. Belirli bir model önerisi olarak:
-
Thermal Grizzly Minus Pad 8 ya da
Gelid Solutions GP-Extreme önerilebilir.
2.
Termal Macun:
- Kaliteli bir termal macun almaya özen gösterin. Öneriler:
-
Arctic MX-4,
Noctua NT-H1, ya da
Thermal Grizzly Kryonaut.
3.
Alet Seti:
- Ekran kartını açmak için bir tornavida seti (genellikle T6 ve T8 tornavida başları gereklidir).
- Temizlik için alkol ve mikrofiber bez.
Bakım Adımları
1.
Ekran Kartını Çıkarma:
- Bilgisayarınızı kapatın ve güç kablosunu çıkarın.
- Ekran kartını anakarttan çıkarın.
2.
Soğutucuyu Ayırma:
- Ekran kartının soğutucu fanını ve soğutucu bloğunu sökün. Tornavida setinizi kullanarak vidaları dikkatlice çıkarın.
3.
Eski Termal Ped ve Macunları Temizleme:
- Eski termal pedleri dikkatlice çıkarın.
- Aluminyum veya bakır yüzeyleri alkol ve mikrofiber bezle temizleyin.
4.
Yeni Termal Ped ve Macun Uygulama:
- Termal ped ölçüsünü alarak yeni pedleri kesin ve uygun yerlere takın.
- Termal macunu, GPU'nun ortasına küçük bir bezelye büyüklüğünde bırakın ve soğutucuyu yerine koyduğunuzda yayılacaktır.
5.
Soğutucuyu Geri Takma:
- Soğutucu fanı ve blokunu geri takın, vidaları sıkıca yerine vidalayın.
6.
Ekran Kartını Yeniden Takma:
- Ekran kartınızı anakarta yerleştirin ve tüm bağlantıları düzgünce yapın.
7.
Test Etme:
- Bilgisayarınızı açın ve sıcaklıkları kontrol edin. FurMark veya benzeri bir yazılım ile test yaparak sıcaklık değerlerini izleyin.
Bütçe Kontrolü
- Termal ped ve macun setleri genellikle 200-400 TL arasında, dolayısıyla bütçenize uygun olmalıdır.
Bu işlemleri dikkatli ve yavaş bir şekilde yaparsanız ekran kartınızın sıcaklık değerlerinde ciddi bir düşüş gözlemleyebilirsiniz. Unutmayın, ekran kartının bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.