TiRaNTx

Başarılı
Merhaba, çok garip bir sorunum var ve düzgün bir bilgi bulamadım.
Sistemim,

MSI B550 Carbon Wi-Fi
5900X
XFX 6800XT merc
Corsair 2x16 GB DDR4 RGB 3600
1TB M.2 SSD ekstra 4 adet HDD usbler vs.

Çift monitör kullanıyorum. 27" AOC144Hz ve 32" Monster

Sorunum ekran kartı diye şüpheleniyorum şöyle bir sorun,

Bilgisayar ilk açılışta boot etmiyor, VGA ışığı sürekli yanıyor. 2 anakart denedim ASUS B550'de de aynı durum değişmedi. BIOS pili çıkarttığımda BIOS resetlenince sistem açılıyor. BIOS ayarlarına girip XMP'yi açıp çıkıyorum. Bir süre mesela akşam PC'yi kapatıyorum sabah açınca yine aynı. Ama akşam saatlerce oyun oynuyorum. FurMark'ta test yapıyorum, hiçbir sorun yok. Bazı yabancı forumlarda BIOS UEFI'yi kapatın demişler. Kapattım CSM olarak yaptım dün akşam, sabah yine gitti. Bir yerde monitöre sinyal gitmiyor demişler, boot ekranı yavaş olunca vs. demişler. Diğer taraftan ReSize BAR ile ilgili bir sorun demişler kapatın demişler.

Moralimi bozdu resmen. Ekran kartını vs. birçok bileşeni 2. el aldım. Günlerdir araştırıyorum, işin içinden çıkamadım. Ekran kartı arızalı olsa oyunda mavi ekran verir veya çizgiler olur ne bileyim direk hata verir vs. Aldığım kişi bende böyle bir sorun yoktu diyor.

Gigabyte 6800XT modeliyle bende benzer bir sorunu G65B monitörü ile yaşamıştım sorunu önce monitörü açarak çözüyordum. Sleep modunda olan monitörü kart görmüyordu ve 1 uzun 3 kısa bip sesi veriyordu kart arızası diyordu ama bir sorunu yoktu. Monitörü değiştirdikten sonra daha o tarz bir problem yaşamadım. Tek monitör ile deneyebilirsin monitörü görmeyip kartını ondan görüntüyü kesiyor olabilir.

Gigabyte 6800XT modeliyle bende benzer bir sorunu G65B monitörü ile yaşamıştım sorunu önce monitörü açarak çözüyordum. Sleep modunda olan monitörü kart görmüyordu ve 1 uzun 3 kısa bip sesi veriyordu kart arızası diyordu ama bir sorunu yoktu. Monitörü değiştirdikten sonra daha o tarz bir problem yaşamadım. Tek monitör ile deneyebilirsin monitörü görmeyip kartını ondan görüntüyü kesiyor olabilir.

Tek monitörle denedim ama bu aşamayı geçmek için illaki BIOS pilini çıkartıp resetlemek gerkiyor. 32" olan monitörde ekrana uyarı çıkıyor sinyal alamadığı için 15 sn sonra uyku moduna girecektir diye. Sonrasında zaten bip sesleri geliyor.
Acaba ekran kartına BIOS yeniden yüklesem sorunu çözebilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek monitörle denedim ama bu aşamayı geçmek için illaki BIOS pilini çıkartıp resetlemek gerkiyor. 32" olan monitörde ekrana uyarı çıkıyor sinyal alamadığı için 15 sn sonra uyku moduna girecektir diye. Sonrasında zaten bip sesleri geliyor.
Acaba ekran kartına BIOS yeniden yüklesem sorunu çözebilir miyim?
Sadece AOC monitörünle dener misin? Bendeki şu an ikisi de AOC bir sorun olmadı monitör değiştikten sonra bende ikinci el almıştım iğrenç bir şey o stres. Önce monitörü açıp sonra bilgisayarı da açabilirsin önce sleep yazısı gelsin sonra bilgisayarı başlatmayı dene ben öyle çözmüştüm sorunumu da sonradan sattim monitörü. Senin sorunun değiştikte olabilir elinde başka ekran kartı var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
XMP'i açmadan deneyin bir de. CMOS sıfırladığınızda ekran kartında bir değişiklik olmuyor, çünkü ikisi birbirinden bağımsız. Bu durumda geriye RAM'ler kalıyor.

Çift RAM var ise tek-tek kullanarak test edebilirsiniz.

XMP'i açmadan deneyin bir de. CMOS sıfırladığınızda ekran kartında bir değişiklik olmuyor, çünkü ikisi birbirinden bağımsız. Bu durumda geriye RAM'ler kalıyor.

Şöyle ki RAM aşamasını hatasız geçiyor zaten. Boot olmadan son aşama GPU. Orada GPU ışığı sürekli yanıyor ve GPU arıza sesi bipler geliyor.

2 adet 32 GB'lık kit RAM var biri 4000 MHz biri 3600 tek tek denedim yine olmadı. Ramleri kendi içlerinde de tektek denedim. Bir kere hataya düştü mü BIOS sıfırlayıncaya kadar geri gelmiyor. Anakartın güncel BIOS'unu yükledim yine aynı durum. Eve geçince XMP'yi kapatıp yapacağım bir de.

Şöyle ki RAM aşamasını hatasız geçiyor zaten. Boot olmadan son aşama GPU. Orada GPU ışığı sürekli yanıyor ve GPU arıza sesi bipler geliyor.

2 adet 32 GB'lık kit RAM var biri 4000 MHz biri 3600 tek tek denedim yine olmadı. Ramleri kendi içlerinde de tektek denedim. Bir kere hataya düştü mü BIOS sıfırlayıncaya kadar geri gelmiyor. Anakartın güncel BIOS'unu yükledim yine aynı durum. Eve geçince XMP'yi kapatıp yapacağım bir de.
Anakart üzerindeki ışıklardan VGA olanda mı takılıyor?

Anakart üzerindeki ışıklardan VGA olanda mı takılıyor?
Evet

Sadece AOC monitörünle dener misin? Bendeki şu an ikisi de AOC bir sorun olmadı monitör değiştikten sonra bende ikinci el almıştım iğrenç bir şey o stres. Önce monitörü açıp sonra bilgisayarı da açabilirsin önce sleep yazısı gelsin sonra bilgisayarı başlatmayı dene ben öyle çözmüştüm sorunumu da sonradan sattim monitörü. Senin sorunun değiştikte olabilir elinde başka ekran kartı var mı?

Denedim durum aynı maalesef. Diğer ekran kartını (6600XT) takıp her türlü görüntü alıyorum. BIOS'tan "sam" ReSize BAR kapatıyorum bu şekilde görüntü var bakalım ne kadar sürecek.
Aklıma bir şey daha takıldı.
Şöyle ki,
Şimdi 6800XT'nin üstünde çift BIOS anahtarı var. Bu anahtarı HDMI DP tarafına veya diğer tarafa çektiğimde sonuç değişmedi. Fakat herhangi bir tık sesi veya hissi yok çekerken. Orası bozulmuş olabilir mi? Elimle biraz zorlayarak köküne kadar dayadım. Görüntü aldım. Acaba burası bozukta (kasamda zaten tekerlekli Full Tower kasa) bazen kasayı oynattığımda o anahtarda oynayıp biosları devre dışı mı bırakıyor veya farklı bir problem.
Şimdilik bu şekilde birkaç gün kullanacağım. Yapmazsa bu sefer "Smart Access Memory" ReSize BAR tekardan aktif edip deneyeceğim.

XMP kapalıda denedim yine aynı.
Maalesef çok sinir bozucu bir durum. İşin garip yanı 6600XT'yi takınca sistem hiçbir hata vermeden açılıyor.

Şimdiye kadar bir olay olmadı sanırım çift bios anahtarından dolayı. Ama hala tam emin değilim.

Son düzenleme: