Bütçe
65.000-80.000 TL
Yer
Bursa
Merhaba, bir talihsizlik sonucu anakartımın fazı yandı ve işlemciyi de yanında götürdü. Bu sebeple yeni parçalar satın alacağım. Toplam 3 ay gibi bir sürede toplayacağım. Her ay bir pahalı parçayı alacağım.

Bütçe: 65.000-80.000 TL arası.
Kullanım amacı: Yazılım geliştirme, oyun ve günlük kullanım.
Kullanılacak işletim sistemi: CachyOS.
Kullanılacak çözünürlük: 1080p.
Elimde bulunan parçalar: PSU, kasa, ekran kartı, diskler.

ASRock Phantom Gaming RX 6700 XT.
Thermaltake Toughpower GF1 850W.
XPG Battlecruiser.

Almam gereken parçalar: İşlemci, işlemci soğutucu, anakart, RAM.

Aklımda şöyle bir liste var, siz ne düşünüyorsunuz? Ne önerirsiniz?

Ryzen 7 9800X3D.
32 GB DDR5 6000-30 RAM.
B850 Tomahawk Max veya B850 Edge Ti. Hangisi ucuza gelirse, zaten aynı anakart.
Soğutucu konusunda henüz fikrim yok. Hava soğutma tercihim ama elimdeki kasa 360Mm'ye kadar sıvı soğutucu destekliyor.

@Telefonunu Çıkra

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılım geliştirme ve Linux ne ister bilmiyorum ama bir şeyler onereyim;
MSI anakartlar biraz problematik diye biliyorum. @Ayhan Dönmez ve @LH44 az gömmedi onlara. %90 Gigabyte B850M Force önereceklerdir.
Sıvı soğutma mesafeli olduğum bir şey. Ocypus Delta L36 veya Enermax Loqomaxflo F/P ama komplike sistem sorun çıkarmaya daha meyillidir. Çift kule hava soğutucular 1,5-2,5k arası baya sağlamdır. Son piyasada Phantom 120SE hala GOAT mı bilmiyorum.

Yazılım geliştirme ve Linux ne ister bilmiyorum ama bir şeyler onereyim.

Ekstra bir şeye gerek yok. Benim için 9600X, 7500F gibi işlemciler de yeterli.

9070 XT gibi bir ekran kartı alıp işlemciyi 7500F, 9600X'e düşürsem mi diye düşünüyorum.

MSI anakartlar biraz problematik diye biliyorum. @Ayhan Dönmez ve @LH44 az gömmedi onlara.

Fazı yanan anakartım da MSI B550 Gaming Plus modeliydi. BIOS sorunu da çıkartmıştı :D. Tomshardware üzerinden incelemelere baktığımda B850 Tomahawk öne çıkıyordu, o yüzden onu yazdım.

En az 3 adet M2 slotu olması gerekiyor, haricinde bir ihtiyacım yok.

Sıvı soğutma mesafeli olduğum bir şey.

Aynı şekilde, hava soğutma candır.

Ekstra bir şeye gerek yok. Benim için 9600X, 7500F gibi işlemciler de yeterli.

9070 XT gibi bir ekran kartı alıp işlemciyi 7500F, 9600X'e düşürsem mi diye düşünüyorum.

Fazı yanan anakartım da MSI B550 Gaming Plus modeliydi. BIOS sorunu da çıkartmıştı :D. Tomshardware üzerinden incelemelere baktığımda B850 Tomahawk öne çıkıyordu, o yüzden onu yazdım.

En az 3 adet M2 slotu olması gerekiyor, haricinde bir ihtiyacım yok.

Aynı şekilde, hava soğutma candır.

MSI belli başlı modeller haricinde uzak durmanızı tavsiye ederim. Render ile işiniz yoksa B850M-K bile uygundur, faz olayı ise talihsizlik olmuş. Arada olabiliyor o tarz şeyler. Bileşen kalitesi de ön planda burada tabii. B850 Edge Ti alabilirsin ama Tomahawk uzak durmanda fayda var. B850M Mortar fena değil, @elninolaz kullanıyor ama Power Down kapatamıyor o da. Kartlar açıkçası biraz problematik, aynı bütçede ASUS ya da Gigabyte yönel. Önceliğin ASUS olsun, RAM'ler zaten 6000 CL30 olacak. Ek performans artışı istersen timing girmen lazım, manuel ayar çekeceksin. Forumda rehber var. R7 9800X3D için 7-24 Render dahi olsa bile B850M-K yeterli bir karttır örneğin ama kırpılmış bir model tabii. Intel gibi CPU VCORE faz ihtiyacı yok AM5'te. Tek CCD'ler için 8 faz, 2 CCD'ler için 12 faz ve üzeri yeterlidir. VRM'ler ve M.2 üzerinde pasif soğutma olması öncelik olsun. Heatsink olmayan model de bu bütçede alınmaz.

B850M-K, B850M Force sıkça önerilir ve stabil kartlardır. 8 faz size her türlü yetecektir, 8+2+2 ve 8+2+1 vs. bu kartlar yani. VRM ve M.2 Heatsink mevcut. mATX istemezsen de ATX tarafında ROG ya da TUF B850'ler, MSI tarafında Edge Ti B850 olabilir. Tomahawk kumar olur. Mortar belki alınabilir onda, Tomahawk Max'ların stabilitesinden emin değilim. Gigabyte tarafında Aorus alınabilir ama onun da fiyatlandırması bir garip. B850 Aorus, X870 Aorus'tan daha pahalı.

@RPM Bu kartı öneririm. Aynı bütçede B850 almak çok mantıklı olmaz, aynı yongayı kullansalar da X870 daha iyidir nihayetinde. İyilik biraz tartışmalı, ihtiyaca göre karar verilmesi lazım. Farklar ufak tefek ve belli. Çipsetler arası farklar var, bir de marka-modele göre Wi-Fi/BT ya da M.2/USB portların sayısı değişiyor.

Son düzenleme:
B850 Edge Ti alabilirsin ama Tomahawk uzak durmanda fayda var.

Öneri için teşekkürler hocam, yalnız B850 Edge Ti ve Tomahawk Max görünüş haricinde birebir aynı anakart diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Yazılım işleri için 7500F-9600X gibi işlemciler de işimi göreceği için ekran kartı yükseltmesine mi yönelsem diye düşünüyorum açıkçası. 9070 XT-5070 ayarında bir karta geçsem yıllarca kafam rahat olur.

ROG B850-A modeline ne diyorsunuz?

Anakarta dair önemsediğim tek şey en az 3 M.2 slotu olması. Bunun haricinde bir gereksinimim yok.

Öneri için teşekkürler hocam, yalnız B850 Edge Ti ve Tomahawk Max görünüş haricinde birebir aynı anakart diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Yazılım işleri için 7500F-9600X gibi işlemciler de işimi göreceği için ekran kartı yükseltmesine mi yönelsem diye düşünüyorum açıkçası. 9070 XT-5070 ayarında bir karta geçsem yıllarca kafam rahat olur.

ROG B850-A modeline ne diyorsunuz?

Anakarta dair önemsediğim tek şey en az 3 M.2 slotu olması. Bunun haricinde bir gereksinimim yok.

Diğer özellikleri benzer olsa da segmentasyon farkı var. Nasıl ki ROG > TUF ise MPG > MAG serisi. @Yakuza MPG ile MAG arasında kalıp MPG Carbon seçmiş birisi. Kendisi yaptığı araştırmalar sonucu Tomahawk serisi ile MPG arasındaki USD farkını müsait iken açıklar. Hem yazılım hem de malzeme kalitesi ön planda. Layer ve faz sayısı da etkileyecektir fiyatı tabii.

ROG B850-A uygundur ama M.2 slotlarında PCIe ile paylaşım mevcut. Lane Sharing sonucu ekran kartı slotun x16'dan x8'e kısılacaktır. Çok önemli olmasa da kart x16 ise x16 kullanılmalı, x8 kart kullanmayacaksın sonuçta sen. %2-3 kayıp yaşamaya gerek yok. M.2_2 portu genelde boş bırakılması lazım bunun için, hatlar paylaşılmasın diye. Anakart manuelinde yazar bu detaylıca ilgili kısımda.

ROG B850-A uygundur ama M.2 slotlarında PCIe ile paylaşım mevcut. Lane Sharing sonucu ekran kartı slotun x16'dan x8'e kısılacaktır. Çok önemli olmasa da kart x16 ise x16 kullanılmalı, x8 kart kullanmayacaksın sonuçta sen. %2-3 kayıp yaşamaya gerek yok. M.2_2 portu genelde boş bırakılması lazım bunun için, hatlar paylaşılmasın diye. Anakart manuelinde yazar bu detaylıca ilgili kısımda.

Elimde 2 adet M.2 disk var ve muhtemelen bir tane daha almak durumunda kalacağım. Kart mecburen x8'e düşecek sanırım.

Attığınız Aorus kart iki modelden de daha iyi olur sanırım. Ona yöneleceğim gibi duruyor.

Elimde 2 adet M.2 disk var ve muhtemelen bir tane daha almak durumunda kalacağım. Kart mecburen x8'e düşecek sanırım.

Attığınız Aorus kart iki modelden de daha iyi olur sanırım. Ona yöneleceğim gibi duruyor.

Aorus'ta da M.2_2 portunda sanırım PCIe X16 Gen 5 slotu ile paylaşım vardı. X8 kullanmaya gerek yok boş yere kartını, ona göre bir düzen ayarlarsın. X870 Aorus daha mantıklı bu bütçede zaten. Diğerleri gereğinden fazla pahalı, ROG B850-A ederi 10-12K arası maksimum. Tomahawk ya da Edge Ti da aynı şekilde. B850 fiyatları saçma şekilde X870'i geçti bazı markalarda. ASUS genel anlamda pahalı zaten. İddialı bir firma. :)

ASRock ve MSI'de USB4 ile paylaşım olması lazım, arka USB portlarından kısıyor. BIOS'tan ayarlayabiliyorsun onu. ASUS ve Gigabyte özelinde her türlü PCIe slottan kısıyor, ona mani olamazsın eğer ki tüm M.2 slotları dolduracaksan.

Son düzenleme:
ASUS ve Gigabyte özelinde her türlü PCIe slottan kısıyor, ona mani olamazsın eğer ki tüm M.2 slotları dolduracaksan.

Uyguna SATA SSD bulabilirsem alacağım. Fiyatları saçma şekilde yüksek. Her şekilde 2 M.2 slotunu kullanacağım maalesef.

Anakarta bu kadar yatırım yapmak saçma da olabilir. B850M Force isteklerimi karşılıyor ancak USB portlarının sayısı çok az.

Karar vermem gereken nokta 9800x3D + 6700 XT vs 7500F/9600X + 9070 XT/5070. Ekran kartını yükseltmek daha cazip geliyor.

Uyguna SATA SSD bulabilirsem alacağım. Fiyatları saçma şekilde yüksek. Her şekilde 2 M.2 slotunu kullanacağım maalesef.

Anakarta bu kadar yatırım yapmak saçma da olabilir. B850M Force isteklerimi karşılıyor ancak USB portlarının sayısı çok az.

Karar vermem gereken nokta 9800x3D + 6700 XT vs 7500F/9600X + 9070 XT/5070. Ekran kartını yükseltmek daha cazip geliyor.

USB port ihtiyacın varsa B850M Force ilaveten Powered USB Hub alabilirsin, ihtiyacını göreceğini düşünüyorum. @RPM Ben öyle yapardım, daha ucuza kapatmış olursun. Anakarta bu kadar yatırım mantıklı değil, Force'ta da kısacaktır mantıken. M.2 düşmanı bu kartlar, USB'den kısmayı bir tek MSI ile ASRock akıl etmiş anlaşılan.

X8 mevzusu çok önemli değil zaten, %3-5 kayıp önemsiz. 110 FPS yerine 105 FPS takılırsın. Bazen Drop, Stutter sorunlarına sebebiyet verdiği oluyor ilginç şekilde ama onlar yazılımsal sıkıntılardı. Şimdiye çoktan düzelmiş olması lazım. Aynı şekilde DRAM'siz M.2'ye işletim sistemi kullanmayın.