dbaran

Uzman
Merhaba,

7800X3D işlemcim günlük kullanımda 45-50 derecelerde gezerken bir sekme açtığımda anlık 70 derecelere kadar çıkıyor gösteriyor HWMonitor'de, sıvı soğutma fanları da birden coşuyor ve sekme açıldıktan sonra stabil sıcaklığına geri dönüyor. Gösterimde anlık bir hata mı oluyor yoksa farklı bir sıkıntı mı var? CS2 oynarken 60-68 derecelerde geziyor ve anlık sıcaklık artışları görmüyorum, sadece günlük kullanımda bu durumla karşılıyorum.

Aşağıda paylaştığım videodaki ayarları yaptım BIOS'tan. Curve Optimizer'i All Core > Negative > -20'de kullanıyorum. Ek olarak Global C State ayarını hem enable hem de disable yaparak denedim bir şey fark etmedi, sonuç aynı.

Sistemim:
  • MSI CoreLiquid 240R V2
  • 7800X3D
  • XPG Lancer 6000 MHz CL30 X2
  • RTX 3060
  • B650 Tomahawk

Son düzenleyen: Moderatör:
7000 serisi sıcak çalışıyor, sıcaklıklar normal, sizin işlemcinin daha serin olması için ancak 360mm lazım. Videodaki ayarların aynısı senin sistemde düzgün çalışmayabilir. İşlemci silicon kalitesi anakart kalitesi etkiler bunları. UV OC yaptıkdan sonra işlemciyi stres testine sokman lazım sorun olursa kapanır.
2 kez her seferinde yaklaşık 10 dakika stres testi yaptım, mavi ekran vs. almadım ama bugün cs2 oynarken oyunu kapatıp çıktığımda mavi ekran vermeden masaüstündeyken pc direkt kapandı.

Oluşan minidump dosyasını yeni konu açıp paylaşırsanız mavi ekranın neden oluştuğunu tespit edebiliriz.
Bahsettiğim gibi pc yine kapandı ama mavi ekran vermedi bu sefer

Oluşan minidump dosyasını paylaşabilir misiniz? Nvidia sürücüsü olarak hangi sürümü kullanıyorsunuz onuda belirtin. 57x.xx sürücülerinden birini kullanıyorsanız siyah ekran,VIDEO_TDR_FAILURE,nvlddmk.sys hataları yaşamanız normal. RTX5000 ile birlikte gelen 57x.xx sürücülerin tamamında bu problemler yaygın olarak görülmekte.

Oluşan minidump dosyasını paylaşabilir misiniz? Nvidia sürücüsü olarak hangi sürümü kullanıyorsunuz onuda belirtin. 57x.xx sürücülerinden birini kullanıyorsanız siyah ekran,VIDEO_TDR_FAILURE,nvlddmk.sys hataları yaşamanız normal. RTX5000 ile birlikte gelen 57x.xx sürücülerin tamamında bu problemler yaygın olarak görülmekte.
572.83 sürümünü kullanıyorum, 2 gündür herhangi bir sorunla karşılaşmadım çok nadir 1-2 kez pc kendini restartladı dediğim gibi.

Dosyaları paylaşmadan önce şunu sormak istiyorum, uzaktan çalıştığım için sürekli pc başındayım ve genelde günlük kullanımda kullanıyorum pcyi ve arada cs2 giriyorum. Bios ayarları default iken sıcaklık değerleri günlük kullanımda (çift monitör kullanıyorum, genelde birkaç sekme açık oluyor ve yeni sekmeler açmaya çalıştığımda bahsettiğim gibi 50'lerden 70'lere fırladığı oluyor açtığım siteye göre değişiyor tabi) çok arttığı için videodaki bios ayarlarını yapmıştım ama biraz araştırdığım kadarıyla çok da gerek yok diyorlar.

PC hızlı açılsın diye sadece Expo açık, high effiency mode açık (Tighter) ve Memory Context Restore Enable ayarlarını sabit tutup PBO ve Curve Optimizer ayarlarını eski haline almalı düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu durum zen mimarisi işlemcilerde normal olan bir durum. Anlık sıçramalarda oluşan fan değişimi rahatsız ediyorsa BİOS üzerinden manuel fan eğrisi ayarlamanızı öneririm. Kullandığınız anakartın aynısını 9950x kombinasyonu ile kullanmaktayım. Manuel fan eğrisi ve anlık değişimlerde 0.3 saniye gecikme ile eğrinin çalışmasını sağlayan ayarları kullanmaktayım. Bu şekilde rahatsızlık vermeden çalışıyor.
ayrıca burada bahsettiğiniz ayarları görsel olarak paylaşabilir misiniz?

Son düzenleme:
AM5 sistemlerde EXPO açmak sistemin geç açılmasına etki edebilir. "EXPO açtım sistemim hızlı açılıyor artık" diyen kimse duymadım.
Bulunduğum lokasyonda elektrikler sık sık gidiyor maalesef, ayrıca jeneratör olduğu için elektrik geldiği zaman yine cihazlar anlık kendini resetliyor. Özellikle bugün 2 defa oldu ve elektrik geldiğinde pc biraz geç açıldı ekranda anlık yazılar çıktı. Elektrik durumundan kaynaklı bios'tan yapmam gereken ekstra bir ayar var mı?