MrEmou

Uzman
Herkese selamlar,

Hepimizin bildiği üzere 80 Plus sertifikaları yıllardır hayatımızda olan bir şey. Birden bire aklımda güç tüketimi ile ilgili sorular dolaşırken farklı 80 Plus sertifikalı güç kaynaklarının gerçek hayatta nasıl davrandığını görmek istedim. Aynı sistemi (Daha sabit bir yük de olabilir.) farklı güç kaynakları ile beslerken AC hattan kullanılan güç nasıl değişiyor görmek istedim. Bu tarz bir video pek çekilmemiş gördüğüm kadarıyla, tekil olan birkaç videoya araştırınca denk geldim ama hala tam anlattığımı bulamadım.

@Recep Baltaş, elinize farklı güç kaynakları geçerse güzel bir video konusu olabilir, bu tarz bir şeyin yeri burası mı emin değilim ama hem iletmek hem de oturup konuyu tartışalım istedim. Bir insan neden 80 Plus Bronze yerine Gold, Titanium vs. tercih etsin mantığında. Gerçekçi bir test ve sayısal hesaplarla gösterimi çok güzel olur gibi hissediyorum.

Herkese selam,

Hepimizin bildiği üzere 80 Plus sertifikaları yıllardır hayatımızda olan bir şey. Birdenbire aklımda güç tüketimi ile ilgili sorular dolaşırken farklı 80 Plus sertifikalı güç kaynaklarının gerçek hayatta nasıl davrandığını görmek istedim. Aynı sistemi (daha sabit bir yük de olabilir.) Farklı güç kaynakları ile beslerken AC hattan kullanılan güç nasıl değişiyor görmek istedim. Bu tarz bir video pek çekilmemiş gördüğüm kadarıyla, tekil olan birkaç videoya araştırınca denk geldim ama hala tam anlattığımı bulamadım.

@Recep Baltaş, elinize farklı güç kaynakları geçerse güzel bir video konusu olabilir, bu tarz bir şeyin yeri burası mı emin değilim ama hem iletmek hem de oturup konuyu tartışalım istedim. Bir insan neden 80 Plus Bronze yerine Gold, Titanium vs. tercih etsin mantığında. Gerçekçi bir test ve sayısal hesaplarla gösterimi çok güzel olur gibi hissediyorum.

Çok basit bir hesaplama yöntemi var zaten. Örneğin bronz sertifikalı 650W güç kaynağını hesaplamak istiyorsun diyelim. Verimi 0.85 alacaksın. 650'yi 0.85'e böldüğünde 764W yapıyor. Yani güç kaynağı prizden 764W çekiyor. Verim değeri sertifikaya göre değişiyor.

650W ÷ 0.85 = 764W
Ayrıca verim kullanım yüzdesine bağlı olarak değişiyor. Her zaman bronz(%85) olmuyor.

1755552870937.webp

PSU: Delta GPS1000DB.

Burada gördüğün gibi %50 kullanımda verimlilik biraz daha fazla.

Verim = 0.90

Watt = 1000W.

1000 ÷ 0.90 = 1111W

Sonuç olarak verim ne kadar artarsa duvardan çekilen miktar o kadar azalır.

Son düzenleme:
Böyle bir test için 5000 USD'lik bir makine gerek. Şu anda buna bütçemiz yok ama ileride olabilir.

Cihaz hassasiyeti tartışılır tabi ama özel olarak iyi kötü bir Wattmetre'nin yetmesi lazım. Baktığınız özel bir ekipman var mı? Ben de incelemek isterim.

Çok basit bir hesaplama yöntemi var zaten. Örneğin bronz sertifikalı 650W güç kaynağını hesaplamak istiyorsun diyelim. Verimi 0.85 alacaksın. 650'yi 0.85'e böldüğünde 764W yapıyor. Yani güç kaynağı prizden 764W çekiyor. Verim değeri sertifikaya göre değişiyor.

650W ÷ 0.85 = 764W

Ayrıca verim olayı kullanıma görede değişiyor. Her zaman bronz olmuyor yani.

Eki Görüntüle 175186

Burada gördüğün gibi %50 kullanımda verimlilik biraz daha fazla.

Verim = 0.90

Teorik olarak hesap dediğiniz şekilde tabi, orada sıkıntı yok. Elde farklı güç kaynaklarının bulunduğu bir durumda bu farkı gerçek testler ile de görmek zor olmayabileceği için bir video konusu önerisi yaptım o kadar.

Sanırım @il1rian gerekli bütçeyi sağlayacak.

Baktığınız özel bir ekipman var mı? Ben de incelemek isterim.
Evet. Geçen sene Eylül'de şöyle bir liste yapmıştık:

Sunmoon SM-8800 düşünüyoruz.

@Recep Baltaş Bey, Acaba elinize geçen güç kaynaklarını incelemeyi düşünüyor musunuz? Böyle bir cihaz alırsanız, özellikle piyasada incelenmemiş ve bilinmeyen modellerin değerlendirilmesi oldukça faydalı olabilir.

Evet. Geçen sene Eylül'de şöyle bir liste yapmıştık:

Sunmoon SM-8800 düşünüyoruz.

Güzel cihazmış, elinize geçen her PSU için çok güzel bir test veritabanı oluşturulabilir.

5000 USD güzel fiyat, yerlileştirmek isteyen girişimci arkadaşlar varsa güzel fikir alıcı pazarı iyiyse. Yapımı da aşırı zor olmamalı aslında :p

Ama bağımsız PSU testleri haricinde, birbirinden farklı sertifikaların karşılaştırmasını vs. görmek için aynı sistemi 220 Wattmetre üzerinden farklı PSU'lar ile beslenip incelenebilir. Ne kadar üretmeye değer bir içerik olduğu konusunu size bırakıyorum.

Çoğu makine peak verimlilik noktasından baz alıyor zaten. Diyelim ki bir gold sertifikalı makine yüzde 40 yükteyken en verimli noktasında oluyor diğer gold sertifikalı makine de yüzde 70 yükteyken tam verimliliğinde olabiliyor. Benze uzun ve güzel bir video çekilebilir bununla ilgili, çoğu şeyi de açıklamış olur.