ATX 3.0 ve 3.1 farkları için buradaki yazıya göz atabilirsiniz.

Ek:

Bu ROG Aura Gold'ların incelemesini Aris yapmıştı çok detaylı biçimde ve genel olarak ROG Aura 1000G, alınabilecek en iyi 1000W modeller içinde ilk üçe giriyordu. Sonrasında Aris Gold olanların incelemelerini kaldırmış, neden olduğuna dair bir fikrim yok. Onun yerine Platin modellerin incelemesini yapmış ve onları yayınlamış detaylı olarak. Fiyatını hak ettiği müddetçe de epey önermiştim. Aynısı 1200G için geçerli değil, o düz ATX 3.0 C1200 Gold'un epey gerisinde kalıyordu. Şimdi ATX 3.1 için kıyas yaptığımızda da yine durum aynı.

Eki Görüntüle 171945

Kafaları hiç karıştırmamak için direkt overall performans sekmesine bakabilirsiniz. Mükemmel bir PSU C1200 3.1 gerçekten. Bunun ROG olanının 1000W olan versiyonu mükemmel işte 1200 olanı değil ki onu da bol bol önermişimdir. %5 fark bu segmente çok büyük. Ben de dataya göre öneri yaparım, başka bir kriterim yok. Sonradan satılabilirlik kısımları ile ilgilenmiyorum. Amacım kullanıcı cüzdanındaki para ile alabileceği en kaliteli ve performanslı ürünü alsın.
Hocam uzun ve açıklayıcı mesajınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Sizin bu konudaki tecrübenizden ötürü zaten aklımda netleşmişti NZXT psu.

Fakat şuan farklı bir durum var. Sizin fikrinizi de önemsediğim için sormak istiyorum. Üst mesajda bir arkadaş MSI x870 tomahawk anakart modelinin binbir türlü sorunu olduğunu dile getirdi. Epey soğudum yani bu anakarttan. Şuan 2 seçenek var önümde , gigabyte veya Asus alacam. Bir üst mesajda 3 tane anakart linki attım. O 3 modelden birini kesin alacam. Rica etsem o linklere bakıp birini tavsiye eder misiniz?

Biosları ve donanımı bayağı sorunsuz. Almayı düşündüğün X870 modeli gibi bios flshback ve clera cmos için iki ayrı tuş da mevcut. AMD biosları sıkıntı çıkarırsa sistemi açmadan bios sıfırlayabilir veya flashtan bios yüklersin. AMD sistemlerde lazım olabiliyor. X870'in tek artısı daha fazla PCI Express 5 depolama hattı vs. diye biliyorum. Dersen ki aynı anda ekran kartı, yüksek bant genişlikli capture card veya harici PCI ses kartı, 3 tane NVME SSD ile yoğun işlem, render vs. ve kayıt alacağım o zaman ihtiyaç duyarsın. X870 Tomahawk ve sonrasında Asus Rog Strix B850 F Gaming seçme sebebim arkada da USB 3 portlarının çokluğu ve clear cmos ile bios flashback özelliklerinin olması.
O halde o linkini atmış olduğum 3 anakarttan Asus rog b850 E modelini öneriyorsunuz doğru mudur hocam ? Sanırım bios sıfırlama gigabyte x870 de yok dediğiniz gibi Asus b850de var.

Hocam uzun ve açıklayıcı mesajınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Sizin bu konudaki tecrübenizden ötürü zaten aklımda netleşmişti NZXT psu.

Fakat şuan farklı bir durum var. Sizin fikrinizi de önemsediğim için sormak istiyorum. Üst mesajda bir arkadaş MSI x870 tomahawk anakart modelinin binbir türlü sorunu olduğunu dile getirdi. Epey soğudum yani bu anakarttan. Şuan 2 seçenek var önümde , gigabyte veya Asus alacam. Bir üst mesajda 3 tane anakart linki attım. O 3 modelden birini kesin alacam. Rica etsem o linklere bakıp birini tavsiye eder misiniz?

O halde o linkini atmış olduğum 3 anakarttan Asus rog b850 E modelini öneriyorsunuz doğru mudur hocam ? Sanırım bios sıfırlama gigabyte x870 de yok dediğiniz gibi Asus b850de var.
Asus öneririm. En son nesil Ryzen işlemci platformunda güzel dokunuşları var. İşlemcimi de X870 Tomahawk'a göre daha serin ve stabil çalıştırıyor. Bu arada bendeki F Gaming modeli, fiyat olarak da bir tık daha uygun.

Bir üst mesajda 3 tane anakart linki attım.

Elite olanı boş verin direkt. Pro olan model ve ROG olana bakalım. Birisi B850, diğeri X870 ama direkt çipset farklılıkları var.
Anakartlarda önem verdiğiniz şeylere göre de değişir, benim için VRM Setup'ı ve dereceleri önemli. Onun dışında hemen hemen hepsi en güncel modellerine yüklü miktarda port ve SSD yuvası koyuyorlar zaten. B850'de 16+2+2 90a bir VRM Setup'ı mevcut, Aorus Pro'da ise 16+2+2 80a bir setup var. İkisi de günün sonunda sizin için çok çok yeterli. Uzun vadede soğutma kısmı daha önemli.

1754849819129.webp

ROG burada ortalama 62 derecelik bir VRM sıcaklığı sunmuş.

1754850162806.webp

Aorus ise 54 derece, elbette testi yapanlar farklı yerler o yüzden oda sıcaklıkları bile incelemelerde değişkenlik gösterebilir. Fikir vermesi için ilk testin yapıldığı yerde X870 Elite'in VRM Temp'i 65 derece (en altın bir altında, ekran görüntüsüne sığmamış), ilk yerde ise 54 derece olarak görünüyor. Yani iki yerdeki veride de ROG olanın VRM'ler daha sıcak. Bu fark çok büyük değil ama fark farktır. Kullanılan MOSFET'ler falan iki modelde de epey kaliteli bu arada.
BIOS hususunda ne derecede fark var bir bilgim yok, muhtemelen ikisi de ortalamanın üzerinde bir deneyim sunuyordur. İki anakart da epey başarılı segmentine göre ama B850 Chipset'e gidip 18.000 TL para verir miydim? Kesinlikle hayır.
Evet sonuç olarak çok yüksek ihtimalle Aorus Pro alırdım ama ROG alasınız varsa da alın geçin yani çok önemli değil zaten bütçe sorununuz yok. Hangisini alırsanız alın üzmez.

Sanırım BIOS sıfırlama Gigabyte X870 de yok dediğiniz gibi ASUS B850'de var.

Flashback diyorsanız var Aorus Pro'da.

1754850802274.webp

Elite olanı boş verin direkt. Pro olan model ve ROG olana bakalım. Birisi B850, diğeri X870 ama direkt çipset farklılıkları var.

Anakartlarda önem verdiğiniz şeylere göre de değişir, benim için VRM Setup'ı ve dereceleri önemli. Onun dışında hemen hemen hepsi en güncel modellerine yüklü miktarda port ve SSD yuvası koyuyorlar zaten. B850'de 16+2+2 90A bir VRM Setup'ı mevcut, Aorus Pro'da ise 16+2+2 80A bir setup var. İkisi de günün sonunda sizin için çok çok yeterli. Uzun vadede soğutma kısmı daha önemli.

Eki Görüntüle 171953

ROG burada ortalama 62 derecelik bir VRM sıcaklığı sunmuş.

Eki Görüntüle 171957

Aorus ise 54 derece, elbette testi yapanlar farklı yerler o yüzden oda sıcaklıkları bile incelemelerde değişkenlik gösterebilir. Fikir vermesi için ilk testin yapıldığı yerde X870 Elite'in VRM Temp'i 65 derece (en altın bir altında, ekran görüntüsüne sığmamış), ilk yerde ise 54 derece olarak görünüyor. Yani iki yerdeki veride de ROG olanın VRM'ler daha sıcak. Bu fark çok büyük değil ama fark farktır. Kullanılan MOSFET'ler falan iki modelde de epey kaliteli bu arada.

BIOS hususunda ne derecede fark var bir bilgim yok, muhtemelen ikisi de ortalamanın üzerinde bir deneyim sunuyordur. İki anakart da epey başarılı segmentine göre ama B850 Chipset'e gidip 18000 TL para verir miydim? Kesinlikle hayır.

Evet sonuç olarak çok yüksek ihtimalle Aorus Pro alırdım ama ROG alasınız varsa da alın geçin yani çok önemli değil zaten bütçe sorununuz yok. Hangisini alırsanız alın üzmez.

Vallahi ne desem şu an bilemedim gerçekten. Verilerle konuşan insanlara bayılıyorum. B850 VRM sıcaklıklarını bulamamıştım internette. Açıkçası öncelikle ben de Elite modelini eledim. Almışken VRM'leri iyi bir şey olsun yani.

Aorus Pro ile ROG B850'nin ikisini de artıları ve eksileri ile masaya yatırdım. Şöyle bir durum var, ROG olan dediğiniz gibi 90 amper öteki 80 amper. ROG olanda extradan BIOS sıfırlama tuşu var. Ötekinde yok. ROG olan marka olarak bana daha güven veriyor, öteki pek vermiyor. Çünkü Gigabyte 3080 Ti ekran kartımın mosfetleri yanmıştı daha geçen sene. Sonra servisten geldi bu sefer de az güç çektiğini fark ettim yine servise gitti. Gigabyte benim 2 ayımı çaldı kısacası.

Bu saydıklarım ROG olanın artısıydı.

Gigabyte olanın artısı ise sizin de dediğiniz üzere X870 çipset var. VRM sıcaklığı daha iyi duruyor sizin attığınız testlere göre. Bu iki durum dışında bir artısı yok yani.

Sonuç olarak ASUS olan kesinlikle alınmaz deseydiniz, sizi dinleyip Gigabyte olanı alıp geçecektim. Lakin ikisi de Üzmez diyorsanız o halde ROG olanla devam edeyim.

Flashback diyorsanız var Aorus Pro'da.
Flashback değil hocam Clear cmos.

Vallahi ne desem şu an bilemedim gerçekten. Verilerle konuşan insanlara bayılıyorum. B850 VRM sıcaklıklarını bulamamıştım internette. Açıkçası öncelikle ben de Elite modelini eledim. Almışken VRM'leri iyi bir şey olsun yani.

Aorus Pro ile ROG B850'nin ikisini de artıları ve eksileri ile masaya yatırdım. Şöyle bir durum var, ROG olan dediğiniz gibi 90 amper öteki 80 amper. ROG olanda extradan BIOS sıfırlama tuşu var. Ötekinde yok. ROG olan marka olarak bana daha güven veriyor, öteki pek vermiyor. Çünkü Gigabyte 3080 Ti ekran kartımın mosfetleri yanmıştı daha geçen sene. Sonra servisten geldi bu sefer de az güç çektiğini fark ettim yine servise gitti. Gigabyte benim 2 ayımı çaldı kısacası.

Bu saydıklarım ROG olanın artısıydı.

Gigabyte olanın artısı ise sizin de dediğiniz üzere X870 çipset var. VRM sıcaklığı daha iyi duruyor sizin attığınız testlere göre. Bu iki durum dışında bir artısı yok yani.

Sonuç olarak ASUS olan kesinlikle alınmaz deseydiniz, sizi dinleyip Gigabyte olanı alıp geçecektim. Lakin ikisi de Üzmez diyorsanız o halde ROG olanla devam edeyim.

Üzmez üzmez, kaliteli iki model de. İçinizden geleni alın.

Ha o tuş. 10 saniye içinde iki pin temas ettirmek bana pek koymuyor ya. Tuşum olmasa da olur.

Üzmez üzmez, kaliteli iki model de. İçinizden geleni alın.

Ha o tuş. 10 saniye içinde iki pin temas ettirmek bana pek koymuyor ya. Tuşum olmasa da olur.
Çok teşekkür ederim Asus rog kesinleşti.

@VENGEANCE ANGEL

Hocam konu detayına ve konuya gelen mesajlara bakmanıza hiç gerek yok. Buradaki hocalarımla da konuşup bazı şeyleri değiştik. Sistemin son halini atıyorum. Direkt bu fotolara baksanız yeterli.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    220,5 KB · Görüntüleme: 36
  • 3.webp
    3.webp
    46,6 KB · Görüntüleme: 38
  • 2.webp
    2.webp
    71,2 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim Asus rog kesinleşti.

@VENGEANCE ANGEL

Hocam konu detayına ve konuya gelen mesajlara bakmanıza hiç gerek yok. Buradaki hocalarımla da konuşup bazı şeyleri değiştik. Sistemin son halini atıyorum. Direkt bu fotolara baksanız yeterli.
Ekran kartını göremedim ama o ne olacak?

Mis gibi sistem ama ben olsam 2*16 değil, 2*32 seçerdim.

MSI'dan seni kim vazgeçirdiyse, teşekkür borçlusun. :)

Ekran kartını göremedim ama o ne olacak?

Mis gibi sistem ama ben olsam 2*16 değil, 2*32 seçerdim.
Ekran kartı ve ssd mevcut bende kusura bakmayın belirtmeyi unuttum.

Ekran kartı Asus tuf 4070 Ti kullanıyorum. 5080 Süper çıkınca değişecek veya 6000 serisi çıkınca 6090 veya 6080 dan birisi ile değişecek. Kısacası duruma göre bakacam. Şuan 4070 ti kullanmaya devam edecem yani

Ssd olarak elimde Samsung 980 PRO 1 TB var.

Parçaları beğenmenize sevindim. Tam da aklımdaki soru işaretine değindiniz. Ben de aslında 32 ram alasım gelmiyor. Çünkü şuan zaten 32 ram kullanıyorum. Tekrardan 32 alacağıma 64 almak mantıklı gibi. Lakin konu açtığım zaman kimse 64 önermiyor. Gereksiz diyorlar. Ben render edit işleriyle falan uğraşmıyorum. Dümdüz oyuncuyum. 32 GB RAM sizce 5 sene falan daha götürmez mi ? Eğer götürmeyecekse bu ram'in 64 olanını alıp geçeyim.

Fakat şunu da belirtmem lazım. Seçmiş olduğum Asus rog b850 anakartın QVL listesinde bu ram'in 32 GB olanı var , lakin 64 olanı yok maalesef. Bu anakartın x870E-E olan modelinde 64 GB RAM listede var.

Bir önceki konuyu hatırlarsanız eğer QVL listesi önemli dediniz. Eğer 64 ram alacaksam anakartı da x870E-E yapmam gerekiyor. İki anakart arasında da 5 bin lira fiyat farkı var.

Uzun oldu biliyorum kusura bakmayın hocam :)

MSI'dan seni kim vazgeçirdiyse, teşekkür borçlusun. :)
Sanırım siz de bir şeyler biliyorsunuz bu konuda hocam :D üstteki bir hocam MSI anakart aşırı sorunlu dedi baya uzun uzun anlattı. Benim de işime geldi. Çünkü Asus anakart almayı çok istiyordum. Böyle iyi oldu fakat şuan ram konusunda sorun yaşıyorum.