laucsbscrytesxd

Çalışkan
Selamlar arkadaşlar,

Bir süredir içinde bulunduğum karamsar ruh halinden ve ekonomik sıkıntılardan dolayı biraz dertleşmek, bir yandan da yol haritamı netleştirmek için bu konuyu açıyorum. Şu an yaklaşık 92 bin TL civarında bir kredi borcum var. İşsizlik ve biriken faizler derken kendimi resmen bir çıkmazın içinde, "genç bir ihtiyar" gibi hissetmeye başlamıştım.

Ancak bir yerden başlamam gerektiğinin farkındayım. Önümde bir taşınma süreci var ve bu süreçle birlikte kendimi zorlayarak aylık 35.000-40.000 TL gibi bir ödeme yapmayı planlıyorum.

Sizlere danışmak istediğim birkaç nokta var:

1. Aylık 35-40 bin TL ödeme ile bu borç (güncel faizleri de hesaba katarsak) tam olarak ne kadar sürede tertemiz olur?
  2. Taşınma ve yeni bir düzen kurma aşamasında, bu borcu en hızlı şekilde eritmek için nasıl bir strateji izlemeliyim?
  3. Bankayla yapılandırma yoluna gitmek mi mantıklı, yoksa doğrudan ara ödemelerle ana parayı düşürmek mi?
Şu an elimden bir şey gelmiyor gibi hissetsem de bu yükten kurtulup hayatıma odaklanmak istiyorum. Benzer süreçlerden geçenlerin tecrübelerine ve tavsiyelerine ihtiyacım var.

Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Selamlar arkadaşlar,

Bir süredir içinde bulunduğum karamsar ruh halinden ve ekonomik sıkıntılardan dolayı biraz dertleşmek, bir yandan da yol haritamı netleştirmek için bu konuyu açıyorum. Şu an yaklaşık 92 bin TL civarında bir kredi borcum var. İşsizlik ve biriken faizler derken kendimi resmen bir çıkmazın içinde, "genç bir ihtiyar" gibi hissetmeye başlamıştım.

Ancak bir yerden başlamam gerektiğinin farkındayım. Önümde bir taşınma süreci var ve bu süreçle birlikte kendimi zorlayarak aylık 35.000-40.000 TL gibi bir ödeme yapmayı planlıyorum.

1. Aylık 35-40 bin TL ödeme ile bu borç (güncel faizleri de hesaba katarsak) tam olarak ne kadar sürede tertemiz olur?
  2. Taşınma ve yeni bir düzen kurma aşamasında, bu borcu en hızlı şekilde eritmek için nasıl bir strateji izlemeliyim?
  3. Bankayla yapılandırma yoluna gitmek mi mantıklı, yoksa doğrudan ara ödemelerle ana parayı düşürmek mi?
Şu an elimden bir şey gelmiyor gibi hissetsem de bu yükten kurtulup hayatıma odaklanmak istiyorum. Benzer süreçlerden geçenlerin tecrübelerine ve tavsiyelerine ihtiyacım var.

İhtiyar delikanlı falan değilsin kanka, planı yapmışsın, ayaklarının üzerinde durduğunu zaten göstermişsin. Bazı şeyler belliki yolunda gitmemiş olabilir, normaldir. "Önümde bir taşınma süreci var ve bu süreçle birlikte kendimi zorlayarak aylık 35.000-40.000 TL gibi bir ödeme yapmayı planlıyorum." Bu cümle ile sen çözümü kendin üretmişsin zaten. Vasıf durumunu bilmiyorum ama işe girip ödeme yapmaya başladığında zaten ulan ne kafaya takıp kendimi harap etmişim dersin. Vadeni uzatmak için dostun, aile, akraba vs. borç isteyebilirsin. Burada banka borcunu, çevreden alabileceğin borçla kapatıp banka rezilliğinden kurtulman ve psikolojik sağlığın için vade uzatmaya odaklansan iyi olur. Borç almak zor, kimse vermeyebilir. Bu, çevreni tanıman için de fırsattır. 90 bin para mı kanka, dert etme, iyi kötü bir işle bile 6 ayda sıfırlarsın.

Son düzenleme:
Kısa süreli bir iş ile borçlarının dışında giderlerini de düşünürsek 4-5 ay gibi bir sürede temize çıkarsın bence. Mesleğin nedir ne iş yapabilirsin bilmiyorum ama hiçbir mesleğin olmasa bile marketlerde kafelerde falan bir süre dişini sıkıp bu sorunu halledebilirsin. Tabii ki göreceli ama 90.000 çok büyük bir borç değil, aşırı stres yapıp psikolojine zarar verme.

Selamlar arkadaşlar,

Aylık 35-40 ödeme yapacaksan herkesin yapabileceği kaba hesapla zaten 3 ayda borç kapatıyorsun. Hocam en kötü ihtimalle borcun tek bir bankaya ise ödeyemezsende yapılandırırsın ama son çaren olsun. Sakın borcu borçla kapatma. Türkiye’de bir sürü borcu olan insan var ve bu artık çok normal, kendini üzüp germenin sana kazandıracağı bir şey yok ancak bir an önce bitirme isteğin de bence çok iyi. Borçla dolaşmak borca alışmak kolay değil. Ben borç sevmediğim için her şeyi peşin ödemeye çalışıyorum çünkü yarın ne olacağı belirsiz.

Çok bir borcun yok aslında. Mesleğini bilmiyoruz. Taşındığın ev senin mi bilmiyoruz. Senin hesabına göre 3 ayda borç bitiyor. Eğer bu kredi ise aylık ödeme planı bellidir ama kartında bir borç var ise her ay üzerinde %4 koyar bankaya bağlı olarak. Yani borcun 92'den sen ödeyene kadar 95-96 bandına çıkar. Yine de planlamalarına göre tamamını kapatmış oluyorsun. Umarım kendini aç bırakıp zorda bırakmazsın. Eğer borcunu gözünde büyütüyorsan bankaya yapılandırabilirsin. Ödediğin tutar teke düşer. Hiçbir şey yapamazsan faizsiz kredileri çekip borcun faizinin katlanmasını beklemeden bankaya belli tutarlar ödeyip kendini 35-40 bin gibi tutarlarla zorlamazsın. Yani çözüm çok bakıldığında. İçinin daralacağı bir durum yok. İşe girer girmez araba aldım. 200k borcum vardı nasıl biter bu borç diyordum. 10-15 aylık ödemeyle geçen fark ettim ki bitmiş. Zaten ülkemizde TL enflasyon karşısında değer kaybederken maaşın artıyor. Bu içini daraltacağın bir durum değil. Yolunu çizmişsin ayaklarının üzerinde duruyorsun. Bir sonrakinde harcamalarına çok dikkat et. Pahalı diye bir şeyleri sakın 12-36 ay gibi taksitlerle alma tek seferde ödeyebileceğin tarzda al. Bir ürün pahalıysa sıfır faizli kredi bak, asla yüksek tutarları kartına tek çekim yapma.

90.000 TL borcum olsa rakı balığa götürürüm milleti.
Kaldı ki ödeme yapabileceğiniz tutar 35.000 civarlarında. Uzun süreler boyunca borç ödeyen ve hala ödemekte olan biri olarak söylüyorum, ödenir-halledilir. Borçsuz bir şey olmuyor. Bugün borç kapatsam yarın tekrar açarım çünkü neleri neleri ödedim bunları mı ödeyemeceğim kafasındayım. 90.000 tl de ödenir hocam, sadece başlayın yeter. 1>0