Dostum beni yanlış anlama, seni eleştirmek veya söylediğin şeyleri kötülemek gibi bir derdim yok. Sadece seninle bakış açılarımız çok farklı, nasıl mı? Sen 5070 Ti'nin 5070'ten iyi olduğunu söylüyorsun ama olay sırf bunlardan ibaret değil. Sen belki kullanıcının birkaç yıl bilgisayarı kullanacağını düşünüyorsundur ama ben bir kişinin bilgisayarı 10 yıl kullanabileceğini düşünüyorumdur( misal veriyorum kişiden kişiye bir ürünün kullanım süresi ve kullanım şekli farklılık gösterebiliyor). VRAM konusunda eyvallah 12 olması 8 olmasından iyidir ama 140 watt yerine 120watt alma durumundaysan seni çok da zora sokacak bir durum değildir çünkü genelde 115+25watt şeklinde satılıyor ve 120 watt ekran kartı da çok sorun yaratmaz. Ama sizin burada anlamadığınız şey şu; üzerinde logo olan her marka aslında marka olmuyor çoğunun sahibi mühendis oluyor ya da parayla şirkete mühendis kaşesi çekip Çin'de ürettiği malı Türkiye'de sanki kendisi üretmiş gibi piyasaya sürüyor. Sen bir elektronik ürün üretiyorsan en başta bünyende donanım tasarımı, gömülü yazılım, entegrasyon, yazılım ve makine mühendislerini barındırmalısın. Türkiye'de olup da Çin'deki fabrikaya ürünü ürettirenler gidip de anakartı kendisi tasarlamıyor donanım özelliklerini ve kasa yapısını belirtip üretim yaptırıyor. Burada donanım alırken dikkat etmeniz gereken şey sadece ürünün reklamını yapan içerik üreticileri veya ürünün fiyatı değil( burada kimseye atıfta bulunulmuyor ülke genelinde sponsorluk ile cihaz tanıtımı yapan çok şahıs olduğu için değinmek istedim), donanımı üreten firma ve donanımda kullanılan komponentin ne derecede iyi olduğudur. Bunun sebebi her ne kadar üretilen elektronik kartlar birbirine benzese de ömürleri üreticiden üreticiye farklılık gösterebilir çünkü biliyorsunuzdur çok iyi mikroçipleri üreten üreticiler belli, bir de normal üreticiler belli. Fasonları saymıyorum bile onlar başlı başına bela aldığın an elinde kalıyor. Ben bilgisayar alırken veya herhangi bir ürünü alırken aldığım markanın güvenli liman olup olmadığına bakarım. Güvenli liman bilgisayar sektöründe markanın mühendislik ekibinin ne kadar iyi olduğu ile ilgilidir ve ASUS bu konuda en iyilerden biridir açık ve net. Adamlar çoğu parçayı kendisi üretmesine rağmen güç kaynağını bile alanında uzman bir firmaya ürettiriyor yani; ne nerede iyiyse onu kullanıyor. Ben şahsen Çin'deki fabrikada ürettirilen bir bilgisayarda kronik sorun çıktığı zaman malı ürettirip de kendisininmiş gibi satanların( kendisininmiş gibi derken yerli üretim diyenlerden bahsetmiyorum Türkiye'nin oyun bilgisayarı sloganından bahsediyorum), o sorunu belli bir sürede çözecek mühendislik ekibine sahip olduğunu düşünmüyorum ( elektronik ve yazılım anlamında da ülkenin geri olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak bunu söylüyorum bugün ülkede sırf sektör yetersiz olduğu için işsiz kalan yüzlerce mühendis var bizzat kendim KYK'de temizlik görevlisi olarak çalışanı bile gördüm). Ben markaya bakıyorum çünkü marka bir nebze güvenli limandır, bakınız yurt dışında yaşayan insanlar farklı ülkedeki bir şirket ile anlaşma veya ticaret yapacakları zaman; kendi markasına ve işine ne kadar değer veriyor, işine yatırım yapıyor mu, fuarlara çıkıyor mu, mühendislik ekibi ne derecede iyi, firma çalışanları ve çalışma ortamı nasıl hepsine bakıyor(bizzat içerisinde bulunduğum ortamlardan yola çıkarak söylüyorum distribütörden tut bayiye kadar farklı sektörlerde çalışma fırsatım oldu).
Premium ürün alıp da düşük donanım kullanmak ne kadar mantıklı olur sorusu sizin veya benim yapacağımız bir tercih değil bu tamamen kişisel tercihtir. Ben 2024 yılında i7-14700hx RTX 4060 16 GB RAM'li bilgisayara 40k yı saydım ama o zaman bile orta şeker sınıfına giren bir bilgisayardı ki kullanırken de kendisini hissettiriyor( ilerleyen yazılarda bu kısma değineceğim fiyasko dememin belli başlı temel sebepleri var). Aynı zamanda 2015 yılında Lenovo Z serisi bilgisayar da aldım ve halen GTA 5'i oynayabiliyorum, tabii grafik seçenekleri ve FPS değerleri tartışılır ama on yıllık tek fanlı bir bilgisayarda bunu oynayabilmek de üreticinin bir başarısı sayılmaz mı ( alınan bilgisayarın satın alınma tarihinden önceki yıllarda üretildiği bilgisini vermek isterim)?
Şunu söylemek istiyorum premium bilgisayar donanımı F/P dediğimiz bilgisayarlardan zayıf dahi olsa kendini hissettiriyor bu konuda kesin bir yargım var çünkü kendim ezelden beri F/P bilgisayar kullanıyorum hiç uçuk kalitede bir dizüstü bilgisayarı kendi şahsımca satın alıp kullanmadım ama elime alıp kullandığımda; " keşke bunu alsaydım" dedirtti. O zamanlarda da internette " o cihazın ısınma sorunu var alınmaz " deniyordu

Lafın özü sıradan ama 6 yaşından bu yana bilgisayar kullanan biri olarak söylüyorum ürün alırken sadece kalitesine ve donanımına değil tasarımına da para ödüyorsunuz( tasarımdan kastım görünüş değil iç tasarım hazırlanan donanımın sayısal hesaplamaları sıcaklık değerlerinin, kazancın vb. şeylerin belirlenmesi evresi), kalite ve donanım ne kadar iyi olursa olsun tasarım kötüyse çalışma karakteristiği de kötü olur o bilmem kaç GB RAM'li zarttiri zort bitlik donanımdan istediğin verimi alamazsın( alaya alma amacı ile değil referans değer belirtmek istemediğim için o sözcükleri kullandım).
HP konusuna gelirseek, ben şimdi ağzımı açıp gözümü yumsam acaba dava edilir miyim diye düşünmüyorum değil çünkü söylenecek çok söz var. İlk olarak cihazın bakımını kendiniz yapabiliyorsunuz sözü yanlış çünkü ben cihazımın bakımını kendim yapmak istediğim zaman arka kapağı söktükten sonra içime kurt düşüp HP desteğe yazdığımda Asya kökenli bir çalışma arkadaşı bana " cihazın donanımına müdahale etmek ürünün garanti dışı kalmasına sebebiyet verir" tarzı bir yanıt verdi, ben kendim tepki gösterip sert bir dille çıkıştığım zaman olayı yumuşattılar " cihaza zarar vermediyseniz kapağı temizlemeniz sorun olmaz ürününüz garanti dışı kalmış sayılmaz" tarzı bir yanıt verdi onu da ben kendim konuyu evirerek söylettim " cihazın kapağı tozdan doldu kapağı temizlemek amacı ile söktüm cihaz bu sebepten ötürü garanti dışı mı kalacak" lafına çevirdim de öyle sorun olmaz dediler yani bu konuda ya sizin bilgiyi edindiğiniz kaynak yanlış ya da benimle görüşen HP görevlisi çok acemi. Ek olarak bakım yapılmadan önce de bakım yapıldıktan sonra da aldığım cihazın sıcaklık değerleri düşük değildi, benim gibi ısınma sorunu yaşadığını beyan edenler oldu, ben şanslılardanım henüz yaşamadım ama yüzlerce kişinin bilgisayarı bildiğin bir anda oyuncu bilgisayarından ofis bilgisayarına döndü çünkü hall sensörü kafayı yedi ve gömülü bir parça olduğu için haftalarca belki de aylarca bunu ile ilgili bir düzeltme sağlanamadı( bunu acemiliklerine değil masraf hesaplamalarına bağlıyorum çünkü ısıya dayanıklı hall sensörleri piyasada mevcuttu sadece cihaza uygun olanını temin edip yerine takmak mesele). Omen serisinde bu sorun baş gösterdi o zaman dedik ki " o kadar para veriyoruz onu alacağımıza Victus alalım en azından başımız ağrımaz" herhalde bir sene ya geçti ya geçmedi bir de victusların aynı sorunu ortaya çıktı. Şimdi al başına belayı böyle bir durumda sen çok güvenerek o ürünü kullanır mısın ya da över misin? Bu cihazların övüldüğü yerde farklı senelerde yine benzer şekilde ortaya çıkan ürünlere güvenir misin? Monster kötü diyorlar aynı fabrikada üretim yaptıran başka markadan ürün alıyorlar öyle düşünebilirsin söylediğim şeyi. Yazıcı kısmına gelelim; elimde HP yazıcı vardı modelini hatırlamıyorum ama cihazda ne çıktı alabiliyorsun, ne kablolu bağlantı kurabiliyorsun, ne de adamakıllı kablosuz bağlantı kurabiliyorsun. Kartuş olayı var tam emperyalist işi dolum mevzusu yok kartuşun bittiyse yenisini alman lazım çünkü yazıcı sen fark etmesen de onu anlıyor içerisinde sıvı seviye ölçüm sensörleri var muhtemelen sen kartuşu taktığın zaman doluluk oranını bile görebiliyorsun. Kendim bilgisayarımda yaşadığım bir durumu daha örnek vereyim elimdeki on yıllık bilgisayarda ışık sızması var ama çok eski olduğu için normal buluyorum, ne hikmetse yeni aldığım bilgisayarda da ışık sızması var hadi o eski niye yeni bilgisayarda ışık sızması oluyor? Çünkü firma kaliteli ürün ürettirmiyor. En basitinden %45NTSC panelli bilgisayar kendi web sitelerinde %100 sRGB olarak görünüyordu.
Yani sen bana yaptığım şeyin fanboyluk olduğunu söylüyorsun ama bilgisayardan anlamayıp tek fanlı Acer alan adam ile oyuncu bilgisayarı aldığını zannedip 45watt ekran kartı olsan cyborg alan adam da bir zahmet bu saatten sonra premium sınıflarda bilgisayarlara baksın ben bu yorumu yazarken bilgisayar 80 derecelerde geziyor ekranın sağında " Lenovo Legion 5 70-75 derece sıcaklık değerleri normal mi?" konusunun başlığı var ee tabii biraz fan boyluk olsun biz de buralarda( burası için demiyorum internet ortamı adına konuşuyorum ama burada da konusunu açtığım zamanlar oldu) bilgisayar önerisi istiyorduk millet gelecekte arıza açacak bilgisayarları öneriyordu. Devam da ettiler bu arada güç elektroniği kronik arızalı LOQ'ları millete övüp durdular sonra onlar da patladı.
Ben sana böyle anlatsam say say bitmez ama piyasaya yeni yeni dizüstü bilgisayar çıkaran firmalar da tam anlamıyla garanti gözü ile tavsiye edilmez çünkü OEM üretici bile yeri geldiğinde patlak cihaz satabiliyor. Bu yüzden premium cihaz diyoruz işte. İlle de ben oyunda performans almak istiyorum diyen varsa da dizüstü değil masaüstü alacak çünkü dizüstünün ömrü de performansı da parasının hakkını verme durumu da masaüstüne göre çok daha geride. Seyahat etmeyen adamın o parayı laptopa vermesi de mantıklı bir seçenek değil benim gözümde ama bunu bu konu için söylemiyorum tabii genel olarak bahsediyorum.
Ek olarak fiyasko demem kısmına gelecek olursam yazdığınız mesaja baktım ve kendim mi yanlış hatırlıyorum diye kontrol ettim, ironi veya ima ile bir cümlenin devam ettiğini ama sadece bir kısmını belirtilmek istendiğini göstermek için kullanılan noktalama işaretleri arasında biraz farklılık var ironi veya ima içeren yazılarda cümle sonuna (!) işareti koyuyoruz ki karşı taraf yazılan şeyin ciddiyet içermediğini anlasın ama sizin yazınızda ilk kısmı biri okur okumaz gerçek anlamda olayı anlıyor devamının gelip gelmemesinin pek bir önemi kalmıyor çünkü en başta girişiniz farklı. Bu sosyal medyada da aktif olarak kullanılıyor biz dikkat ettiğimiz için sonunda o işaret olmadığı zaman ciddiye alabiliyoruz ki çoğu kişi ciddiye alır emin olun. Ben de marka adına genel olarak söyledim cevabım o yazınızaydı kendime hak görmemin sebebi de o markanın ürününü kullanıyor olmamdan kaynaklı biz şikayet ediyorsak eleştiri de yapabiliriz sizin mesajınızın altında olması rahatsız ediyorsa sileriz o problem değil, bu arada mesajınız fiyasko dediğim de oydu yani HP Omen dediğiniz yerde IP'ler koptu bende. Şunu da söyleyeyim donanımı ne olursa olsun kalite tartışılmaz tesadüf de değildir fanboyluk yaptığımdan değil. ASUS ROG ve Lenovo kısmında Legion serisinin beğenilmesi bana kadar ulaştığı için söylüyorum daha ince kasalarda daha iyi FPS veren cihazları bunlar üretebilme kapasitesine sahip üreticiler ve gerçekten de işlerinin ehli insanlar ile çalışıyorlar, he hata yapıyorlar mı yapıyorlar ama diğerlerine nazaran daha az denebilir.