Bütçe
950.000 TL
Öncelikle Mondeo dediğimiz araç oldukça ağır (1.5ton) ve 1.6 TDCI 115'lik motoru kasayı taşımakta güçlük çekiyor.
Focus(1.350kg civarı) ile aralarında aşağı yukarı 150kg ağırlık farkı mevcuttur.

Taş gibi araba her yönden. Motor olsun mekanik olsun konfor olsun rüştünü ispat etmiş bir modeldir. Binici için olumlu yönleri saymakla bitmez. Söylediklerim Mondeo için anca lele olur bir de lolosu var :)

Olumsuz yönleri ise bence altın bir araç değil. Prim yapmaz. Yaktığı kadar gitmez. Ülkemizde Passat gibi güçlü rakipleri varken ikinci üçüncü tercihe düşmektedir.

1.6 TDCI motora gelecek olursak performans olarak memnunum. Yaşlı bir 1.6 TDCI'ye sahip olmama rağmen İstanbul'da sıkışık trafikte ortalama 7litre yakıyor.

1.6 TDCI motor stage 1 yazılım ile 110HP'den 130-140HP'ye çıkabiliyor. Olumlu feedback topladıktan sonra kafama yatarsa yazılım attırabilirim. Stage 1 attırıp arkadaşımın 1.4 TSI golfü ile denemek istiyorum :)

Eğer bütçeniz netleşti ise 950binde kesinseniz ben tartışmasız golf bakardım. 6 olur 7 olur fark etmez. 1.4 TSI'ya da 1.6 TDI. Helal yakıt emmiş kusuru ve ciddi kazası olmayan golf sizi tatmin edecektir.

Mondeo'ya daha yatkınım açıkçası. Golf'te bu premiumluk ve yol tutuşu yok. Tabii Mondeo ayrı bir yakışıklı.

Yazılım attırırım bu arada. Yazılım ve manuel şanzıman ile taşır diye düşünüyorum. Yazılıma çok yatkın mı bu motorlar?

@Eagles @pesimist34 @CQBB şase, podye ve direklere bir zarar olmadığı sürece fiyatına göre 3-4 değişenli tramerde ağır hasarlı olarak geçmeyen bir araç alınabilir mi?

Son düzenleme:
Mondeo'ya daha yatkınım açıkçası. Golf'te bu premiumluk ve yol tutuşu yok. Tabii Mondeo ayrı bir yakışıklı.

Yazılım attırırım bu arada. Yazılım ve manuel şanzıman ile taşır diye düşünüyorum. Yazılıma çok yatkın mı bu motorlar?

@Eagles @pesimist34 @CQBB şase, podye ve direklere bir zarar olmadığı sürece fiyatına göre 3-4 değişenli tramerde ağır hasarlı olarak geçmeyen bir araç alınabilir mi?

Alınabilir. Kapı gibi değişen olması şahsen önemli değildir. Ama podye, şasi, direk boya bile olsa çelişki için de kalırım. Detaylı ekspertiz şarttır. Reklam gibi olmasın tarcanlar, yamanlar bu konuda iyidir.

Turbo'lu arabalara genel olarak yazılım riskli gözle bakılır. Sebebi ise; Turbo basıncını arttırır, motor için de bulunan fabrikasyon motor parçalarının ısınmasına yol açar.
Bu da: Motor ömrünü kısaltma, piston erimesi, Turbo arızası, Şanzıman/Debriyaj zorlanması.

Böyle bir yakışıklıyı düşünmez misiniz?

Bir diğer konu ise dizel almaya karar verdiyseniz bu diyeceklerimi göz önünde bulundurun. Dizel araba demek dikkat demektir, yakıtı aynı istasyondan aynı kalitede bakımı zamanında yapılması motor sağlığı için önemlidir.

Dizel arabalar kısa mesafe için uygun olmayıp ben bir arabayı çalıştırıp 5 km gideyim diyen bir yakıt türü değildir. Bunu da özellikle göz önünde bulundurun.

Dizeller de her ne olursa olsun ilk çalıştırma
Da hemen hareket etmemek araç sağlığı için önemli bir etkendir. Bir süre bekleyip arabayı zorlamadan devirli olarak kullanıp hareket etmek sağlıklı olacaktır.

Son düzenleme:
Alınabilir. Kapı gibi değişen olması şahsen önemli değildir. Ama podye, şasi, direk boya bile olsa çelişki için de kalırım. Detaylı ekspertiz şarttır. Reklam gibi olmasın tarcanlar, yamanlar bu konuda iyidir.

Turbo'lu arabalara genel olarak yazılım riskli gözle bakılır. Sebebi ise; Turbo basıncını arttırır, motor için de bulunan fabrikasyon motor parçalarının ısınmasına yol açar.
Bu da: Motor ömrünü kısaltma, piston erimesi, Turbo arızası, Şanzıman/Debriyaj zorlanması.

Böyle bir yakışıklıyı düşünmez misiniz?

Yıl olarak biraz daha eski ve motoru daha performanssız olduğu için düşünmüyorum hocam.

Yıl olarak biraz daha eski ve motoru daha performanssız olduğu için düşünmüyorum hocam.

Bir de ekleme yapmak istiyorum. Alacağınız araca karar kıldığınız da satıcıya güvenmeyin. Az çok bilginiz vardır, çalıştırması isteyin sesini dinleyin gözlemleyin. Eksper de altı pırıl pırıl ise yıkanmış bu motor derlerse uzak dur. Yağ kaçağı olan arabaları yıkayıp gizleme yapıyorlar dikkat etmek lazım.

Bu motoru aerodinamisi neredeyse en kötü olan, ağırlığı bir buçuk ton civarına ulaşan, şanzıman yolları kısaltılmış ve törpülenmiş binek araca göre ticari bir araçta 6 sene kullandım. 87 bin kilometre yol yaptım bu motorla. Ek olarak 2008 aracımda da aynı temele sahip motorla aracı 2 sene kullandım. Öyle ölü bir performans yok, çekiş iyiydi. Ama tabii kilo kaynaklı başta da söylediğim gibi ultra iyi seviyede performanslı değil Mondeo modelinde. Yakıtta 1.6 TDCI motorlarda muazzam seviyede düşük hiçbir zaman olmadı. Ama sağlam, dayanıklı, tutulan ve sevilen bir motor.

Mondeo birçok konuda Passat'tan üstün bir araç aslında, ama algı biliyorsun her şey bizim ülkemizde. O yüzden de gerisinde kaldı rakiplerinin bazı konularda. Mesela Vignale sürüm Mondeo araçlarda bulunan ekstra yalıtım ile neredeyse E segmentini zorluyor yalıtım konusunda. Keşke onu alabilsen mesela, ama Türkiye'de az sayıda var Vignale donanım.

Bu motoru aerodinamisi neredeyse en kötü olan, ağırlığı bir buçuk ton civarına ulaşan, şanzıman yolları kısaltılmış ve törpülenmiş binek araca göre ticari bir araçta 6 sene kullandım. 87 bin kilometre yol yaptım bu motorla. Ek olarak 2008 aracımda da aynı temele sahip motorla aracı 2 sene kullandım. Öyle ölü bir performans yok, çekiş iyiydi. Ama tabii kilo kaynaklı başta da söylediğim gibi ultra iyi seviyede performanslı değil Mondeo modelinde. Yakıtta 1.6 TDCI motorlarda muazzam seviyede düşük hiçbir zaman olmadı. Ama sağlam, dayanıklı, tutulan ve sevilen bir motor.

Mondeo birçok konuda Passat'tan üstün bir araç aslında, ama algı biliyorsun her şey bizim ülkemizde. O yüzden de gerisinde kaldı rakiplerinin bazı konularda. Mesela Vignale sürüm Mondeo araçlarda bulunan ekstra yalıtım ile neredeyse E segmentini zorluyor yalıtım konusunda. Keşke onu alabilsen mesela, ama Türkiye'de az sayıda var Vignale donanım.

Hocam kullandığınız sürelerde DPF sıkıntısı yaşadınız mı?