Yine o TDP değeri için normal bir sıcaklık değil bence. Tabi bu benim kendi kullandığım işlemcilerin çektiği TDP ve verdiği sıcaklık deneyimimle alakalı yorumum.
İşlemcin ne bilmiyorum ama arkadaş güç tüketimini verisi paylaşmadığı sürece kesin bir şey söyleyemeyiz. Ayrıca 9800x3D için 150W ve 90-95 derece gayet normal.

Son düzenleme:
İşlemcin be bilmiyorum ama arkadaş güç tüketimini verisi paylaşmadığı sürece kesin bir şey söyleyemeyiz. Ayrıca 9800x3D için 150W ve 90-95 derece gayet normal.
Örneğin tüm gün yükte çalışacak işlemcinin sağlığı hakkında paso 95 derecede çalışması için normal diyorsunuz. Pekala öyle diyorsanız:oops:. İyi forumlar.

Örneğin tüm gün yükte çalışacak işlemcinin sağlığı hakkında paso 95 derecede çalışması için normal diyorsunuz. Pekala öyle diyorsanız:oops:. İyi forumlar.
Kullanıcı 7/24 Cinebech testi mi yapacak? Shader cache attığını belirtiyoruz ve bu çok stress yapan bir yük o yüzden belli sıcaklıklara çıkması normal ama dediğim gibi kaç W güçte o dereceye çıkıyor o önemli. 70W güçte 95 derece oluyorsa soğutucunda problem vardır ya da montajı yanlış yapmıştır. Ama 150W güçte 95 derece oluyorsa bu gayet normal.

Ayrıca 7/24 95 derecede çalışacak sekilde tasarlandı işlemciler zaten bu da sorun olmaz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bilgi - İşlemci Throttle mekanizması farklıdır. AMD işlemciler Tjmax sıcaklığına kadar kendini hızlandıracak bir mekanizmaya sahiptir.
Kullanıcı 7/24 Cinebech testi mi yapacak? Shader cache attığını belirtiyoruz ve bu çok stress yapan bir yük o yüzden belli sıcaklıklara çıkması normal ama dediğim gibi kaç W güçte o dereceye çıkıyor o önemli. 70W güçte 95 derece oluyorsa soğutucunda problem vardır ya da montajı yanlış yapmıştır. Ama 150W güçte 95 derece oluyorsa bu gayet normal.

Ayrıca 7/24 95 derecede çalışacak sekilde tasarlandı işlemciler zaten bu da sorun olmaz.
7/24 test yapmayacaksa ve 7/24 test dışında 95 dereceyi görmüyorsa neden 95 derece çalışmasını normal görüyorsun? TDP fark etmeksizin 95+ derece işlemci sağlığı için iyi bir havadis değil. 95 derece GÖREBİLSİN diye tasarlanıyor, hep öyle süregelsin diye değil.

Eğer işlemciler 95 derecede 7/24 çalışacak şekilde tasarlansaydı, üreticiler termal koruma ve throttle mekanizmalarına ihtiyaç duymazdı. Ek olarak Sürekli 95 derecede çalışan bir işlemcide yarı iletken yollar zamanla aşınır ve iletkenlik kaybı yaşanır. Bu, işlemcinin ömrünü kısaltır.

Ayrıca Termal Kapanma (Thermal Throttling) dediğimiz olay, yani İşlemci belirli bir sıcaklığa ulaştığında performansı düşürerek kendini korumaya alması durumu yaşanır. 95 derece, sürekli çalışma için güvenli bir sıcaklık değildir çünkü çoğu işlemci bu noktaya gelmeden önce kendini yavaşlatmaya başlar.

Cinebench muhabbeti:

Shader Cache işlemi, işlemcinin L3 önbelleğini ve bellek kontrolcüsünü yoğun olarak kullansa da CPU açısından Cinebench veya Prime95 kadar ağır bir yük oluşturmaz. Burada atlanmaması gereken nokta şu dostum; Shader Compilation sürecinde genellikle tek çekirdek performansı ön plandadır, ancak Cinebench çok çekirdekli yük bindirir. Üstüne üstlük Shader Cache işlemi sırasında FPU birimleri tam kapasite kullanılmaz, ancak Cinebench gibi testlerde FPU birimleri ve tüm çekirdekler yük altında kalır.

7/24 test yapmayacaksa ve 7/24 test dışında 95 dereceyi görmüyorsa neden 95 derece çalışmasını normal görüyorsun? TDP fark etmeksizin 95+ derece işlemci sağlığı için iyi bir havadis değil. 95 derece GÖREBİLSİN diye tasarlanıyor, hep öyle süregelsin diye değil.

Eğer işlemciler 95 derecede 7/24 çalışacak şekilde tasarlansaydı, üreticiler termal koruma ve throttle mekanizmalarına ihtiyaç duymazdı. Ek olarak Sürekli 95 derecede çalışan bir işlemcide yarı iletken yollar zamanla aşınır ve iletkenlik kaybı yaşanır. Bu, işlemcinin ömrünü kısaltır.

Ayrıca Termal Kapanma (Thermal Throttling) dediğimiz olay, yani İşlemci belirli bir sıcaklığa ulaştığında performansı düşürerek kendini korumaya alması durumu yaşanır. 95 derece, sürekli çalışma için güvenli bir sıcaklık değildir çünkü çoğu işlemci bu noktaya gelmeden önce kendini yavaşlatmaya başlar.

Cinebench muhabbeti:

Shader Cache işlemi, işlemcinin L3 önbelleğini ve bellek kontrolcüsünü yoğun olarak kullansa da CPU açısından Cinebench veya Prime95 kadar ağır bir yük oluşturmaz. Burada atlanmaması gereken nokta şu dostum; Shader Compilation sürecinde genellikle tek çekirdek performansı ön plandadır, ancak Cinebench çok çekirdekli yük bindirir. Üstüne üstlük Shader Cache işlemi sırasında FPU birimleri tam kapasite kullanılmaz, ancak Cinebench gibi testlerde FPU birimleri ve tüm çekirdekler yük altında kalır.

Son olarak evet daha bilgiliyim, başvurmaya ihtiyacım yok. Bu konumlarda çalışan ortalama mühendisin yıllık maaşını 100k$ civarında hesaplarsak yüksek ihtimalle onların 2-3 tanesi kadar para kazanıyorum. Sen benden bilgili gibisin, bana önerdiğine göre sen başvurabilirsin. Yine de tavsiyen için teşekkürler :matrix:

1. olarak Shader-Cache multi-task işlemidir ve bütün çekirdekler utilize olur. Shader Cache işlemi L3 önbelleğini ve bellek kontrolcüsünü yoğun olarak kullanmaz bu 1.'si 2. olarak ise Shader-cache AVX komut setini kullanır bu da direkt işlemci gücü demektir L3$ veya IMC değil.

Termal throttling mevzusuna gelirsek işlemcinin kendini kapatma sıcaklığı 115 derece zaten 95C zaten ön tarafa konulmuş bir önlem, 95 derecede transistörler veya fiziksel yapılar zarar görmez. Bu durum mimariden mimariye değişir. SoI yarı-iletken tipinde bu sıcaklık genelde 80 derece iken FinFet yapısında 95-105 derece arasında thermal-throttling başlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sürekli 95 derecede çalışan bir işlemcide yarı iletken yollar zamanla aşınır ve iletkenlik kaybı yaşanır.
Hiç bir şey olmaz. Sunucularda 7/24 ve yüksek sıcaklıkta çalışan işlemciler direkt çöp olmalı. Sizin dediğine göre öyle oluyor. Bizler bu işlemcilerin modlu halleriyle satın alıp bir 10 yıl daha kullanabiliyoruz. Yarı iletkenler ekmek değildir. Ne fiziksel ne de kimyasal olarak böyle bir şey yaşanması söz konusu olamaz. Bu dediğiniz ancak periyodik tablonun metal diye adlandırdığımız kısmı için geçerlidir veya İntel gibi üretim kısmında hata yaparsanız geçerlidir.

Sunucu veya normal işlemci olması fark etmiyor. Devre tasarımlarında kullanılan yarı iletkenler aynı. Ona da bahaneniz olmasın.