Daha dün kurdum 9800X3D ile sistem. 360mm Lian Li galahad var, 82'yi geçmiyor işlemci. Hangi 360 olduğu da önemli.

Soğutucunun bir önemi yok. Var ama önemli olan hangi soğutucu kaç watta kaç derece olduğu. HWiNFO verisi paylaşabilir misiniz all Core yüke sokup?

Rica etsem sizde aynı şekilde yükteyken HWiNFO verisi paylaşabilir misiniz? Kaç watta kaç derece oluyor Max o önemli.

Soğutucunun bir önemi yok. Var ama önemli olan hangi soğutucu kaç watta kaç derece olduğu. HWiNFO verisi paylaşabilir misiniz all Core yüke sokup?
Soğutucunun elbette önemi var. Isıyı ne kadar hapsedebildiği, VRM'lere ne derece yansıttığı, radyatörün ne kadar verimli olduğu vs. kırk tane şey sayabiliriz. İşlemcinin ne kadar güce çıkabildiğiyle doğrudan bağlantılı. LT720 uygun fiyatlı ve kendi segmentinde yarışan bir model. Üst seviye soğutmalarla rekabet edebilmesi için ekstra sunduğu bir şey yok.

Eve geçtiğimde bende paylaşayım. CPU-Z'den stress CPU deyip HWiNFO verisini paylaşayım mı?

R23 yapsanız daha doğru olur. R23 başlatmadan önce HWiNFO açıp bütün verilerin ssini paylaşabilirsiniz. Böylecemin, Max watt ve temp verilerini görüp karşılaştırma yapabiliriz.

Soğutucunun elbette önemi var. Isıyı ne kadar hapsedebildiği, VRM'lere ne derece yansıttığı, radyatörün ne kadar verimli olduğu vs. kırk tane şey sayabiliriz. İşlemcinin ne kadar güce çıkabildiğiyle doğrudan bağlantılı. LT720 uygun fiyatlı ve kendi segmentinde yarışan bir model. Üst seviye soğutmalarla rekabet edebilmesi için ekstra sunduğu bir şey yok.

1738683673392.webp

Yazdığımı okumuyorsunuz sanırım. Okumanızı tavsiye ederim.

Rica etsem sizde aynı şekilde yükteyken HWiNFO verisi paylaşabilir misiniz? Kaç watta kaç derece oluyor Max o önemli.

Cinebench R23 testinden önce ve test esnasındaki değerleri ilettim ortalama 80-85 derecede dolaşıyor. Last of Us'da nasıl 95 derece oldu anlamadım.

Dosya Ekleri

• after1.webp
    after1.webp
    81,7 KB · Görüntüleme: 59
  • before.webp
    before.webp
    74,1 KB · Görüntüleme: 82
Cinebench R23 testinden önce ve test esnasındaki değerleri ilettim ortalama 80-85 derecede dolaşıyor. Last of Us'da nasıl 95 derece oldu anlamadım.

Maximum 136 watt çekerken 84 dereceye ulaşmış. İşlemcinizde ve soğutucunuzda hiçbir problem yok.
Oyunlar shader compile yaparken AVX komut setini kullanır. AVX komut seti işlemciye gerçek dışı yük bindirir. O yüzden anlık 95 dereceye çıkması normal görünüyor.
Onun dışında ilk gördüğüm şey XMP veya EXPO açmanızı tavsiye ederim. Uclk 2400 MHz de çalışıyor. Yani RAM'leriniz 4800 MHz hızında şu an. Yüksek oranda perforamans kaybı yaşarsınız.

Maximum 136 watt çekerken 84 dereceye ulaşmış. İşlemcinizde ve soğutucunuzda hiçbir problem yok.
Oyunlar shader compile yaparken AVX komut setini kullanır. AVX komut seti işlemciye gerçek dışı yük bindirir. O yüzden anlık 95 dereceye çıkması normal görünüyor.
Onun dışında ilk gördüğüm şey XMP veya EXPO açmanızı tavsiye ederim. Uclk 2400 MHz de çalışıyor. Yani RAM'leriniz 4800 MHz hızında şu an. Yüksek oranda perforamans kaybı yaşarsınız.

Hocam RAM'lerim EXPO desteklemesine rağmen BIOS'tan EXPO açtığımda sistem açılmıyor. Clear CMOS yapmam gerekiyor. Başka nasıl yapabilirim bunu çözemedim.

Ramlerim: G.Skill 64 GB(2x32) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 DDR5 AMD EXPO RAM (F5-6000J3040G32GX2-TZ5nr)

7/24 test yapmayacaksa ve 7/24 test dışında 95 dereceyi görmüyorsa neden 95 derece çalışmasını normal görüyorsun? TDP fark etmeksizin 95+ derece işlemci sağlığı için iyi bir havadis değil. 95 derece GÖREBİLSİN diye tasarlanıyor, hep öyle süregelsin diye değil.
Aslinda 95 derecede calissin diye tasarlaniyor AMD Ryzen serisi. Detayli bilgi icin:

"The chip is engineered to live its life at this temperature with no detriment to longevity or reliability. "

Olur oyle seyler takma kafana. AMD Ryzen islemciler icin cok normal. Bir kere daha birakayim linki, dogrudan AMD'nin aciklamasi. Cip butun hayatini 95 derecede gecirecek sekilde tasarlaniyor, 95 dereceye kadar kendini boostlamasi isteniyor. Bilincli bir tasarim yani. Korkmana gerek yok.

Hocam RAM'lerim EXPO desteklemesine rağmen BIOS'tan EXPO açtığımda sistem açılmıyor. Clear CMOS yapmam gerekiyor. Başka nasıl yapabilirim bunu çözemedim.

Ramlerim: G.Skill 64 GB(2x32) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 DDR5 AMD EXPO RAM (F5-6000J3040G32GX2-TZ5nr)

EXPO 1 seçin.
CPU SoC voltajını 1.25 ayarlayın.
Fclk otomatik 2000 ayarlamadıysa siz seçin.
Uclkdivmode=1/1 ayarlayıp boot almayı deneyin.

Bu şekilde çalışması lazım. Aynı işlemciye sahibim ve benim kitimde 64 GB dualrank. 6200 MHz de kullanıyorum. 6400'e kadar kullanabiliyorum ancak vsoc çok istiyor. Düşük SoC voltajı benim için daha önemli olduğu için 6200 tercih ediyorum.

EXPO 1 seçin.

Bu şekilde çalışması lazım. Aynı işlemciye sahibim ve benim kitimde 64 GB dualrank. 6200 MHz de kullanıyorum. 6400'e kadar kullanabiliyorum ancak vsoc çok istiyor. Düşük SoC voltajı benim için daha önemli olduğu için 6200 tercih ediyorum.

Ekleme: EXPO 1 seçtiğinizde frekansı otomatik 6000'e ayarlaması lazım onu da kontrol edin.

EXPO 1 seçin.

Ekleme: EXPO 1 seçtiğinizde frekansı otomatik 6000'e ayarlaması lazım onu da kontrol edin.
Herhangi bir sorun yaratmaz değil mi voltaj değerini değiştirmem? Kalıcı hasara neden olmasını istemem yanlış bir değerin.

EXPO 1 seçin.

DRAM hızını 6000 olarak ayarlayabiliyorum onu seçeyim mi? Yoksa EXPO kısmını enabled mi yapayım?

Dosya Ekleri

• 20250204_210003.webp
    20250204_210003.webp
    5 MB · Görüntüleme: 58