The Lunar

Becerikli
Çok yeni bir sistem topladım. Bugün elime MSI RTX 5080 Gaming Trio ekran kartım ulaştı. Halihazırda ekran kartsız toplamış olduğum 9800X3D'li sistemim vardı. Ekran kartını takıp Last of Us part 1'e girdim şu an gölgelendiriciler oluşturuluyor yazıyor. Ve işlemci sıcaklığı 95 derecede ve fanlar son hızda çalışıyor. 360 mm sıvı soğutucu var ama ben hiç beklemiyordum bu kadar ısınacağını, sizce normal mi? Ayrıca ekran kartı da 65 derece civarında.

Çok yeni bir sistem topladım. Bugün elime MSI RTX 5080 Gaming Trio ekran kartım ulaştı. Halihazırda ekran kartsız toplamış olduğum 9800X3D'li sistemim vardı. Ekran kartını takıp Last of Us part 1'e girdim şu an gölgelendiriciler oluşturuluyor yazıyor. Ve işlemci sıcaklığı 95 derecede ve fanlar son hızda çalışıyor. 360 mm sıvı soğutucu var ama ben hiç beklemiyordum bu kadar ısınacağını, sizce normal mi? Ayrıca ekran kartı da 65 derece civarında.
Bütün ayarlarda böyle mi? DLLS kalite modunda dene bakalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartı sıcaklığın normal, işlemcin asla değil. AIDA vb. programlarla işlemcini yük testine sokabilir misin? Sonuçları paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırım. Testi başlattığın an mı 90 küsür derecelere yükseliyor yoksa yavaş yavaş mı tırmanıyor?

Bütün ayarlarda böyle mi? DLLS kalite modunda dene bakalım.
Hocam oyun içinde 50-60 derecelerde şu an. Sadece gölgelendiriciler oluşturuluyor derken 95 derecedeydi.
Ekran kartı sıcaklığın normal, işlemcin asla değil. AIDA vb. programlarla işlemcini yük testine sokabilir misin? Sonuçları paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırım. Testi başlattığın an mı 90 küsür derecelere yükseliyor yoksa yavaş yavaş mı tırmanıyor?
Kim monte etti işlemci soğutucuyu?
Ayrıca ben kendim monte ettim sistemi 😶‍🌫️🫣

Hocam oyun içinde 50-60 derecelerde şu an. Sadece gölgelendiriciler oluşturuluyor derken 95 derecedeydi.

Ayrıca ben kendim monte ettim sistemi 😶‍🌫️🫣

O zaman işler biraz değişir. 3D V Cache yapabiliyor bunu. PBO ayarını değiştirip denemeni tavsiye ederim. Tabii ki TDP de aynı şekilde. Bir de Curve Optimizer deneyebilirsin. Voltajı azaltıp kullanılan yükü azaltarak ısıyı dengeleyebiliriz belki.

Son düzenleyen: Moderatör:
O zaman işler biraz değişir. 3D v cache yapabiliyor bunu. PBO ayarını değiştirip denemeni tavsiye ederim. Tabii ki TDP de aynı şekilde. Bir de Curve Optimizer deneyebilirsin. Voltajı azaltıp kullanılan yükü azaltarak ısıyı dengeleyebiliriz belki.

Korkuyorum bir şeylerle oynamaya. BIOS'tan AMD EXPO'yu veya birkaç ayarı bile degiştirsem sistem açılmıyor BIOS'u sıfırlayıp o şekilde açabiliyorum anca. Sorun olur mu bilemiyorum biraz araştırıp yapmam lazım.

Kaç W çekerken o derece oluyor o önemli, PBO aktifse ve 150W gibi güç çekiyorsa sıcaklık normal ama farklı bir şey varsa değil.

Hwinfo kullanabilirsin bu değerleri görmek için.

Merhaba,

Genel olarak bu sorunlar işlemci soğutucudan kaynaklı oluyor, doğru monte edilmediği zaman, temassızlık olduğu zaman, termal macunun kalitesizliği vs. den kaynaklanıyor olabilir büyük bir ihtimal ile. Soğutucuyu söküp manuel guideyi baz alarak tekrardan monte etmeni ve termal macunu yenilemeni tavsiye ederim.

İyi günler dilerim.

Kaç W çekerken o derece oluyor o önemli, PBO aktifse ve 150W gibi güç çekiyorsa sıcaklık normal ama farklı bir şey varsa değil.

Hwinfo kullanabilirsin bu değerleri görmek için.
Yine o TDP değeri için normal bir sıcaklık değil bence. Tabi bu benim kendi kullandığım işlemcilerin çektiği TDP ve verdiği sıcaklık deneyimimle alakalı yorumum.