1- internette de bir AdBlock ile kullandığın verilerin depolanmasını büyük ölçüde engelleyebilirsin.
2- bir web sitesi maksimum siteyle paylaştığın verileri görebilir. IP adresi, yüklediğin dosyalar ve mail hesabın gibi ancak daha fazlasına (izin vermediğin şeylere) erişemez. Ancak çekirdek düzeyinde çalışan bir program anlık kamera/ekran görüntüsü/yazılımcıysan projelerin kaynak kodları gibi hassas verilere erişebilir. Aynı şey değiller.
3- gizlilik ≠ takıntılı olmak. Günlük hayatımda Google, meta ve Microsoft ürünlerini halen kullanıyorum. Ancak alenen kötü olan bir şeyi tercih etmemek takıntılı olmak değildir. Antivirüs de bir tercih meselesidir.
Ek olarak antivirüslerin bir pazarlama ürünü olduklarını, deneyimli bir kullanıcıya pek fayda sağlamadıklarını ve gereksiz aşırı kaynak kullandıklarını düşünüyorum o yüzden Windows Defender'ı bile kullandığım bilgisayarlarda devre dışı bırakıyorum. Ama ihtiyacı olan deneyimsiz kullanıcılar ve ev kullanıcıları için iyi ürünler, bunu da reddetmiyorum.