AÖF'ün 2025 taban puanlarına bakarken Atatürk Üniversitesi ve Anadolu üniversitesinde açık bilgisayar programcılığı bölümlerini gördüm puanı da bir hayli düşüktü (240 taban puan) ben de çocukluğumdan beri bu tür işlere meraklı olduğum için ve şu ana kadar doğru düzgün sınava çalışmadığım için bundan sonra da çok fazla çalışmayacağımı bildiğim için açığa yönelmeye karar verdim. Açıkçası olduğum ilin dışına da çıkmak istemiyorum KYK gibi yerler en son gideceğim yer olur. Açıktan bilgisayar programcılığı bitiren biri varsa veya bitiren birini gören duyan varsa çalışma olanakları nelerdir? Zor bir bölüm müdür öğrenmek isterim.
- Açıköğretimden Bilgisayar Programcılığı okumanın avantajları:
- Esnek zaman yönetimi: Çalışma tarifinizi kendi programınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- Daha az maliyet: Devlet üniversiteleri genellikle özel üniversitelere göre daha uygun fiyatlıdır.
- Uzaktan eğitimle öğrenme: Kendi hızınızda dersleri takip etme imkanı sunar.
- Çalışma olanakları:
- Bilgi teknolojileri alanında giriş düzeyinde pozisyonlar (örneğin; destek teknik elemanı, yazılım test uzmanı).
- Freelance yazılım geliştirme projeleri.
- Şirketlerin IT departmanlarında staj ve giriş pozisyonları.
- Web geliştirme, uygulama geliştirme ve veritabanı yönetimi alanlarında proje bazlı işler.
- Bölümün zorluğu:
- Yazılım mantığı ve algoritma konuları öğrenciler için genellikle zorlu olabilir.
- Programlama dillerinde (C#, Java, Python vb.) temellerin öğrenilmesi gerekecek.
- Çalışmaya istekliyseniz, zorlukların üstesinden gelmek mümkündür.
- Tavsiyeler:
- Planlı bir şekilde çalışmaya başlayın ve temel programlama dillerine hâkim olmaya odaklanın.
- Online kaynaklar ve platformlardan (Udemy, Coursera, Codecademy vb.) ek dersler alın.
- Projeler oluşturarak uygulamalı deneyim kazanın; örneğin, basit bir web sitesi veya uygulama geliştirme.
Bu bilgiler ışığında, açıköğretim sisteminin sizin için mantıklı bir seçim olabileceğini söyleyebilirim. Girişimci bir yaklaşım ve sürekli çalışma ile başarılı olabilirsiniz.