s0ydali

Üyecik
Lise 1'den beri yazılımla ilgileniyorum, özellikle web development kısmında bilgilerim diğer alanlara göre oldukça fazla. AI'la olsun, AI'la olmasın birçok proje yaptım. Yeri geldi, okulum için proje geliştirdim, 100 kişi kullandı, production kısmında geliştim vs. vs. Bu sene 101 TYT, 70 AYT yaptım ve büyük ihtimalle 11-15 arası bir şey gelecek sıralama olarak. Hedefim ilk 8K'ye girmekti ancak maalesef olmadı. Şimdi elimde iki seçenek var: Gidip tıp yazıp yolun sonunda devlette garanti işleme başlama fırsatı ve çok çok da iyi olmasa da normal bir üniversitede PC mühendisliği okumak. Siz yerimde olsanız ne yapardınız, fikirlerinizi okumak isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tıp okumak cidden psikoloji istiyor bence. Tıp okuyacak adamın bilimsel makale okumayı seviyor, araştırma yapmayı seviyor olmasi lazim, ben şahsen boyle düşünüyorum. Sonra görüyoruz adam mezun oluyor mezun olduğu seneye kadar öğrendiği ile devam ediyor, ne yazik ki bazi doktorlarimiz bu konuda cok eksik. O adam icin sanki zaman durmuş. Kendi bölümleri hakkında dunya capinda yayınlanan makale ve arastirmalara bakmıyorlar, yeni tedavileri bilmiyorlar, kimisi bazı hastalıklarlardan bile haberdar degil.

Tıp okumak okuldan mezun olmakla bitmiyor, sürekli bir araştırma ve takip mesleği. Devlette yerin hazır olabilir ama oraya ulaşana kadar uzun ve detayli bir eğitimden geçeceksin. Bana kalırsa bu alana girecek adam biyolojiye, insanla ilgili biyolojik şeylere, mikrobiyolojiye, patonjenlere vesaire yani kısaca bu alanla ilgili birçok seye ilgi duymalı. Girdikten sonra ben çıkıyorum abi denecek bir bölüm oldugunu dusunmuyorum, cidden emek istiyor.

Tıp okumak cidden psikoloji istiyor bence. Tıp okuyacak adamın bilimsel makale okumayı seviyor, araştırma yapmayı seviyor olmasi lazim, ben şahsen boyle düşünüyorum. Sonra görüyoruz adam mezun oluyor mezun olduğu seneye kadar öğrendiği ile devam ediyor, ne yazik ki bazi doktorlarimiz bu konuda cok eksik. O adam icin sanki zaman durmuş. Kendi bölümleri hakkında dunya capinda yayınlanan makale ve arastirmalara bakmıyorlar, yeni tedavileri bilmiyorlar, kimisi bazı hastalıklarlardan bile haberdar degil.

Tıp okumak okuldan mezun olmakla bitmiyor, sürekli bir araştırma ve takip mesleği. Devlette yerin hazır olabilir ama oraya ulaşana kadar uzun ve detayli bir eğitimden geçeceksin. Bana kalırsa bu alana girecek adam biyolojiye, insanla ilgili biyolojik şeylere, mikrobiyolojiye, patonjenlere vesaire yani kısaca bu alanla ilgili birçok seye ilgi duymalı. Girdikten sonra ben çıkıyorum abi denecek bir bölüm oldugunu dusunmuyorum, cidden emek istiyor.
Ben de mühendislikten sonra iş arama kısmının da çok büyük bir psikolojik baskı olduğunu düşünüyorum ve bu süreçte maalesef insan kendi stresi değil çevresindekilerin oluşturduğu stresle de mücadele etmek zorunda kalıyor. Ha tabi kıyaslarsak Tıp'taki stres tabi ki daha fazla olacaktır ama bahsettiğim kısımlar da aklımı oldukça karıştırıyor.

Tıp'ta network kasarsan ve DarthGorsoy'un dediği gibi kendini geliştirirsen rakipsiz doktorlar arasında olursun. Şu an plastik cerrah tarafındakiler en kötü çift haneli milyonları kazanıyorlar. Hedefin sadece devlet ile sınırlı kalması.

YKS'de sayısalda 10K girecek kapasitem olsaydı Tıp yazardım ben. Tıp dünyasında network kasanlar çok fena paralar kasıyor. Özel dişçiye gidiyorsun adam dişini çekerken neredeyse çeneni çıkaracak ama ona gidiliyor mesela.

Ha bu arada senin gibi birisi Bilgisayar Mühendisliği girse ismi kallavi Üniversiteler geliyor mu bu noktada? Geliyorsa devlet seni elinden kaçırmaz.

Tıp'ta network kasarsan ve DarthGorsoy'un dediği gibi kendini geliştirirsen rakipsiz doktorlar arasında olursun. Şu an plastik cerrah tarafındakiler en kötü çift haneli milyonları kazanıyorlar. Hedefin sadece devlet ile sınırlı kalması.

YKS'de sayısalda 10K girecek kapasitem olsaydı Tıp yazardım ben. Tıp dünyasında network kasanlar çok fena paralar kasıyor. Özel dişçiye gidiyorsun adam dişini çekerken neredeyse çeneni çıkaracak ama ona gidiliyor mesela.

Ha bu arada senin gibi birisi Bilgisayar Mühendisliği girse ismi kallavi Üniversiteler geliyor mu bu noktada? Geliyorsa devlet seni elinden kaçırmaz.
Yani en iyi ihtimalle Türk-Alman üniversitesi gelir

Tıp derim. Nedeni ise alanı çok geniş. Birini sevmez isen başka bir dalı seçersin. Ek olarak zorluk açısından puana göre değil de üniversiteye göre seçersen rahat edersin. Bazı üniversiteler var çoğunlukla çıkmış sorup belirli ortalamada finalsiz geçiriyorlar ilk üç sene. Tıpta sıralama fark etmeksizin en kolay üniversiteye giderdim ben olsaydım. Sırf sıralaması iyi diye zor üniversiteye gidilmez tıpta. Öbürleri 6 seneyi yıpranmış şekilde bitirirken sen rahatça bitirmiş olup tus kasabileceksin.

Prof. Dr. Muhammed Keskin var, adam hem globale cok hakim, hem fuarları ziyaret ediyor hem de alanında saglam çalışıyor ve sosyal medyada oldukca aktif olmasi sebebiyle biliniyor. Sirf bu yüzden ülkenin dört bir yanından muayeneye, kontrole ve tedaviye geliyorlar. Doğru network ile özelde de cok kazanan birisi olabilirsin ama işini iyi yapmalısın, balon olmamalisin elbette.

Makale yazan, makale okuyan, alanını nokta nokta takip eden adamları severim, sayarım.

İkisinde de yurt dışına çıkabilme imkanı var. Mühendislik okursan çok zor iş bulman. Ekstranın ekstrası çaba, kendini göstermen lazım. İşte İngilizcen süper olmalı ve AI development gibi alanlara girmen mantıklı olabilir. Ancak yapay zeka güçlendiği için işin çok zor olacak. Tıp okursan araştırmasıydı belki Latince telaffuzlar sonrasında kan görünce tutuyorsa veya biyopsi incelemesi gibi şeyler göreceğin için kendini bilmen, emin olman lazım. Tabii yapay zeka biyoloji tıp alanına tam çökemediği için zamanın var, daha mantıklı olabilir. Tıp alanına da tabii gelecek AI robotlar ameliyat yapacaklar, öyle ilerleyecek; ancak mühendisliğe göre daha geç geleceği için tıp mantıklı gibi.

Tıp derim. Nedeni ise alanı çok geniş. Birini sevmez isen başka bir dalı seçersin. Ek olarak zorluk açısından puana göre değil de üniversiteye göre seçersen rahat edersin. Bazı üniversiteler var çoğunlukla çıkmış sorup belirli ortalamada finalsiz geçiriyorlar ilk üç sene. Tıpta sıralama fark etmeksizin en kolay üniversiteye giderdim ben olsaydım. Sırf sıralaması iyi diye zor üniversiteye gidilmez tıpta. Öbürleri 6 seneyi yıpranmış şekilde bitirirken sen rahatça bitirmiş olup tus kasabileceksin.

Yani geçirmek icin ellerinden geleni yapıyorlar mi?

Yani geçirmek icin ellerinden geleni yapıyorlar mi?

Denklem karışık orada biraz. Çalışmayan adam geçemez ancak geçmek için gereken çalışma miktarı fakülteden fakülteye göre farklı. Burada ilk üç sene için önemli olan yoklamada rahat bırakmaları ve çıkmış ağırlıklı sormaları. 4. ve 5. sınıf hakkında detaylı bilgim yok maalesef o yüzden ora için bir şey söyliyemeyeceğim.