@s0ydali, sektörden insanların deneyimleri de sizce anlam kazanacak. Önünüzde hayatınıza sermaye sağlamak için iş seçenekleri arıyorsanız, başkasının ağzındakine bakmayın. Sonuçta herkes mevzuyu kendince değerlendiriyor.

Seçeneklerinizi kısıtlamayınız minvalinde ve hayat sizin zaten. Hepsini gözden geçirip de bu noktaya geldiyseniz ayrı tâbii.

Lise 1'den beri yazılımla ilgileniyorum, özellikle web development kısmında bilgilerim diğer alanlara göre oldukça fazla. AI'la olsun, AI'la olmasın birçok proje yaptım. Yeri geldi, okulum için proje geliştirdim, 100 kişi kullandı, production kısmında geliştim vs. vs. Bu sene 101 TYT, 70 AYT yaptım ve büyük ihtimalle 11-15 arası bir şey gelecek sıralama olarak. Hedefim ilk 8K'ye girmekti ancak maalesef olmadı. Şimdi elimde iki seçenek var: Gidip tıp yazıp yolun sonunda devlette garanti işleme başlama fırsatı ve çok çok da iyi olmasa da normal bir üniversitede PC mühendisliği okumak. Siz yerimde olsanız ne yapardınız, fikirlerinizi okumak isterim.

Kafan hangisine yatkınsa ona git, ikisi de zor bölümler ve ilgin yoksa kafan uymuyorsa gönülsüz olarak gidiyorsan genellikle o okulu ya çok kötü ortalama ile olması gerektiğinden daha uzun sürede bitiriyorsun ya da hiç bitiremiyorsun. O yüzden ilgin neye varsa neye kafan yatıyorsa ona git burada tıp çok garanti demenin manası yok mezun olduğun zaman hasta insanlar ile uğraşacaksın bilgisayar mühendisliği okursan belki kötü yöneticilerle belki kötü çalışma arkadaşları ile muhatap olacaksın belki de işsiz kalacaksın orasını bilemeyiz ama şu bir gerçek insan en kötü bölüme bile gitse hevesliyse o bölümün ve o işin en iyisi oluyor. Zorunluluktan gidilen bölümden mezun olanlar da ortalama bir insan oluyor öteye geçemiyor.

Kaynakçı, CNC operatörü, vinç operatörü, sıhhı tesisatçılık, eli iş tutan herhangi bir ustalık, elektronik veya elektrik mühendislik seviyesine bile gerek yok ya da berber, kuaför gibi vesairler.

Elektrik elektronikte mühendislik seviyesine ihtiyaç var ilkokul mezunu iş ile hiç alakası olmayan adamlar puzzle yapar gibi pano topluyor dikkat, bilgi ve titizlik isteyen bir alan. Ek olarak sektörü de görmüş biri olarak patronların en kötü meslek lisesinden mezun olmayan eli tornavida tutmamış kimseyi çırak olarak bile almıyorlar.

Son düzenleme:
Elektrik elektronikte mühendislik seviyesine ihtiyaç var ilkokul mezunu iş ile hiç alakası olmayan adamlar puzzle yapar gibi pano topluyor dikkat, bilgi ve titizlik isteyen bir alan.

Işi bildikten ve düzgün yaptıktan sonra pek cok diplomalı mühendisin önüne geçebiliyorsunuz. İs hayatı tecrübe ve iş çözme ilgili ki diploma, çoğu zaman amlamsız kalıyor. Hatta patron, işi kim çözer ve hangisi daha ucuza getirir diye bakıyor ki bu da işçi seçiminde bir unsur.

Ek olarak sektörü de görmüş biri olarak patronların en kötü meslek lisesinden mezun olmayan eli tornavida tutmamış kimseyi çırak olarak bile almıyorlar.

Almaz zaten ve alacagını da söyleyen yok sanırım. Mesele yaptığın işi bilmek ve onu sevmek ile ilgili ki bu da gayet kişisel.

Konu da kişinin kapasitesine ve isteklerine hakimiyeti ile ilgili ki sonraki hayatında rahat olabilsin.

Son düzenleme:
Eğer tıp gibi bir seçenek varsa tıp yazmanı tavsiye ederim. Bilgisayar mühendisi olarak söylemeliyim ki sektör oldukça daraldı. Küresel çapta bir kriz var ve uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Fakülteye başladığımızda sınıf mevcudu 30-40 kişiyken mezun olduğumuz yıl birinci sınıflar 100'ün üzerindeydi. Şimdi ise bilgisayar mühendisliği yazılım, yapay zekâ gibi birçok dala ayrılmış durumda. Ayrıca sektörde bu bölümü okumamış, farklı mühendislik dallarından mezun olup kodlamaya yönelen veya hiç mühendislik eğitimi almadan bu alanda çalışan çok kişi var. Bir de 2 yıl programcılık okuyup gelenler de çok fazla yani çok fazla rakip var. Tıp okursan, yazılımcılık deneyimin sayesinde o alanda nelere ihtiyaç olduğunu daha iyi görüp buna göre projeler geliştirebilirsin. İki tarafında kendine göre zorluğu var.

Öncelikle tebrik ederim şimdiden, bir sağlıkçı olarak görüşüm ve tavsiyem şu şekildedir;
Bence istediğin bir şehirde tıp yazman olur sonrasında yazılım ve bilgisayar alanındaki bilgilerini hem hobi olarak hem de ileride doktorluk yıllarında ülkemize ve dünyamıza katkı sağlayabileceğin çok güzel bir yeteniğin mevcut olur bakarsın tıpta öğrendiğin bilgilerinle ortaya belki de bir doktor yapay zekâ gibi yazılımlar geliştirirsen ya da tıptaki teknolojilerin gelişmesinde katkı sağlayabilirsin. Akdeniz üniversitesine puanın yetiyorsa Akdeniz bölgesinde sağlık konusunda başırılarından hem bölgede hem de ülkede nadir üniversitelerden biridir. Hem şehrin öğrenci yaşam stiline uygun yerlerin bulunması kampüsün olanaklarının yeterli olması bir tercih sebebi olabilir. Tıp okumanın zorluğuna denk gelirsek evet dil bile latince diyor insanlar ama bana güven zaten 1-2 yıl içerisinde bütün latinceyi sökmüş olursun çünkü kolay. Hatta çopu kas veya kemik ismi eklem yaptığı kemiklerden ya da bulunduğu bölgenin ismini alıyor çok zor değil geri kalan hastalıklar ve tedavi yöntemleri asıl zor olan kısım burası çünkü birden fazla hastalık ve her hastalığın birden fazla koşullarına göre tedavi yöntemleri mevcut. Sağlık bölümleri okumak bence gayet eğlenceli ve insan kendi vücudunu tanıması çok güzel bir şey. Umarım hakkında mutlu olacağın keşkelerin olmayacağı hayırlı bir meslek hayatı dilerim dostum.