7450

Üstün
ADSL nedir? Kaç türe ayrılır? İnternetten baktım da kaynak pek bulamadım. 100 Mbps 750-1000 arası gözüküyordu.

ADSL en fazla 35 Mbps hız VDSL 100 Mbps hız fiber 1 Gbps.

ADSL 45 ms VDSL 32-35 ms fiber 1- 10 ms. G

Gereksiz bilgi: Starlink uydu interneti çanak interneti diye bilinir. 200 Mbps simetriye yakın değerler ile hizmete girecek idi, Türk Telekom ve Turkcell kabul etmediği için Türkiye'den çekildiler süresiz olarak. ADSL gibi çok düşük bir hizmete mahkumuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Açılımı ''Asymmetric Digital Subscriber Line'' (ADSL). ADSL: Download ~8 Mbps, ADSL2: Download ~12 Mbps, ADSL2+: Download ~24 Mbps.
VDSL 100 Mbps.
Fiber 1000 Mbps'dir.

ADSL nedir? Kaç türe ayrılır? İnternetten baktım da kaynak pek bulamadım. 100 Mbps 750-1000 arası gözüküyordu.
ADSL artık fosil bir altyapı. Müstakil evlerde bile halen DSL kullanılıyor çok saçma bir şekilde. Altyapınız DSL ise maalesef o internetten pek bir şey beklemeyin.

Aslında temel ayrım iletim şekillerinde başlıyor. VDSL, Very High Speed Asymmetric Digital Subscriber Line diye geçiyor ve bölgedeki merkeze kadar fiberle, kalanı ise bakır kablolarla iletiliyor. ADSL komple bakır. Fiber ise ışıkla iletim zaten.

ADSL altyapılar, ev telefonunun kullanıldığı dönemlerde popülerdi. Aynı bakır kablodan hem interneti kullanabiliyordunuz, hem de ev telefonu ile görüşme yapabiliyordunuz ancak bu teknolojinin limitleri yüzünden her zaman verimli hizmet alabilmeniz mümkün değildi. Şimdi ne değişti derseniz, artık sokaklarda fiberlerle birbirine bağlı güçlü saha dolapları var. Evinize bakır kabloyla internet gelmesine rağmen artık aldığınız hızlar 16 veya 35 Mbps ile sınırlı değil.

ADSL teknolojisi 1000 Mbps'yi bırakın 100 Mbps bile veremez. En fazla 24 Mbps (ADSL2+) ile sınırlıdır. VDSL 55 Mbps, VDSL2 ise 250-300 Mbps (35b) ve 100 Mbps (17a) ile sınırlıdır. ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line yani Asimetrik Dijital Abone Hattı olarak adlandırılır ve 8 Mbps ile sınırlıdır. Bakır kablolarla taşınır.