4729

Çalışkan
Arkadaşlar benim bu ping konusuna bir türlü kafam basmıyor. Bana lütfen açıklayıcı bir şekilde anlatın. Benim bildigim pingin düşük olması sunucuya ne kadar yakın olmak ile alakalı. Örnek veriyorum. Valorant İstanbul sunucusunu düşünelim. Bu sunucuya Bursadan bağlanan biri adsl kullansa bile Mersin'de FTTH Fiber kullanan birine göre daha düşük ping alacak demek. Yanlış mı biliyorum?

Son düzenleyen: Moderatör:
ADSL ve Fiberin bant genişliği farklıdır. Ayrıca ADSL'de veriler bakır kablolarda elektrik sinyali ile taşınırken fiber de fiber optik kablolar üzerinden ışık ila taşınır. VDSL de ise bir noktaya kadar bakır kablo bir noktadan sonra fiber optik kablolar ile taşındığı için ADSL'den daha iyi bir ping değeri sunar.

...Örnek veriyorum. Valorant İstanbul sunucusunu düşünelim. Bu sunucuya Bursadan bağlanan biri adsl kullansa bile Mersin'de FTTH Fiber kullanan birine göre daha düşük ping alacak demek. Yanlış mı biliyorum?

Ping için ayrıca İSS'nin yurtdışı çıkışları, sunucunun yoğunluk durumu ve İSS'nin omurgası önemlidir. Mesafe belki de en önemli etken olsa da tek etken değildir.

Coğrafi mesafe ping süresini etkileyen en önemli faktördür. Ancak bağlantı türü ve ISP'nin performansı da önemlidir. Bu nedenle, Bursadan bağlanan birinin ping süresi Mersin'den bağlanan birine göre genellikle daha düşük olacaktır, ancak Mersin'deki FTTH bağlantının performansı da önemli bir etken.

ADSL ve Fiberin bant genişliği farklıdır. Ayrıca ADSL'de veriler bakır kablolarda elektrik sinyali ile taşınırken fiber de fiber optik kablolar üzerinden ışık ila taşınır. VDSL de ise bir noktaya kadar bakır kablo bir noktadan sonra fiber optik kablolar ile taşındığı için ADSL'den daha iyi bir ping değeri sunar.

Ping için ayrıca İSS'nin yurtdışı çıkışları, sunucunun yoğunluk durumu ve İSS'nin omurgası önemlidir. Mesafe belki de en önemli etken olsa da tek etken değildir.
Kısmen doğru. Fakat DSL ile FTTH arasındaki ping farkı maximum 5ms'dir. Çünkü DSL'de başlangıç gecikmesi vardır, fakat FTTH'de yoktur. Aynı yönlendirmeye bağlı bir VDSL bir de FTTH bir binaya gelsin, DSL'de 20ms ping alan bir kişi, FTTH'e geçince maksimum 16'ya düşer. Eğer ki ISS tarafındandaki routing ve bgp şehir içi rotası aynı ise belki de, FTTH tarafında DSL ile aynı pingi alır. Yani, 20 iken bırakın 5'i 10'a bile düşemez.

Routing ms (ping) ana makina Services Router'lerdir. Türk telekom sahada SR12E ve Sr14 kullanıyor genelde. Bu yönlendirme (bgp) ve ip'i düzenler.

Yani kısaca; ping konusu biraz karışıktır. FTTH ile VDSL arasında ping farkı yönlendirmeye bağlı olarak 2-5ms arasındadır. Eğer ki bgp şehir içi rotası/yönlendirme Aynı olursa bu fark 1-2'ye bile düşebilir hatta hiç değişmeyedebilir.

FTTH'nin en büyük avantajları, Santral üzerinde XGS ve 25GPon'a upgradeye gidilebilmesi ve gidilecek olması Yani hız sorunu olmaması, stabilitenin yüksek olması, bu kadar.

Son kullanıcı için VDSL ile FTTH arasındaki ping farkı nerdeyse yok hükmündedir.