AI görsel oluşturucuların kullanımının etik ve insani fayda açısındaki düşünceleriniz neler?

Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba! AI görsel oluşturucuların kullanımının etik ve insani fayda açısındaki düşünceleriniz neler?

Ne demek istiyorum? Bu konu şuradan çıktı: Ben de çizim öğrenmeye başladım ve bu konu ekseninde AI görsellerinin etik ve fayda durumunu sorgular oldum.

AI görsel oluşturucular hakkındaki bazı düşünceler:
  • Çok ciddi miktarda su tüketimi söz konusu -çevresel endişe.
  • AI görsel modelleri sanatçıların eserleri izinsiz kullanılarak eğitildi.
  • Ve küçük sanatçıların işini elinden alıyor. Misal siz küçük bir proje için bir sanatçıya 50-100-200 TL bandında ödeme yapmanız gerekir. Ama AI ile bunu ücretsiz bir şekilde hallediyorsunuz. Ruhsuz da olsa... Ve bence bir sanatçıya 50-100-200 TL çok bir para değil.
  • Haddinden fazla kolaylaştırıcı. Yani insanlar çizim öğreneyim, ben bir şeyler üreteyim değil de; AI'dan hızlıca görsel oluşturmanın peşinde. Bu da insani fayda açısından endişe verici bir durum.
Bence bu 4 maddeden oluşan düşünceler oldukça haklı ve hiçbir şekilde karşı argüman sunulamaz. Sunulsa bile "ama" gibisinden bağlaçların kullanıldığı zayıf bir argüman olur.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Su kullanımı sadece görsel oluşturucularla ilgili değil.
Yapay zekalar çoğu sektördeki kişilerin eserlerini izinsiz kullanarak eğitildi. Mesela yazılım. Yapay zeka ile yapılan hiçbir şey etik değil bu durumda.
Son iki maddeye ise maalesef harici bir şey diyemem.

Kendi uygulaması biraz bile kullanılsa isyan çıkartacak olan Google, binlerce ücretli makaleyi kaçak yollarla kullandı. Bu durum OpenAI için de geçerli. Hukuk ve kurallar, maalesef sadece fakirlere işler.

Freelance sektörünü öldürüyor denebilir basitçe. Eskiden profesyonellere yaptırılan kitap, dizi ve hatta hayran çevirileri (fansublar) bile artık yapay zeka programlarına yaptırılabiliyor. Çevirmenler veya editörler sadece metnin üstünden göz geçirip önemli kısımları değiştiriyorlar.

Özet​

Yapay zeka ile üretilen içerikler de onun eğitim verisini oluşturuyor, bu yüzden nesiller geçtikçe yapay zeka daha da kitsch, duygudan yoksun ve klişe olmaya mahkum.

Yapay Zeka İle Üretilen Müzikler​

Konuyu kısa süreliğine sadece görsel oluşturmaktan çekip size daha büyük bir resim göstermek isterim. Sorun şu ki yapay zekayla üretilen ve ticari değer taşıyan her bir içerik, hem insan emeğini hem de yapay zekanın kendisini bitirir. Bu bir ouroboros'tur, kendi kuyruğunu ısıran bir yılandır.

Müzik örneği üzerinden anlatayım;

Bugün Suno vb. yapay zekalarla çok daha hızlı, basit bir şekilde müzik "üretmek" mümkün. Bu üretilen müzikler de pek tabii sadece bireysel bir şekilde dinlenmek için yapılmıyor, tam tersi bilhassa Internet'te paylaşmak ve hatta üzerinden ticari gelir elde etmek için.

Sonuç olarak bir insan belki bir kompozisyona aylarını veriyor, belki kayıt veya mixing süreçleri için kendi çapına göre deli paralar harcıyor. Lakin bu çalışmaları ise yapay zeka şirketleri modellerini eğitmek için kullanıyor, üstteki arkadaşın da belirttiği gibi hiçbir hak ücreti ve kredi vermeden.

.. ve, yapay zekada bir "duygu" yok. "Bu müziği bestelerken şunu hissettim, bu yüzden de şu yönde ilerledim." diyecek bir şey yok. Sizin verdiğiniz prompta benzer örneklerin bir karışımı, lakin neyin ne kadar karışacağını duygularımız belirliyor. Yapay zekada da duygu yok dediğim gibi.

Dolayısıyla siz yapay zekayla bir müzik oluşturduğunuzda gördüğü şeylerin bir ortalamasını çıkarıyor, daha demin verdiğim örnekten hareketle bir insanın müzik yapması çok daha uzun ve zahmetliyken aynı sürede yapay zeka çok daha fazla parça çıkarabiliyor, yapay zekaya herkes erişebiliyor. Bu şekilde de AI yapımı ve zorunlu olarak "duygusuz" işlerin piyasayı ele geçirmesi çok daha basit oluyor.

Yapay zeka modelleri de zamanla gelişiyor, yenileri çıkıyor ve yenilerinin çıkması için tekrar eğitilmeleri lazım. Peki neyle eğitiliyorlar? İnsan yapımı müziklerin yanı sıra zamanla piyasayı ele geçiren yapay zeka yapımı müziklerle.

Döngü yine başa sarıyor, siz bir şarkı oluşturduğunuzda bu sefer geçmişte yapay zeka tarafından yapılan ve bir şeylerin ortalaması olan o parçadan ilham alarak daha da ortalama, daha da nötr, daha da klişe bir şey yaratıyor. Bu yüzden de kendi kuyruğunu ısıran yılan dedim.

Şöyle bir alegori yaparak anlatayım;

İnsanların yarattığı eserlerdeki duyguları renklerle eşleştirelim; örneğin kırmızı, sarı ve mavi. Şimdilik bu üç renk olsun. Hangi duyguya karşılık geldiğini belirtmedim çünkü bilmiyorum ve gerek de yok bu örnek için.

Yapay zeka bu renkleri karıştırıyor, kırmızıyla sarıdan turuncu yapıyor ki bunu da farklı bir duygu gibi düşünün. İkisinin karışımı, ve biraz da ortalaması.

Bir sürü turuncu parça piyasaya çıkıyor; insanlar mor yapıyor, kahverengi yapıyor, yeşil yapıyor.. ama yapay zeka hep bunların karışımını yapıyor, çünkü neyi ne kadar kullanmasını söyleyen şey yani duygu, ilham, motivasyon vb. şeyler eksik.

Bir sonraki yapay zeka modeline geçtiğimizde ise, artık iki kırmızımız, üç sarımız, beş mavimiz ve on bin tane turuncumuz var.

Ne olduğunun, ne istediğinizin önemi yok, artık çıktı olarak hep turuncu çıkacak, ve buradan sonra yapay zekaya mor ürettirmek daha zor çünkü eğitimde hep turuncu görmüş, o yüzden turuncudan başka bir şey yapamıyor.

Sonuç olarak döngü yine başa sarıyor, ben de "kendi kuyruğunu ısıran" yılan lafını aynı metin içinde üçüncü kez kullanıyorum.

Özetle durum bu, yapay zekanın ticari bir içerik üretmesi kendi sonunu getirecek. Tıpkı eğer site sahiplerinde krediler ve ücret ödenmezse zero-click internet'te de olacağı gibi.

Neden görsel üretmeye değinmedim?​

Bunu müzik üzerinden anlatmak daha kolay ve etkilerini daha çok görebiliyoruz, gerçekçi çizim diye bir şey var mesela, ama "gerçekçi müzik" diye bir şey yok

O yüzden yapay zeka yapımı görseller şimdilik insanların beğenisini kazanabilir, "anime girl with neon lights" promptlarıyla elde edilen görseller 21:9 gaming monitörlerinizdeki arka planlarınızı şenlendirebilir.

Ancak yapay zeka yapımı müzikteki klişeliği ve ruhsuzluğu fark etmeyen biri yoktur herhalde

Okuduğunuz için teşekkürler~

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…