Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
AI ile içerik üretmenin doğru olup olmadığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Özgünlük, yaratıcı düşünme, analitik düşünme gibi becerileri öldürüyor mu, yoksa aksine prompt engineering kavramı bağlamında yarar mı sağlıyor? Yani ne istediğini bilen, konuya hakim birinin sıfırdan yazmak yerine yapay zekaya bir ana hatlar çıkarması yanlış mı?

Ben forumda AI'ı nasıl kullanıyorum?

Forumda ürettiğim içeriklerde yapay zekayı kullanıyorum. Tabii ki bu, "Gemini, X nedir açıkla" kopyala yapıştır ve konu aç değil. Konuya zaten hakimim. Yapay zeka benim için sadece ayak işleri asistanı. Yani bir içerik üretme aracından ziyade zaten bildiğim şeyleri hızlı hızlı yazdırmak. Dikte aracı olarak düşünebilirsiniz. Zaten bildiğim şeyler olmasa ve ben yapay zekayı kullansam patlarım, bunu belli de ederim. Bir de belli bir prompt engineering becerim var. Ne isteyeceğimi de bildiğim için sorun yaşamıyorum.

Ee siz ne diyorsunuz bu durumla ilgili?

Önümüzde 5 sene için profesyonel anlamda pek de başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Sonrasını göreceğiz.

Midjourney'yi hariç tutuyorum, doğru kullanıldığında müthiş çıktılar verebiliyor.

İçerik üretiminde problem yok, bilim konusunda (mesela programlama) bana rakip olamayacağını veya işimi ele geçiremeyeceğini biliyorum, ama sanat konusunda işin içine etik giriyor. Etik bulmuyorum.

Bir konu detaylı şekilde sorulmadığında kafası karışıp çok yanlış cevaplar verebiliyor. Dönem içinde final ödevim için bir yazarın hayatını araştırmam gerekmişti. Kolaya kaçmak adına Bard (Gemini) ve ChatGPT kullanmıştım. O kadar yanlış cevaplar almışım ki sonradan hepsini kendim tekrar yazmam gerekti.

Kısaca, günümüz için tam bir proje teslim edilemez gibi duruyor. Ara ara yardım alınabilir veya gramer hatalarını düzeltmesi istenebilir ancak "gerçek bir konu" hakkında fazla güvenilmemeli bana göre.

Resim yapanları güzel de forum için kullanılmamalı. Sonuç olarak:
1707589317695.webp

Bir konu detaylı şekilde sorulmadığında kafası karışıp çok yanlış cevaplar verebiliyor. Dönem içinde final ödevim için bir yazarın hayatını araştırmam gerekmişti. Kolaya kaçmak adına Bard (Gemini) ve ChatGPT kullanmıştım. O kadar yanlış cevaplar almışım ki sonradan hepsini kendim tekrar yazmam gerekti.

Kısaca, günümüz için tam bir proje teslim edilemez gibi duruyor. Ara ara yardım alınabilir veya gramer hatalarını düzeltmesi istenebilir ancak "gerçek bir konu" hakkında fazla güvenilmemeli bana göre.
Şöyle ne istediğinizi detaylı olarak belirtip sonra da o bilgiyi teyit etmeniz gerekiyor. Ne kadar konu yapay zeka da olsa biraz uğraş gerekiyor :)

Makalelerinizin bazılarında yapay zekanın kullanıldığı belli oluyor. Bu kötü bir şey değil ama bence makaleye kalitesiz bir çizgi katıyor. Hâlâ iyi sayılmaz.
Ya şöyle yapay zekaya ben anahat şeklinde bir şey yazdırıyorum. Sonra ben törpüleme ve ekleme yapıyorum. Yani yoksa tabii ki %100 kopyala yapıştır içerik söz konusu değil.

Yapay zekaya seslendirme yapılmasını ve giderek çoğalmasını doğru bulmuyorum. Hem seslendirme piyasasını oynatıyor hem de nice yetenekler yeterince öne çıkamıyor. Geçen sene birçok firmaya seslendirme yaptım ancak özellikle bu sene iş yok diyebilirim. Para verip seslendirme yaptırmaktansa, metinlerini yapay zekaya seslendirip içerik üretiyorlar. Bütçesi kısıtlı olup da buna yönelenlere bir şey diyemem ancak bu konu büyük ölçüde set ördü.

Diğer alanlarda yapay zekadan fikir almanın veya yapay zekayla birlikte bir şeyler tasarlamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Umarım yapay zeka işlerimizi kolaylaştırmaya devam eder. Sevgiler...