francisco77

Üstün
Resimde gördüğünüz üzere sonucum pek iyi değil. Nasıl düzeltebilirim bu sorunu? Türk Telekom fiber internet kullanıyorum. Modem: Aidata WR854GVR.

World of Tanks oynuyorum. VDSL 50 Mbps kullanırken stabil pingim vardı fibere geçtim ping 90-100 arası geziniyor bazen 60a düşüyor.

Ekran Görüntüsü (21).webp

Hocam modem arayüzüne gir 192.168.1.1'den. QoS kısmına girip Trafik Şekillendirme bölümünü aç. Oradan Ekle de. IP sürümü IPv4 olsun, yönü Yukarı Akış seç. WAN tarafında internetin bağlı olduğu arayüzü seç, genelde INTERNET ya da 1_INTERNET diye geçiyor. Diğer IP, maske vs. alanlarını boş bırak. Hız sınırına da 35000 kb/s yazıp kaydet. Sonra mümkünse Ethernet ile bağlanıp Waveform'dan tekrar bufferbloat testi yap. Önceki testte upload tarafında +46 ms gecikme vardı, asıl onu düşürmeye çalışıyoruz. Sonucu at bana, ona göre 35000'i biraz artırıp azaltarak en iyi noktayı buluruz. Ama QoS Sınıflandırma kısmına falan şimdilik girme. Orası ayrı mesele. Eğer sende seçenekler farklı çıkarsa kafana göre bir şey değiştirme, ekran görüntüsünü at direkt ne yapacağımıza bakalım.

Şimdi sonuç biraz garip çıktı. 35.000 kb/s sınırı uygulanmış, upload 35.6 Mbps'e düşmüş ama upload altındaki gecikme +46 ms'den +76 ms'ye çıkmış. Yani ayar uygulanmış ama beklediğimiz sonucu vermemiş, hatta daha kötü olmuş. O yüzden şimdilik 35.000'i falan değiştirmeyelim. Modem arayüzünden QoS kısmına bir daha girip IP QoS'un aktif olduğu yerin, Trafik Şekillendirme kısmının ve eklediğin 35.000 kb/s kuralının ekran görüntüsünü atmanızı rica edicem bana. QoS Sınıflandırma tarafına da hiç dokunma şimdilik. Bir de mümkünse Waveform testini 2-3 kere arka arkaya yapalım, çünkü ilk testte idle 52 ms çıkmıştı, bu sefer 38 ms çıkmış. Önce modem tarafındaki QoS işini düzgün oturtalım, sonra WoT'daki 90-100 ms ping olayına ayrıca bakarız. Orada da Türk Telekom'un routing tarafı olabilir.

Tamam hocam, LAN1 boşsa ve PC LAN2'deyse LAN2 doğru zaten. Trafik Şekillendirme kısmı da düzgün görünüyor. Şimdi QoS Politikası kısmına girip ekran görüntüsünü rica edeceğim. Forumda paylaşacağımız için sadece varsa public IP, PPPoE kullanıcı adı/şifre, Wi-Fi şifresi ve MAC adresi gibi gereksiz hassas bilgileri kapat yeter. 192.168.1.1, WAN arayüzü, LAN2, QoS ayarları, hız değerleri falan açık kalsın ki ayarı görebilelim. QoS Sınıflandırma'ya da şimdilik girişmeyelim.