mercha
Yetkin
Alienware M15 R5, 2021 yılında çıkan güçlü bir oyun laptopu. AMD Ryzen işlemcilerle Intel'e alternatif sunan model, NVIDIA RTX 3000 serisi ekran kartlarıyla üst düzey oyun performansı vadediyor. Ancak her oyun laptopu gibi M15 R5'in de kendine has artıları ve eksileri var.
Artılar:
Ben laptopu ikinci el olarak aldım. Pil ömrü 2 2.5 saati zorluyor. Bildiğiniz gibi Dell Alienware Türkiye'de satılmıyor bu yüzden de teknik destek alamıyorsunuz. İlk aldığımda hiç driver kurulmamış, BIOS güncellenmemiş halinde CUDA çekirdekleri stoktan azdı. Fakat sonralarda BIOS güncellemeleri ile CUDA çekirdekleri yükseldi. Yüksek ihtimalle pil ömrü için CUDA çekirdekleri kısıtlanmıştı. 360Hz ekranı gayet akıcı, evde 144Hz monitör ile çift monitör olarak kullanıyorum. Oyun için kendi ekranını, Discord için ise monitörü tercih ediyorum. Bende Ryzen 9 ve RTX 3070 bulunan high-end olarak geçen model var. Taşıma konusuna gelirsek 15.6 inç ve yaklaşık 2.5 kilo beni sırt çantamda pek zorlamadı. Ancak herkesi zorlamayacak diye bir şey olmadığı için eksileri bölümünde üstünden geçmek istedim. Laptoptan şu anlık memnunum, yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. Alienware M15 R5, güçlü performansı, kaliteli ekranı ve şık tasarımıyla beni cezbetti. Ancak pil ömrü, ağırlığı ve fiyatı gibi dezavantajları da var. Eğer yüksek bütçeniz varsa ve performans sizin için öncelikliyse M15 R5 iyi bir tercih olabilir. Fakat daha uygun fiyatlı veya daha taşınabilir bir oyuncu laptopu arıyorsanız piyasada farklı seçeneklere bakmanızda fayda var.
Artılar:
- Güçlü performans: AMD Ryzen 7 veya 9 işlemci seçenekleriyle gelen M15 R5, oyunlar ve zorlu programlarla rahatça başa çıkıyor. NVIDIA RTX 3060 veya 3070 ekran kartları sayesinde yüksek kare hızlarında oyun oynamak mümkün.
- Şık tasarım: Alienware'in agresif ve oyuncu odaklı tasarım çizgisi M15 R5'te de devam ediyor. Özelleştirilebilir RGB aydınlatma ile birlikte klavyesi ve yapısı premium bir his veriyor.
- Yüksek kalite ekran: FHD 360Hz yenileme hızına sahip ekran paneli sayesinde oyunlarda akıcı ve hızlı görüntü sunuyor.
- Sağlam klavye: oyuncular için önemli olan klavyede tuş mesafesi iyi ve yazım deneyimi rahat.
- Pil ömrü: oyun laptopu olması nedeniyle pil ömrü pek uzun sayılmaz. Prizsiz kullanımda performans düşebilir.
- Ağır ve hacimli: taşınabilirlik konusunda sıkıntı çıkarabilir. Eğer sürekli yanınızda taşımayı düşünüyorsanız daha hafif bir model tercih etmeniz faydalı olabilir.
- Fİyat: güçlü donanımı ve Alienware markasının premium oluşu nedeniyle fiyatı diğer oyun laptoplarına göre daha yüksek.
- RTX 3070 sorunu: bazı kullanıcılar laptopta kullanılan RTX 3070'in teknik özelliklerinin standart 3070'lerden farklı olduğunu ve daha az CUDA çekirdeğine sahip olduğunu belirtiyor. Bu durum performansı biraz düşürebilir. Ancak bu sorun son BIOS güncellemeleri ile çözüldü.
Ben laptopu ikinci el olarak aldım. Pil ömrü 2 2.5 saati zorluyor. Bildiğiniz gibi Dell Alienware Türkiye'de satılmıyor bu yüzden de teknik destek alamıyorsunuz. İlk aldığımda hiç driver kurulmamış, BIOS güncellenmemiş halinde CUDA çekirdekleri stoktan azdı. Fakat sonralarda BIOS güncellemeleri ile CUDA çekirdekleri yükseldi. Yüksek ihtimalle pil ömrü için CUDA çekirdekleri kısıtlanmıştı. 360Hz ekranı gayet akıcı, evde 144Hz monitör ile çift monitör olarak kullanıyorum. Oyun için kendi ekranını, Discord için ise monitörü tercih ediyorum. Bende Ryzen 9 ve RTX 3070 bulunan high-end olarak geçen model var. Taşıma konusuna gelirsek 15.6 inç ve yaklaşık 2.5 kilo beni sırt çantamda pek zorlamadı. Ancak herkesi zorlamayacak diye bir şey olmadığı için eksileri bölümünde üstünden geçmek istedim. Laptoptan şu anlık memnunum, yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. Alienware M15 R5, güçlü performansı, kaliteli ekranı ve şık tasarımıyla beni cezbetti. Ancak pil ömrü, ağırlığı ve fiyatı gibi dezavantajları da var. Eğer yüksek bütçeniz varsa ve performans sizin için öncelikliyse M15 R5 iyi bir tercih olabilir. Fakat daha uygun fiyatlı veya daha taşınabilir bir oyuncu laptopu arıyorsanız piyasada farklı seçeneklere bakmanızda fayda var.
Son düzenleme: