SF26

Üstün
Herkese esenlikler, 4 seneyi doldurduğum ve birlikte 5. seneye gireceğim Oppo Realme C25s(RMX3195) isimli cihazın bugün uzun kullanım sonrası deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. İnceleme içeriğini yıl yıl olarak açıklayacağım, böylece yıllar içerisinde telefonun performansı hakkında daha net bilgi sahibi olabileceğinizi düşünüyorum.
Bundan önce kullandığım telefonlar olan Vestel Venus E4, Huawei Y6 2018 ise oldukça giriş segment telefonlardı ve bu iki telefon arasından Vestel Venus E4'ü daha çok beğenmiştim zira depolaması dışında isteklerimi rahatça karşılıyordu ta ki telefonumun Akatlar'da 2. kattan aşağıya düşerek iç camının hasar görmesine kadar.
Hasar görmesinin ardından telefonumun tamiri telefondan çok daha pahalı olacağı için yeni telefon arayışına girmiştim ve C25s pil ömrüyle beni cezbetmişti ve telefonu 3000 TL'ye 2021 yılının mart ayında 0 olarak satın aldım.

Telefonun teknik özelliklerinden bahsedelim öncelikle.
  • Telefon Helio G85 işlemciye, 2x Cortex A-75+ 6x Cortex A-55 CPU'nun yanı sıra Mali G52 ekran kartlı bir donanıma sahip. Telefon 128GB depolamayla birlikte 4 GB LPDDR4X RAM'e sahip.
  • Telefonun ekranı IPS LCD, 6.5 inç ve 720x1600 yani HD+ çözünürlüğe sahip. 270PPI'lık bir panele sahip olduğu söylense de bununla ilgili net bir bilgiye rastlayabilmiş değilim. Telefonun ekran-gövde oranı 88.7 ve damla çentikli bir model, dolayısıyla kabul edilebilir bir oran. Telefonun 570 nit olduğu belirtiliyor ama gene net bir bilgi yok.
  • Kamera tarafına gelelim.
  • 48 MP ana kamera (f/1.8 diyafram, 6P lens, PDAF), 2 MP makro kamera (f/2.4 diyafram) ve 2 MP derinlik (B&W / derinlik algısı) kamera (f/2.4 diyafram) şeklinde bir üçlü kamera düzeni mevcut. Kamera modları & özellikleri: HDR, panorama, güzellik modu, Slow-motion, time-lapse, gece modu özellikleri mevcut. Videolar ise 1080p-60 FPS şeklinde çekilebiliyor.
  • Ön kameramız ise 8 MP kamera (f/2.0 diyafram) ve HDR, Panorama gibi modları desteklemekte. Videoları ise 1080p-30 FPS olarak çekebiliyoruz. Ayrıca yüz tanıma özelliği de mevcut.
  • Bataryamız 6000mAh ve max 18W hızlı şarj destekliyor.
  • Telefon pil dahil 209 gram ağırlığa sahip olarak belirtilmiş ama bence biraz daha ağır.
  • Telefonun parmak izi tanıma özelliği de mevcut.

Telefon elime ulaştığımda büyüklük olarak beni oldukça zorladı zira E4 yanında cüce gibi kalıyordu ama hızlıca bu durumu atlattım. Telefonun kutu içeriğine geçeyim unutmadan:
Telefon, şeffaf kılıf ve şarj adaptörü olarak elime ulaştı. Garanti belgeleri vs. de kutu içeriğinde gelen belgeler arasındaydı.
Telefonu ilk elime alıp kullanmaya başladığımda elde ettiğim genel izlenimleri özetlemem gerekirse;
1-)Plastik gövdeli bir telefon olduğu kısmını bir kenara bırakırsak telefon E4'e göre bana hafif gelmişti lakin öyle premium bir cihaz havası da vermedi, çizilmeye dirençli olmadığının hemen farkına var mıştım.
2-)Ekran çerçeveleri kalın sayılmazdı ama hasar görmeye oldukça yatkın gibiydi zira malzeme kalitesi açısından pek güven vermemişti.
Telefonla ilk yılım ve ilk yıl özelinde telefonun genel performansından bahsedelim. Madde madde belirteceğim.

1-)WhatsApp, Instagram, Telegram, web tarayıcı gibi uygulamalar takılma olmadan çalışıyordu.
2-)TFT'yi 30 FPS ve drop yemeden, Mobile Legends'ı ise düşük ayarlarda 55-60 FPS'de oynatıyordu ve çok memnun bıraktı bu açıdan beni.
3-)Pil kısmına gelecek olursak vaat ettiği performansı kesinlikle verdi bana. Sabah %100 ile çıkıyor, akşam hâlâ %25-40 aralığında bir şarjım kalıyordu. Gece optimizasyonlu şarj moduyla şarj ediyordum ve inanın o modun hâlen ne işe yaradığını çözebilmiş değilim.
4-)Kameraya gelecek olursak gündüz fotoğrafları ve doğal ışıkta çekimler iyiydi. Işık azaldıkça gren beliriyordu ama çok takıldığım bir mesele olmamıştı.
Genel olarak ilk yılımda telefon beklentilerimi oldukça yerine getirmişti ve ufak tefek darbelerde sorun yaşamadı.

Ve gelelim 2. yıla, 2.yılında genel Android kanısı olan yavaşlama belirtisi bende de başlamıştı.

1-)Uygulamalar arası geçişler bazen takılıyordu. Mesela Instagram’dan çıkıp WhatsApp’a geçmek bazen bekletiyordu ama aşırı bir bekleme değildi. Yaklaşık 4-5 saniyelik beklemeler yaşıyordum, bunu da geliştirici ayarlarını düzenleyerek uzunca bir süre idare ettirebildim.
2-)Pil hâlâ günü çıkarıyordu, ama eskisi gibi “ertele” durumu kalmadı. Sabah %100 ile çıkıyordum, akşam eve dönerken bazen %15’lere kadar düşüyordu. Pil daha çabuk tükenmeye başlamıştı ama gene de anormal bir pil sorunu yaşadığım söylenemez.
3-)Kamera ise inanılması güç bir şekilde hâlen mükemmel durumda çalışıyordu.(Artık emekliye ayrıldığını hissettiriyor ama gene de benim için gideri var.)
4-)Plastik gövde çizikler almaya başlamıştı. Telefonumla anahtarı aynı cepte kullanmam plastik gövdeye zarar veriyordu, kılıfımı da dışarıda çok kullanmıyordum zira şeffaf olması benim için biraz eksiydi.

Genel olarak düşüyordu performans olarak ama gene de telefon işimi oldukça görüyordu.

3.yıla gelelim. Acı gerçeklerle tanışmaya başladığım sene.
1-) Performansta bariz düşüşler olmaya başladı ama onu da yüksek performans modunu 7/24 açarak azaltmayı başardım.
2-)Bataryada da düşüşler artmaya başlamıştı ama bunun en büyük sebebi 1. maddede bahsettiğim üzere yüksek performans modunun 7/24 açık olması diyebiliriz.
3-)Telefonun tuşlarında ciddi aşınma sorunları başladı, bu sorunlar aralıklı olarak temas sorunları yaşatmasından ötürü telefonu teknik servise götürerek plastik kasayı ücretsiz değiştirdiler.

Acı gerçekler dememin sebebi telefonun tuş sorunu bu arada, onun dışında benim için pek bir problem olmadı telefonda.

4. seneye gelelim, bu sene çok şeyler yaşadı telefon.

1-) Performans yerin dibini gördü. TFT artık açılmıyor, Mobile Legends 35-40 FPS alırsa öpüp başıma koyacak hâldeyim. Yüksek performans modu burada ağır cortluyor.
2-)Pilim artık 4000mAh'lik bir pil gibi davranmaya başladı. Ciddi sıkıntılar yaşamaya başladım.
3-)Kameram bir sonraki maddede bahsedeceğim yere düşmesine kadar oldukça iyi durumdaydı, telefonun en çok şaşırtan yanı bu oldu açıkçası.
4-)Telefonum Akatlar'da 2. kattan düştü gene, 2-3 kere düştüğünde bir şey olmadı ama Sinan Erdem'deki düşüşün ardından telefonumun ekranı kırıldı maalesef.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, eksik gördüğünüz yerleri belirtirseniz incelemeye ekleyebilirim. Herkese esenlikler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Telefonun son durumu için geçmiş olsun. Bundan sonraki alacağınız/alırsanız random bir iPhone modelinde "Android genellemesi" yapmadan yeni telefon alırsanız daha güzel olur. Çünkü 2. yıla geçişteki Android yavaşlaması yazısı böyle bir şey yapabilme potansiyeli olduğunuzu gösteriyor.

Öte yandan benim S23 2 senesini tam dolurdu ve hala kutudan ilk çıktığı gibi hızda.

İç camı patlamadığı sürece götürecek seve seve, başka çaresi yok :)

Mesela bataryasını değiştirip yazılımı hafifletsek o cihaz ilk haline yakın bir duruma dönebilir.

Telefonun son durumu için geçmiş olsun. Bundan sonraki alacağınız/alırsanız random bir iPhone modelinde "Android genellemesi" yapmadan yeni telefon alırsanız daha güzel olur. Çünkü 2. yıla geçişteki Android yavaşlaması yazısı böyle bir şey yapabilme potansiyeli olduğunuzu gösteriyor.

Öte yandan benim S23 2 senesini tam dolurdu ve hala kutudan ilk çıktığı gibi hızda.

Giriş segmentler illa yavaşlıyor, orta segmentte yavaşlıyor ama onlar kadar değil. Amiral gemisi dediğiniz gibi kutudan çıktığı gibi. Parayı veren düdüğü çalar mantığı var.

İki cihazın arasındaki donanım farkının farkındasınızdır umarım, bahsi geçen genelleme alt segmente ait bir genelleme.

İki cihazın arasındaki donanım farkının farkındasınızdır umarım, bahsi geçen genelleme alt segmente ait bir genelleme.
S25 Ultra da Android, Realme C25 de Android. Yazılarınızda eksik var. Çoğu Apple fanboyda bundan besleniyor zaten. Apple bu kadar düşük seviye telefon çıkartsaydı iOS'a onlar da dayanmazdı zaten.

S25 Ultra da Android, Realme C25 de Android. Yazılarınızda eksik var. Çoğu Apple fanboyda bundan besleniyor zaten. Apple bu kadar düşük seviye telefon çıkartsaydı iOS'a onlar da dayanmazdı zaten.
Zaten yazının sonunda eksik kısımları belirtin demişim, eksik kısmı siz yanlış ifade ettiniz ilk mesajda.

Herkese esenlikler, 4 seneyi doldurduğum ve birlikte 5. seneye gireceğim Oppo Realme C25s(RMx3195) isimli cihazın bugün uzun kullanım sonrası deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. İnceleme içeriğini yıl yıl olarak açıklayacağım, böylece yıllar içerisinde telefonun performansı hakkında daha net bilgi sahibi olabileceğinizi düşünüyorum.
Bundan önce kullandığım telefonlar olan Vestel Venus E4, Huawei Y6 2018 ise oldukça giriş segment telefonlardı ve bu iki telefon arasından Vestel Venus E4'ü daha çok beğenmiştim zira depolaması dışında isteklerimi rahatça karşılıyordu ta ki telefonumun Akatlar'da 2. kattan aşağıya düşerek iç camının hasar görmesine kadar.
Hasar görmesinin ardından telefonumun tamiri telefondan çok daha pahalı olacağı için yeni telefon arayışına girmiştim ve C25s pil ömrüyle beni cezbetmişti ve telefonu 3.000 TL'ye 2021 yılının mart ayında 0 olarak satın aldım.

Telefonun teknik özelliklerinden bahsedelim öncelikle.
  • Telefon Helio G85 işlemciye, 2X Cortex A-75+ 6X Cortex A-55 CPU'nun yanı sıra Mali G52 ekran kartlı bir donanıma sahip. Telefon 128 GB depolamayla birlikte 4 GB LPDDR4X RAM'e sahip.
  • Telefonun ekranı IPS LCD, 6.5 inç ve 720x1600 yani HD+ çözünürlüğe sahip. 270PPI'lık bir panele sahip olduğu söylense de bununla ilgili net bir bilgiye rastlayabilmiş değilim. Telefonun ekran-gövde oranı 88.7 ve damla çentikli bir model, dolayısıyla kabul edilebilir bir oran. Telefonun 570 nit olduğu belirtiliyor ama gene net bir bilgi yok.
  • Kamera tarafına gelelim.
  • 48 MP ana kamera (f/1.8 diyafram, 6P lens, PDAF), 2 MP makro kamera (f/2.4 diyafram) ve 2 MP derinlik (B&W / derinlik algısı) kamera (f/2.4 diyafram) şeklinde bir üçlü kamera düzeni mevcut. Kamera modları & özellikleri: HDR, panorama, güzellik modu, Slow-Motion, time-lapse, gece modu özellikleri mevcut. Videolar ise 1080P-60 FPS şeklinde çekilebiliyor.
  • Ön kameramız ise 8 MP kamera (f/2.0 diyafram) ve HDR, Panorama gibi modları desteklemekte. Videoları ise 1080P-30 FPS olarak çekebiliyoruz. Ayrıca yüz tanıma özelliği de mevcut.
  • Bataryamız 6000MAH ve Max 18W hızlı şarj destekliyor.
  • Telefon pil dahil 209 gram ağırlığa sahip olarak belirtilmiş ama bence biraz daha ağır.
  • Telefonun parmak izi tanıma özelliği de mevcut.

Telefon elime ulaştığımda büyüklük olarak beni oldukça zorladı zira E4 yanında cüce gibi kalıyordu ama hızlıca bu durumu atlattım. Telefonun kutu içeriğine geçeyim unutmadan:
Telefon, şeffaf kılıf ve şarj adaptörü olarak elime ulaştı. Garanti belgeleri vs. de kutu içeriğinde gelen belgeler arasındaydı.
Telefonu ilk elime alıp kullanmaya başladığımda elde ettiğim genel izlenimleri özetlemem gerekirse;
1-)Plastik gövdeli bir telefon olduğu kısmını bir kenara bırakırsak telefon E4'e göre bana hafif gelmişti lakin öyle premium bir cihaz havası da vermedi, çizilmeye dirençli olmadığının hemen farkına var mıştım.
2-)Ekran çerçeveleri kalın sayılmazdı ama hasar görmeye oldukça yatkın gibiydi zira malzeme kalitesi açısından pek güven vermemişti.
Telefonla ilk yılım ve ilk yıl özelinde telefonun genel performansından bahsedelim. Madde madde belirteceğim.

1-)WhatsApp, Instagram, Telegram, web tarayıcı gibi uygulamalar takılma olmadan çalışıyordu.
2-)TFT'yi 30 FPS ve drop yemeden, Mobile Legends'ı ise düşük ayarlarda 55-60 FPS'de oynatıyordu ve çok memnun bıraktı bu açıdan beni.
3-)Pil kısmına gelecek olursak vadettiği performansı kesinlikle verdi bana. Sabah %100 ile çıkıyor, akşam hâlâ %25-40 aralığında bir şarjım kalıyordu. Gece optimizasyonlu şarj moduyla şarj ediyordum ve inanın o modun hâlen ne işe yaradığını çözebilmiş değilim.
4-)Kameraya gelecek olursak gündüz fotoğrafları ve doğal ışıkta çekimler iyiydi. Işık azaldıkça gren beliriyordu ama çok takıldığım bir mesele olmamıştı.
Genel olarak ilk yılımda telefon beklentilerimi oldukça yerine getirmişti ve ufak tefek darbelerde sorun yaşamadı.

Ve gelelim 2. yıla, 2.yılında genel Android kanısı olan yavaşlama belirtisi bende de başlamıştı.

1-)Uygulamalar arası geçişler bazen takılıyordu. Mesela Instagram'dan çıkıp WhatsApp'a geçmek bazen bekletiyordu ama aşırı bir bekleme değildi. Yaklaşık 4-5 saniyelik beklemeler yaşıyordum, bunu da geliştirici ayarlarını düzenleyerek uzunca bir süre idare ettirebildim.
2-)Pil hâlâ günü çıkarıyordu ama eskisi gibi “ertele” durumu kalmadı. Sabah %100 ile çıkıyordum, akşam eve dönerken bazen %15'lere kadar düşüyordu. Pil daha çabuk tükenmeye başlamıştı ama gene de anormal bir pil sorunu yaşadığım söylenemez.
3-)Kamera ise inanılması güç bir şekilde hâlen mükemmel durumda çalışıyordu.(Artık emekliye ayrıldığını hissettiriyor ama gene de benim için gideri var.)
4-)Plastik gövde çizikler almaya başlamıştı. Telefonumla anahtarı aynı cepte kullanmam plastik gövdeye zarar veriyordu, kılıfımı da dışarıda çok kullanmıyordum zira şeffaf olması benim için biraz eksiydi.

Genel olarak düşüyordu performans olarak ama gene de telefon işimi oldukça görüyordu.

3.yıla gelelim. Acı gerçeklerle tanışmaya başladığım sene.
1-) Performansta bariz düşüşler olmaya başladı ama onu da yüksek performans modunu 7/24 açarak azaltmayı başardım.
2-)Bataryada da düşüşler artmaya başlamıştı ama bunun en büyük sebebi 1. maddede bahsettiğim üzere yüksek performans modunun 7/24 açık olması diyebiliriz.
3-)Telefonun tuşlarında ciddi aşınma sorunları başladı, bu sorunlar aralıklı olarak temas sorunları yaşatmasından ötürü telefonu teknik servise götürerek plastik kasayı ücretsiz değiştirdiler.

Acı gerçekler dememin sebebi telefonun tuş sorunu bu arada, onun dışında benim için pek bir problem olmadı telefonda.

4. seneye gelelim, bu sene çok şeyler yaşadı telefon.

1-) Performans yerin dibini gördü. TFT artık açılmıyor, Mobile Legends 35-40 FPS alırsa öpüp başıma koyacak hâldeyim. Yüksek performans modu burada ağır cortluyor.
2-)Pilim artık 4000MAh'lik bir pil gibi davranmaya başladı. Ciddi sıkıntılar yaşamaya başladım.
3-)Kameram bir sonraki maddede bahsedeceğim yere düşmesine kadar oldukça iyi durumdaydı, telefonun en çok şaşırtan yanı bu oldu açıkçası.
4-)Telefonum Akatlar'da 2. kattan düştü gene, 2-3 kere düştüğünde bir şey olmadı ama Sinan Erdem'deki düşüşün ardından telefonumun ekranı kırıldı maalesef.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, eksik gördüğünüz yerleri belirtirseniz incelemeye ekleyebilirim. Herkese esenlikler.

Yaklaşık 4 senedir C25 modelini kullanıyorum. Büyük ihtimalle en az 1 veya 2 yıl daha kullanacağım. Pil konusuna belli bir miktar katılmakla birlikte Android yavaşlığı olayı depolamadan kaynaklı oluyor genelde. Depolamayı ne zaman azaltsam bir sıkıntı kalmıyor. Cayır cayır yağ gibi akıyor. Telefonu seviyorum ama geçen haziran ayı olması lazım o zamandan beri güvenlik güncellemesi almadı. Bu da demek oluyor ki artık yavaş yavaş kendisiyle vedalaşacağım. 2 tane büyük Android güncellemesi aldım. Şu an Android 13 ve UI 4.0 var. Destek olsa ve hafızası C25s gibi 128 olsa belki daha devam etmeyi düşünürdüm bile. Kamerası şahsen gündüz çok güzel çekiyor. Pilin biraz daha az performanslı olması kullanıma da bağlı. Ben çok fazla mobilden oyun oynama taraftarı biri değilim. Genelde bilgisayarda oynuyorum.

Yaklaşık 4 senedir C25 modelini kullanıyorum. Büyük ihtimalle en az 1 veya 2 yıl daha kullanacağım. Pil konusuna katılmakla birlikte Android yavaşlığı olayı depolamadan kaynaklı oluyor genelde. Depolamayı ne zaman azaltsam bir sıkıntı kalmıyor. Cayır cayır yağ gibi akıyor. Telefonu seviyorum ama geçen haziran ayı olması lazım o zamandan beri güvenlik güncellemesi almadı. Bu da demek oluyor ki artık yavaş yavaş kendisiyle vedalaşacağım. 2 tane büyük Android güncellemesi aldım. Şu an Android 13 ve UI 4.0 var. Destek olsa ve hafızası C25s gibi 128 olsa belki daha devam etmeyi düşünürdüm bile. Kamerası şahsen gündüz çok güzel çekiyor.
Max 60GB depolama kullanıyorum ben. Bu arada C25s kullanıyorum. Başlığı yanlış düzenlemiş moderasyon sağ olsunlar.