k4moncik 59

Üstün
YKS sınavında beklediğim sıralamadan kötü geldiği için yaptığım planlar çöp oldu. Bilgili olan bir tanıdığımız Almanya'da üniversite okumanın YKS puanıyla mümkün olduğunu söyledi. Cidden böyle bir şey var mı? Eğer varsa hangi bölümler için geçerli? Sıralamam sayısal 134K.

Almanca'nız B1 ise ausbuilding denen bir şeye katılabilirsiniz. Orada size işi pratik olarak öğretiyorlar. Yüzlerce meslek arasında seçim de yapabiliyorsunuz. Ayrıca öğrenirken de maaş veriyorlar. IT den tut araba tamircisine kadar bir sürü meslek var.

Son düzenleme:
Almanca'nız B1 ise ausbuilding denen bir şeye katılabilirsiniz. Orada size işi pratik olarak öğretiyorlar. Yüzlerce meslek arasında seçim de yapabiliyorsunuz. Ayrıca öğrenirken de maaş veriyorlar. Itden tut araba tamircisine kadar bir sürü meslek var.
Türkiye'deki 2 yıllık mantığıyla mı çalışıyor? 12K Euro olayı bahsettiğinizde de var mı?

Siz para vermiyorsunuz onlar size veriyor. Ayrıca 3 yıllık eğitim veriyorlar. 800-1200 euro civarı maaş da veriyorlar. Bir de ben 12K eurodan bahsetmedim ki?
Üniversite okumak için olan para olayı bahsettiğinizde de var mı diye sormuştum. 3 yıllık süreçte öğrenci olarak mı, işçi olarak mı tanımlanıyor?

Üniversite okumak için olan para olayı bahsettiğinizde de var mı diye sormuştum. 3 yıllık süreçte öğrenci olarak mı, işçi olarak mı tanımlanıyor?
Daha çok öğrenci olarak (bence) dürüst olayım nasıl tanımlandığını tam olarak bilmiyorum. 3 yıllık öğrenim sürecinde de para veriyorlar aylık maaş olarak. Tabii mezun olunca ve işe girdiğinizde maaşınız artıyor. Bildiğim kadarı ile siz öğrenirken hiç para vermiyorsunuz. Ha belki 500 euro falan en fazla bilmiyorum orasını.

Daha çok öğrenci olarak (bence) dürüst olayım nasıl tanımlandığını tam olarak bilmiyorum. 3 yıllık öğrenim sürecinde de para veriyorlar aylık maaş olarak. Tabii mezun olunca ve işe girdiğinizde maaşınız artıyor. Bildiğim kadarı ile siz öğrenirken hiç para vermiyorsunuz. Ha belki 500 euro falan en fazla bilmiyorum orasını.

Araştırayım. Fikir için teşekkür ederim.

Öncelikle merhaba, ben bu konularda bilgili olduğumu düşünüyorum. Ben de Almanya'da okumak istiyorum. Sana tüm süreci anlatacağım. Hazırsanız başlayalım. Hocam, şimdi ilk olarak liseden mezun oldunuz, diplomanız elinizde, ilk işiniz YKS'ye girmek olacak. YKS'ye giriyorsunuz ve eğer ki benim gibi mühendislik istiyorsanız 300K barajını geçmeniz lazım. O barajı geçtiniz diyelim. Bu arada buraya bir parantez açmak istiyorum. Her ne kadar Türkiye'de sadece o bölümü kazanmanız yeter deseler de, kendim internetten Almanya'da okuyanlarla konuşarak ve Reddit, Ekşi, Techolay gibi forumlarda insanların dediklerine göre ne kadar iyi üniversite kazanırsan, çok daha iyi Alman üniversitelerine başvurursun. Mesela gidip de sıralaman 298K olur. O puan ile tutan üniversiteyi yazarsın, sonrasında ise gidip de Münih Teknik veya RWTH Aachen'den deneme kabul alamazsın. 298K yaptıysan Hochschule dedikleri daha pratik üzerine kurulu üniversitelere git. Neyse, YKS'den çıktın, geçmiş olsun. YKS yerleştirme sonucunu beklemen lazım. Tabi YKS yerleştirme sonucu genellikle Temmuz ayının 3. haftası açıklandığı için sen kış dönemini kaçırmış oldun. Neden kış dönemi diyorlar dersen, eğer 15 Aralık'ta başladığı için. Neyse, YKS yerleştirme belgeni aldığın gibi hemen bir Alman tercüman bulman lazım. Almanya, 2024 yılına kadar Türkiye'de yapılmış tüm tercümeleri tanıyordu ancak İmamoğlu davasından sonra tanımama kararı aldı. Bundan dolayı Almanya'da Alman yeminli tercüman bulman lazım. Yaklaşık bu işlemler sana araştırmalarıma göre 250 EUR - 500 EUR arası fiyatlara bulabiliyorsun. 300 EUR diyelim, düz biz. Neyse, sonrasında istediğin üniversite için kabul alman lazım. Onunla alakalı Mert Yusuf Akan'ın videosunu tavsiye ederim. Detaylı her şeyi anlatıyor. Nasıl başvuru yapılacağını. Oradan baktın ve yaptın diyelim, sana 3 hafta içinde mail'inde VPD dosyası gelecek. Bu dosya çok önemli çünkü vize başvurusu sırasında göstereceksin. Bir de bazı üniversiteler kabul etse bile bir kere daha kontrol etmek isteyebiliyorlar diye hatırlıyorum. Bilal Gül var, bir de Almanya'da okumak diye bir videosu var, orada barınmadan üniversite harçlarına kadar her şeye değiniyor. Vizen onaylanırsa hayırlı olsun, Almanya yolcususun, uçak biletleri bakmaya başla :)

Ausbildung, eğer ki üniversite ile uğraşamam diyorsan, çok iyi bir sistem ancak bu sistemin de eksileri var. Mesela yanlış bilmiyorsam, şirketinizde belirli bir süre geçirmeniz gerekiyor, bundan 3-5 kuruş için sizleri çalıştırıyorlar. Zaten çıkamaz diye düşünüyorlar çünkü çıkarsanız Ausbildung programı için 3 ay içinde iş bulmanız lazım diye biliyorum. Bundan size baskı yapılabilir ancak sendikalar baya güçlü diye biliyorum. Bir şey olur diye tavsiyem, bir sendika üyesi olmanız. Onun dışında Almanya'nın güzelliklerinden bir tanesi diğer Avrupa ülkeleri, yani dolaylı olarak bizde. Üniversite okuma mesela 3 sene ise, vatandaşlık 5 yıl ise 1.5 yıl sayıyoruz ya, Almanya'da 3 sene üniversite okursanız 3 sene olarak sayılır. Yarıya düşürme gibi bir durum yoktur.Yani Ausbildung yaptıktan sonra 2 sene daha Almanya'da kalmanız halinde vatandaşlık başvurusu yapabilecek duruma geleceksiniz. Aynı şey üniversite için de geçerli; aklına takılan yerleri sor, çekinme.

Bir de yazmayı unutmuşum, Türk-Alman üniversitesi hazırlığı okuyanlardan dil sertifikası istemiyorlar. Türk-Alman baya avantajlı diğer üniversitelere göre.