Diğer yazdığın her şeye katılıyorum da
bu tavsiyeye katılmıyorum pek. 25 yaşında fabrikada çalışıp evlenmeye kalkmak ahmaklık. Ki Türkiye'de iyi bir mesleğin gelirin yoksa evlenmek genel olarak ahmaklık olarak görüyorum. Yurt dışına gitmek o kadar da kolay değil. O yüzden millet zaten kolay yoldan basıyor ilticayı veya evlenip kaçıyorlar
Asıl buna katılınması lazım. 2 yıllık fabrika deneyimim oldu, farklı farklı işlerde. Emin ol, birinde kalsam şu an maaşım asgari ücretin en az 3 katıydı. Birini örnek olsun diye veriyorum, çok var. Mesela Abkant operatörü diye araştır, ilk gün çalışmaya başladım. Yıldan yıla artacak maaş şeklinde bazı nedenlerden dolayı bıraktım. Acemi işi yeni öğrenenlere 30K veriyorlar, ustaları 60-70 alıyor. Şu an İstanbul'da daha fazla alan vardır. Abkant sadece 1 örnek. Fabrika deyince aklınıza köle gibi günde 12 saat devriyeli çalışılan şartları ağır yer gelmesin. Geleceği olan mavi yaka olarak level atlanılabilecek çok kol var. Benim yaşım 17 olsa, düşünmeden şu an büyük markaların birinin imalat kısmındaki fabrikalardan birisine atardım. Maalesef şu anki yaşım buna uygun değil. Konu sahibi 17 yaşında, 25'e gelene kadar maaşı sağlam bir kıvama gelir.
Arkadaşın yaşı itibarıyla üniversiteyi yurtdışında okuma imkanı 1 yolla var. Yukarıda bir önceki mesajımda yazdığım şartların hepsini karşılaması lazım. Onları karşılayan kişiyi zaten Almanya kendisi havada kapar, burada tutmak zor olur ama işte...
Amerika'ya kapak atma dışında birikim olmadan yurt dışı işi boş; Türkiye'deki koşullardan daha kötü yaşarsın Avrupa'da.
Ev olayı Amerika'da çok rahat, kafanı sokacak bir yer mutlaka buluyorsun. En en kötü konteyner misali küçük 1+0 odalar var veya onu da bulamadın, ortak ev gibi özel binalardan oluşan mahalleler var. Yerli halkın yaşamadığı, sadece oraya gurbete gidenlerin yaşadığı. Bunlar Avrupa'daki çoğu ülkede yok. Şimdi Almanya'ya gidiyorsun, 1400$ alıyorsun diyelim stajyerlikten. Bakıyorsun, yiyeceğini, içeceğini, kıyafetini kolay alıyorsun. İyi hoş, ooooo ne güzel ülke, altına araba çekiyorsun falan. Peki sonra? Kalınacak bir yer, mevzu eve geldiği zaman zort.
Ondan sonra sağda solda görüyoruz, ilk yıl arabamda kaldım, banyoyu haftada 1 otelde altım, v.s. v.s. Amerika'nın bu avantajları var, sıfırdan başlamak daha kolay. Almanya'da sıfırdan başlamak tek başınaysan zor.