Geriliyorum 1

Uzman
Herkese iyi günler, öncelikle yatırım tavsiyesi istemiyorum. Sadece fikrim için yorum istiyorum.

Aylar önce altın zirve yaparken yüklü miktarda alım yaptım.
7.500 TL'den yaklaşık 160 gr kadar.

An itibarıyla 6.800 civarlarında seyrediyor ve ne olacağı belirsiz. ABD faiz kararı/brent gibi şeylerin gözüne bakıyoruz.

Benim altından kâr edebilmem için 8K seviyelerini görmesi lazım, kısa vadede çok mümkün görünmüyor. Öte yandan önümüzdeki 6 ay içerisinde araç almam lazım. Yani uzun süre altını bekleyemem.

Fikrim ise şu;
Gram başına 700 TL zarar ile altını bozdurup, tamamen PPF fonuna geçmek.
PPF'in aylık getirisi ile altın zararımı kapatmak, hatta 6 aylık süreçte az da olsa kâr'a geçmek.

Mantıklı mı düşünüyorum yoksa uçuruma mı gitmek üzereyim?

Altın bir yatırım aracı değildir, para kazandırmaz; sadece alım gücünüzü korur. Bazı zamanlarda ise enflasyona ezilir. Türkiye gibi bir ülkede alım gücünüzü nominal değil, reel olarak korumak istiyorsanız, aylık en az %3-4, hatta %5 civarında yatırımınızı arttırmanız gerekli. TÜİK'e göre yaklaşık %30, ENAG'a göre %56'ya yakın enflasyon olan bir ülkeden bahsediyoruz. TÜİK yanıltıcı şekilde hesaplıyor; ENAG pratik hayata daha yakın. TÜİK, TÜFE hesaplaması yaparken sepet ağırlıklarını yanlış hesaplıyor.

Yatırım fikriniz ise doğru değil bana göre. PPF genelde mevduat faiziyle paralel ilerler. Önümüzdeki zamanlarda faizler düşmek zorunda ve düşmeye başladı. Geçenlerde repo düzenlemesi ile %40 olan mevduat faizi pratikte %37 civarına geriledi ve gerilemeye devam edecek. Özellikle önümüzdeki zamanlarda dipleri görecek; tahmini %12-13, hatta %7-8 civarına düşebilir. Yavaştan yavaştan hisse senedi ya da hisse senedi yoğun fonlara kaydırmanız olur. Yine de sizin kararınız; bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Uygulayıp uygulamamak size kalmış.

Altın bir yatırım aracı değildir, para kazandırmaz; sadece alım gücünüzü korur. Bazı zamanlarda ise enflasyona ezilir. Türkiye gibi bir ülkede alım gücünüzü nominal değil, reel olarak korumak istiyorsanız, aylık en az %3-4, hatta %5 civarında yatırımınızı arttırmanız gerekli. TÜİK'e göre yaklaşık %30, ENAG'a göre %56'ya yakın enflasyon olan bir ülkeden bahsediyoruz. TÜİK yanıltıcı şekilde hesaplıyor; ENAG pratik hayata daha yakın. TÜİK, TÜFE hesaplaması yaparken sepet ağırlıklarını yanlış hesaplıyor.

Yatırım fikriniz ise doğru değil bana göre. PPF genelde mevduat faiziyle paralel ilerler. Önümüzdeki zamanlarda faizler düşmek zorunda ve düşmeye başladı. Geçenlerde repo düzenlemesi ile %40 olan mevduat faizi pratikte %37 civarına geriledi ve gerilemeye devam edecek. Özellikle önümüzdeki zamanlarda dipleri görecek; tahmini %12-13, hatta %7-8 civarına düşebilir. Yavaştan yavaştan hisse senedi ya da hisse senedi yoğun fonlara kaydırmanız olur. Yine de sizin kararınız; bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Uygulayıp uygulamamak size kalmış.
PPF'de risk daha az olduğu için düşünmüştüm.
Hisse senedi vs. pek anlamıyorum, gene de teşekkürler yorum için.

Son düzenleyen: Moderatör:
PPF'de risk daha az olduğu için düşünmüştüm.
Hisse senedi vs. pek anlamıyorum, gene de teşekkürler yorum için.
PPF'lerde pratik olarak risk sıfır ama kazancı gerçekten çok düşük ve enflasyona eziliyor. Hisse senetlerinden anlamıyorsanız, bilindik bir firmanın fonunu alın. Onlar sizin yerinize hisseyi seçiyor ve yönetiyorlar.

PPF'lerde pratik olarak risk sıfır ama kazancı gerçekten çok düşük ve enflasyona eziliyor. Hisse senetlerinden anlamıyorsanız, bilindik bir firmanın fonunu alın. Onlar sizin yerinize hisseyi seçiyor ve yönetiyorlar.
Bildiğim sadece Tera HSF var.
Kısa vadede bana kazanç sağlar mı bilemiyorum, risk oranı yüksek olarak gözüküyor Midas'da.

Yahud goya altınla ödeme yapmaz. Sadece nakit cinsi verir. Bilmem anlatabildim mi... Altını bozdurma, kenara yeni para atarsan onunla yatırım yönünü değiştirebilirsin. Sepetten sepete yumurta aşırıyor gibisin havada kırılanlar elinde patlayacak.

Son düzenleme: