Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. MSI B450 Tomahawk MAX anakart ve Ryzen 5 3600 işlemci kullanıyorum. Haftaya işe gireceğim ve para kazanıp sistemimi yükselteceğim. Ryzen 5 7600X işlemci, MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi anakart ve 32 GB DDR5 RAM alacağım.

Fakat Windows'umda epey ayar yapılı ve bir sürü program yüklü. O yüzden de format atmak istemiyorum.

AM4'ten AM5'e geçişte format atılmalı mı yoksa mevcut Windows ile devam edilebilir mi? Windows yükseltmesi yaparken yükseltme aracını setup.exe /auto upgrade /dynamicupdate disable /migratedrivers none komutuyla çalıştırarak sürücüler silinip mevcut Windows ile (programlar, oyunlar vs. silinmeden) devam edilebilir mi onu gerçekten merak ediyorum.

Bir de sistemimdeki Windows 11 Pro, HWID aktivasyon ile etkinleştirilmiş durumda ve lisans Microsoft hesabıma kayıtlı. Yükseltmeden sonra lisansı yeni anakarta aktarabilir miyim yoksa illaki tekrar aktivasyon yapmam mı gerekiyor?

Bence kesinlikle atılmalı ama atmak istemiyorsan 24H2 sürümüne yükselt ve stabil ise kullanmaya devam et. Ama bir sorun yaşarsan da bunun sebebinin format atmamış olmandan kaynaklanabileceğinin bilincinde ol.

Windows donanım tanılama yapıyor ancak en sağlıklısı temiz kurulum olacaktır.
Windows kurulurken tanımlama yapıyor kendine göre. Format atılması en sağlıklısı.
Peki bir şey soracağım. Yeni anakarta geçtikten sonra Windows 11 ISO'su indirip çıkarttıktan sonra setup.exe /auto upgrade /dynamicupdate disable /migratedrivers none komutunu girerek bir yükseltme yapınca sürücü kalıntıları tamamen siliniyor, dosyalar ve programlar ise aynen duruyor.

Bu yöntemi uygularsam sorunsuz kullanabilir miyim?

Herhangi bir işlem yapmadan da sorunsuz kullanma ihtimalin var ve yüksek. Ben de bu şekilde kullandım farklı dönemlerde ancak biz en temiz yöntemi tavsiye ediyoruz.

Peki bir şey soracağım. Yeni anakarta geçtikten sonra Windows 11 ISO'su indirip çıkarttıktan sonra setup.exe /auto upgrade /dynamicupdate disable /migratedrivers none komutunu girerek bir yükseltme yapınca sürücü kalıntıları tamamen siliniyor, dosyalar ve programlar ise aynen duruyor.

Bu yöntemi uygularsam sorunsuz kullanabilir miyim?

Sorunsuz olmayacağının garantisi yok. Yüksek ihtimalle problem çıkmaz.

Bence atın kafanız rahat olsun, çalışmaz demiyorum fakat ilerde saçmasapan hatalar alırsanız kafanızda hep "acaba format atsa mıydım" sorusu olacak. İlerde sorun, sıkıntı yaşayıp da atacağınıza şimdi verileri yedekleyip atın. Yedek diskiniz yoksa tanıdık bir bilgisayarcıdan ücreti karşılığında alabilirsiniz.

Bence atın kafanız rahat olsun, çalışmaz demiyorum fakat ilerde saçmasapan hatalar alırsanız kafanızda hep "acaba format atsa mıydım" sorusu olacak. İlerde sorun, sıkıntı yaşayıp da atacağınıza şimdi verileri yedekleyip atın. Yedek diskiniz yoksa tanıdık bir bilgisayarcıdan ücreti karşılığında alabilirsiniz.
Format atmak sorun değil de bir daha uğraşmak istemiyorum hocam. O yüzden formatsız bir şekilde halletmek istiyorum. Dediğim setup.exe /auto upgrade /dynamicupdate disable /migratedrivers none komutu, Windows'un üzerine yeni Windows kuruyor ve bunu yaparken sürücüler hariç her şeyi koruyor. Fakat sürücüleri tamamen siliyor. Bu sayede eski kalıntılar da silinmiş oluyor.

Ben bu şekilde yapacağım hiç olmazsa.