MAH0A

Uzman
@Ayhan Dönmez hocam AM5 2029'a kadar uzatılmış. AM5 soketinde 4. nesil görür müyüz? Böyle bir durumda anakartlarda da 4 nesil durumu olur mu? Ne zaman nasıl upgrade edeceğimi şaşırdım kaldım, yeni belleklerde tanıtılıyor. Nasıl bir yol izlemek daha sağlıklı olur, düşünceniz nedir? Ben bir sonraki nesilde konuyu kapatırım diye düşünüyordum fakat bu sürpriz oldu açıkçası.

@Ayhan Dönmez hocam AM5 2029'a kadar uzatılmış. AM5 soketinde 4. nesil görür müyüz? Böyle bir durumda anakartlarda da 4 nesil durumu olur mu? Ne zaman nasıl upgrade edeceğimi şaşırdım kaldım, yeni belleklerde tanıtılıyor. Nasıl bir yol izlemek daha sağlıklı olur, düşünceniz nedir? Ben bir sonraki nesilde konuyu kapatırım diye düşünüyordum fakat bu sürpriz oldu açıkçası.

Eğer DRAM ve timing ile uğraşacaksan her yeni nesilde kart değişilmesi taraftarıyım. Aynı mantıkta şu anda X670E Gene terk edildi, Overclocker'lardan kullanan çok nadir var. Yeni nesil her daim daha optimize oluyor, bir müddet zaman tanımak lazım. BIOS'lar olgunlaştıkça mevcut problemler de ortadan kalkacaktır. Intel'deki timing'leri de yeni yeni entegre etmeye başladılar. AMD DRAM tarafı geriden seyrediyor İntel'e göre, FCLK tarafından tek CCD'ler limitli, bant genişliği çok daha az. X3D kurtarıyor AMD'yi. Intel'de de 2T, 1:2 mod sorunsalı var genel anlamda DDR5'te. Her iki platformda da birtakım eksiklikler var, zaman içinde kapanması lazım.

3 sene sonra 12950X3D'ye güncellerim artık. O da beni bir 5 sene daha götürse bir anakartı 9 sene kullanmış olacağım. Kapitalist düzende bir malı 9 sene kullanmak inanılır gibi değil.

Eğer DRAM ve timing ile uğraşacaksan her yeni nesilde kart değişilmesi taraftarıyım. Aynı mantıkta şu anda X670E Gene terk edildi, Overclocker'lardan kullanan çok nadir var. Yeni nesil her daim daha optimize oluyor, bir müddet zaman tanımak lazım. BIOS'lar olgunlaştıkça mevcut problemler de ortadan kalkacaktır. Intel'deki timing'leri de yeni yeni entegre etmeye başladılar. AMD DRAM tarafı geriden seyrediyor İntel'e göre, FCLK tarafından tek CCD'ler limitli, bant genişliği çok daha az. X3D kurtarıyor AMD'yi. Intel'de de 2T, 1:2 mod sorunsalı var genel anlamda DDR5'te. Her iki platformda da birtakım eksiklikler var, zaman içinde kapanması lazım.
O zaman muhtemelen sıradaki nesilde upgrade yapacağım. Anakart ve işlemci yaparım ilk etapta. Bellek tarafında da çıkan belleklere göre takip ederek göreceğim.

B650M DS3H kart var. 2029'a kadar değiştirmeyeceğim. 4K OLED ve 5080 de var. Anakart değiştirmek çoğu kişi için gerekeli değil. Siz gibi çok bu işlerle uğraşanlar için gerekli hocam. BIOS mesela F35'te kaldım. Sorun olmadıkça ve güvenlik açığı olmadıkça güncellemem ki zaten ben bilinçli bir kullanıcııyım. Extrem OC veya hayatı tamamen bu iş olanlar değiştirir. Hayatımda yaptığım en iyi yatırım olacak bu anakart.

1780334744972.webp

B650M DS3H kart var. 2029'a kadar değiştirmeyeceğim. 4K OLED ve 5080 de var. Anakart değiştirmek çoğu kişi için gerekeli değil. Siz gibi çok bu işlerle uğraşanlar için gerekli hocam.

Eki Görüntüle 254102

Katılıyorum, bu da bir hobi nihayetinde. 4K'da zaten kazanımlar X3D özelinde düşük, yük tamamıyla ekran kartında demek yeridir. RAM 1x32 tak dursun, 4800 CL40 dahi Averaj oynatmaz muhtemelen. %1 ve %0.1 ancak etkiler, o da 4K 100 FPS kapsayan bir oluşum zaten değil. 4K 360 Hz takılacağım dersen belki RAM timing devreye girecektir, 4K'da önemli olan kapasite. 2x16 GB yetmediği senaryo henüz yok zaten Gaming özelinde güncel oyunlarda.

Bir çift DDR5 RAM, tepe model işlemciden pahalı olursa dâhâ da uzatırlar bu destekleri.

AM5 şu an belirli parçalarla tercih edilebilir ve kullanılabilir durumda, AM6 yarın çıkış yapsa bile neyin ne olduğunu bilmeden veya donanımlar optimize olmadan almaya gerek yok.

İstediği kadar soket desteği uzatsın, bu işlerle uğraşacaksan Gaming dışı senaryoda en iyi verimi almak için yine de işlemci ve anakart güncellemesi yoluna gidilmesi lazım. Mimari zaten değişecek, birtakım değişiklikler var. Mimari Ryzen 7000-9000 serisindeki gibi değişmeyecek olsa dahi silikonda iyileştirme yoluna gidiliyor. Paranın karşılığını tam olarak alabilmek adına bunlar gerekli ama tak çalıştır tayfayı düşünürsek ve 4K özelinde bunların bir önemi yok.

2x16 GB yetmediği senaryo henüz yok zaten Gaming özelinde güncel oyunlarda.
Kesinlikle öyle hocam. Sizlere vs. benim kart yetmez. Ben de eskiden sizin gibiydim DDR4 zamanında. Z170A Gaming Pro Carbon anakartım vardı ve çok değişik soğutma çözümleri vs. denemiştim doğru düzgün oyun oynamadığım halde o zamanlar. Şimdi mavi ekran yemedikçe yıllarca format bile atmıyorum, yavaşlamıyor yağ gibi akıyor. Ekran kartı UV + ortalama ve üzeri RAM manuel OC + PBO ayarı günlük kullanıcı için çok çok yeterli; hele ki rekabetçi oynamayanlar için.